Güncel Sayı

Cilt: 5 Sayı: 2, 26.12.2023

Yıl: 2023

Süleyman Demirel Üniversitesi İletişim Fakültesi İfade Dergisi araştırmacıların bilimsel nitelikli yeni ve özgün çalışmalarını yayınlayarak sosyal bilimler alanına katkı sağlamayı amaçlamaktadır.

Ulusal hakemli bir dergi olan Süleyman Demirel Üniversitesi İletişim Fakültesi İfade Dergisi, Türkçe ve İngilizce bilimsel makaleleri yayınlamaktadır. 2018 yılında yayın hayatına başlayan İfade Dergisi, halkla ilişkiler, reklamcılık, gazetecilik, görsel iletişim, radyo, sinema ve televizyon bilim alanlarını ve bütünleşik pazarlama iletişimi, kurumsal iletişim, etkinlik yönetimi, halkla ilişkiler kampanya ve uygulamaları, halkla ilişkiler yöntem ve araçları, itibar yönetimi, kriz iletişimi, kurumsal sosyal sorumluluk, dijital reklamcılık, reklam araştırmaları, reklam çözümlemesi, reklam kampanyaları, reklam stratejileri, reklam yapımı, reklam yazarlığı, reklam-medya planlamaları, siyasal reklamcılık, sosyal reklamcılık, internet yayıncılığı, medya araştırmaları, medya okuryazarlığı, medya teknolojileri, radyo programcılığı, radyo yayıncılığı, radyo-televizyon, sosyal medya çalışmaları, televizyon programcılığı, televizyon sosyolojisi, televizyon yayıncılığı, belgesel film, film eleştirisi, film yapım-yönetim, sinema kuramları, sinema tarihi, sinema ve estetik, bilgisayar destekli tasarım, canlandırma animasyon, çoklu ortam tasarımı, dijital oyun tasarımı, etkileşim tasarımı, fotoğraf, görsel tasarım, göstergebilim, grafik tasarımı, video tasarımı, web tasarımı ve yeni medya teknolojileri alt alanlarını kapsayan araştırma makaleleri, derlemeler ve kitap incelemeleri yayınlamaktadır. 

Yazı Teslim Kuralları
1. Yayımlanmak üzere İFADE dergisine gönderilen yazılar ilk olarak dergi editörü tarafından amaç, konu, içerik ve yazım kuralları açısından incelenerek uygunluğu değerlendirilir. Editör tarafından uygun bulunan yazılar yazar adları gizlenerek bilimsel açıdan değerlendirilmek üzere, alanında kabul görmüş iki hakeme gönderilir. Bu süreçte kör hakem politikası uygulanır. Hakem raporlarının ikisi de olumlu olduğu takdirde yazı dergide yayınlanır. Hakem raporlarından biri olumlu diğeri olumsuz olduğunda ise yazı üçüncü bir hakeme gönderilir. Yazarlar hakemlerin eleştiri, öneri ve düzeltme taleplerini dikkate almakla yükümlüdürler. Yazıların dergide yayınlanmasına ilişkin son karar yayın kuruluna aittir.

2. Yazıların başka yerde yayınlanmamış orijinal çalışmalar olması gerekmektedir. Bunların dışında dergi kitap eleştirisi, bildiri, çeviri vb. yazılar da kabul edilmektedir. Dergiye gönderilen yazılar Türkçe ya da İngilizce dillerinde olabilir.

3. Dergiye gönderilen bildiriler için bildirinin hangi toplantıda, nerede ve ne zaman sunulduğu belirtilmelidir.

4. Dergiye gönderilecek çeviri metinler için yazının yayınlandığı derginin editöründen izin alınmalıdır ve orijinal metin dergiye çeviri ile birlikte gönderilmelidir.

5. Dergiye gönderilecek çalışmalar için detaylı yazım kuralları dergi yazım şablonu içerisinde yer almaktadır. Gönderilen metinler dergi yazım şablonu dikkate alınarak düzenlenmelidir.

6. Dergiye gönderilen tüm çalışmalar için kapak sayfası ve telif hakkı anlaşması formu doldurulmalıdır.

7. Değerlendirilmek üzere gönderilen makale dosyalarında yazar bilgilerine yer verilmemesi gerekmektedir. 

8. Çalışmalar Microsoft Word programı kullanılarak hazırlanmış olmalıdır.

9. Çalışmalarda başlık, özet, anahtar kelimeler, yabancı dildeki başlık, abstract, keywords, giriş, ana metin (varsa yöntem-bulgular), tartışma ve sonuç sırasının izlenmesi beklenmektedir.

10. Dergiye gönderilen yazılar, dipnotlar ve kaynakça dâhil 8000 kelimeyi aşmamalıdır.

11. Çalışmanın özet kısmı 200 kelimeyi geçmemelidir.

12. Metin içinde yer alan tüm yazılar; Times New Roman 12 punto, iki yana yaslanmış, 1.5 satır aralığı kullanılarak yazılmalıdır.

13. Yazının ana başlığı kalın ve büyük harflerle yazılmalıdır. Ara başlıklar ise kalın ve sözcüklerin ilk harfi büyük yazılmalıdır.

14. 40 sözcüğü geçen alıntılar bir santim içerden, blok halinde, tek satır aralığında ve 11 punto ile yazılmalıdır.

15. Yazıda yer alan tablo, figür, fotoğraf, illüstrasyon ve başka yerde yayınlanmış uzun alıntıların telif hakları ile ilgili olarak yazarlar sorumludurlar.

16. Çalışmaların değerlendirilmeye alınabilmesi için iThenticate veya Turnitin intihal raporunun, (Kaynakça hariç, 5 kelimeden az hariç, alıntılar dahil) %20 ve altında olması gerekmektedir. Aynı çalışmadan yararlanma oranının ise en fazla %3 olması gerekmektedir. Benzerlik oranı bu oranların üzerinde olan çalışmalar ön değerlendirme sürecinde reddedilecektir.

17. Dergi kapsamında APA 7.0 versiyonu kaynak gösterme yöntemi kullanılmaktadır.

18. Yukarıda belirtilen kurallara uygun olmayan yazılar, gerekli düzenlemelerin yapılmasının ardından değerlendirme sürecine kabul edilir.

Kaynak Gösterme Kuralları

Metin İçinde Kaynak Gösterme
Tüm referanslar ana metinde parantez içinde yazarın adı, basım yılı ve sayfa numaraları ile belirtilmelidir. Çalışma Türkçe ise sayfa no s. 5, s. 24 örneklerindeki gibi verilmelidir, p. 5, p. 24 kullanmayınız.

• Metin içinde 40 kelimeden uzun alıntılar tırnak kullanılmadan girintili paragraf olarak verilmelidir.

• Metin içinde 40 kelimeyi geçmeyen doğrudan alıntılar için çift tırnak kullanılmalıdır.

• Referans verirken yazar ismi metinde geçmiyorsa parantez içinde yazarın soyadı ve yayın tarihi belirtilmelidir: (Turner, 2015).

• Yazar ismi metinde geçmiyorsa ve belli bir sayfa söz konusu ise: (Jay, 2005, p. 161) (Aydın, 2023, s. 14).

• Metinde birbirini takip etmeyen sayfalar varsa: (Kejanlıoğlu, 2005: pp. 20-8, 65-9).

• İki yazarlı kaynaklarda her iki yazar soyadı da kullanılmalıdır: (Herman & Chomsky, 2012).

• Üçten fazla yazar varsa “vd.” şeklinde yazılmalıdır: (Lee vd., 2008).

• Aynı yazarın, aynı yıl yayınlanmış birden fazla eseri kullanılmışsa, basım yılına a, b, c gibi harfler eklenmelidir: (Hall, 1998a), (Hall, 1998b).

• Aynı konuda birden çok kaynağa başvurulmuşsa kaynaklar birbirinden noktalı virgül ile ayrılmalıdır: (Jay, 2005, p. 149 Therborn, 2015, p. 21).

• Kaynaklar listesinde sadece metinde göndermede bulunulan kaynaklara yer verilmelidir. Bu kaynaklar alfabetik olarak sıralanmalıdır. Bir yazarın birden çok çalışması listede yer alacaksa yayın tarihi geçmişten günümüze doğru sıralanmalıdır.

Kaynakça Kısmında Kaynak Gösterme

  • Kaynakça, APA 7.0 kurallarına göre eserlerin ilk yazarlarının soyadına göre alfabetik sırayla oluşturulur.

1. Kitap (E-kitaplar için kitap kaynak gösterme kuralları kullanılmalıdır.)
• Eğer kitap DOI numarası içeriyor ise yayınevi bilgisinden sonra DOI bilgisini ekleyiniz.

• Yayınevi konum bilgisini eklemeyiniz.

• Bir e-kitabın DOI bilgisi yoksa URL’sini ekleyiniz.


Koca, N. (2021). Sosyal bilimlerde araştırma yöntemleri. Nobel Yayınevi.

Sapo, R. M. (2017). Research methods in social sciences. Penguin Books.

Jackson, L. M. (2019). The psychology of prejudice: From attitudes to social action (2nd ed.). American Psychological Association. https://doi.org/10.1037/0000168-000

Svendsen, S., & Løber, L. (2020). The big picture/Academic writing: The one-hour guide (3rd digital ed.). Hans Reitzel Forlag. https://thebigpicture-academicwriting.digi.hansreitzel.dk/


2. İki Yazarlı Kitap
Koç, N. & Arı, B. (2021). Sosyal bilimlerde araştırma yöntemleri. Nobel Yayınevi.

Kow, A. & Johnson, B. (2021). Research methods in social sciences (5th ed.). Nobel Academic Publishing.


3. İkiden Fazla Yazarlı Kitap
Burç, N., Kovan, C., Nur, F., & Tos, B. (2022). İletişim araştırmaları tarihi. ABC Yayınları.

Lee, N., Kov, T., Nyu, F., & Chen, B. (2022). Communication researches. SAGE Publishing.


4. Çeviri Kitap
Gladwell, A. (1999). Nicel araştırma yöntemleri (B. Kula, Çev.). İletişim Yayınları.


5. Editörlü Kitap
Osman, T., Geyik, T., & Çöl, R. (Eds.). (2018). Türkiye’nin tarihi. İfade Yayıncılık.

Harwani, P. (Ed.). (2017). Public relations and publicity. Academic Press.


6. Kitap Bölümü
• Eğer kitap bölümünün DOI’si varsa ekleyiniz.


Gürden, F. (2001). Kurum kültürü ve önemi. C. Kocaömer (Ed.). Kurumsal İletişim (pp. 213–247) içinde. Koca Yayıncılık.

Lard, K. P. (2000). Mixed research in social sciences. In M. Jolie, A. A. Kramer, & J. James (Eds.), Research Methods (2th ed., pp. 15–19). Routledge.


7. Makale
• Kaynak gösterdiğiniz makalelerin DOI numarası var ise daima kaynakçada gösteriniz.

• Makalenin DOI’si yoksa makalenin URL’sini referansın sonuna ekleyiniz.


Barış, B. & Savaş, S. (2007). Yeni teknolojiler ve sponsorluk ilişkisi. Süleyman Demirel Üniversitesi İFADE Dergisi, 10(32), 17–35.

Peace, B. & War, S. (2007). The effect of new technologies on sponsorship. Technology and Sponsorship, 10(32), 17–35.


8. DOI’li Makale
Arklan, Ü. & Tuzcu, N. (2021). Doğal reklamların marka farkındalığı oluşturma rollerinin takip edilme motivasyonlarına etkisi üzerine bir araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi, 12(32), 1016-1039. https://doi.org/10.21076/vizyoner.906706

Pez, T., & Zagitova, J. (2014). A comparions of communication methods, New World and Society, 8(3), 207–217. https://doi.org/13.1336/ppm0004185


9. Gazete Yazısı
Bro, R. (2000, 19 Mart). Metaverse ve iletişim. Cumhuriyet, 5.

Obbe, T. (2010, January 8). New media and culture. Chicago Tribune, 3.


10. Çevrimiçi gazete yazısı
Kar, M. (2012, 21 Temmuz). E-ticaret neden gelişiyor? Hürriyet.
http://www.hürriyet.com.tr/

Yer, T. (2016, March 2). Don’t forget to be there. The New York Times. https://www.nytimes.com


11. Yayınlanmamış Konferans Bildirisi
Evans, A. C., Jr., Garbarino, J., Bocanegra, E., Kinscherff, R. T., & Márquez-Greene, N. (2019, August 8–11). Gun violence: An event on the power of community [Conference presentation]. APA 2019 Convention, Chicago, IL, United States. https://convention.apa.org/2019-video


12. Yayınlanmamış Tez
Kocaömer, C. (2019). Elektronik spor faaliyetlerinde sponsorluğun marka değerine etkisi: League of Legends örneği (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Ege Üniversitesi.

Kocaömer, L. (2004). The effects of sponsorship on brand equity [Unpublished doctoral dissertation]. Ege University.


13. Sözlük
Diyalog. (t.y.). Türk Dil Kurumu Sözlükleri içinde. 13 Kasım 2022 tarihinde https://sozluk.gov.tr/ adresinden alındı

Merriam-Webster. (n.d.). Meta. In Merriam-Webster.com dictionary. Retrieved January 8, 2022, from https://www.merriam-webster.com/dictionary/meta


14. Kurumlar Tarafından Yayınlanan Çevrimiçi Raporlar
We Are Social & Hootsuite. (2019). Digital in 2018 in Western Asia essential insights into internet, social media, mobile, and ecommerce use across the region. www.wearesocial.com

Not: Detaylı bilgi için tıklayınız.


Yayın Politikası
Süleyman Demirel Üniversitesi İfade Dergisi yayın etiği konusunda COPE (Committee on Publication Ethics) tarafından belirlenen yayın etiği ilke, standart ve tavsiyelerini gözetmektedir.

1. Süleyman Demirel Üniversitesi İfade Dergisi Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere yılda iki kez yayımlanan ulusal hakemli bir e-dergidir.

2. Dergide halkla ilişkiler, reklamcılık, gazetecilik, görsel iletişim, radyo, sinema ve televizyon alanlarını kapsayan araştırma makaleleri, derlemeler ve kitap incelemeleri yayınlamaktadır.

3. Süleyman Demirel Üniversitesi İfade Dergisi, Türkçe ve İngilizce bilimsel makaleleri yayınlamaktadır.

4. Dergiye gönderilen makalelerin içeriği derginin amaç ve kapsamı ile uyumlu olmalıdır.

5. Etik standartlara uymayan makaleler değerlendirme sürecine dahil edilmemektedir.

6. Dergi kapsamında değerlendirilen bilimsel çalışmalarının yayını ve süreçlerinin yürütülmesi için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

7. Dergide daha önceden başka bir yerde yayınlamış, yayınlanmak için kabul almış ve başka bir yerde değerlendirmede olan çalışmalar kabul edilmemektedir. Bu konudaki sorumluluk yazara aittir.

8. Dergiye makale gönderen bir yazarın aynı yıl içerisinde birden fazla sayıda makalesi yayımlanamaz.

9. Dergiye gönderilen tüm çalışmalar formlar kısmında yer alan makale şablonuna uygun şekilde hazırlanmalıdır.

10. Özet bildiriler, yüksek lisans ve doktora tezlerinden üretilen yayınlar makale içerisinde belirtilmesi koşulu ile kabul edilmektedir.

11. Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve makale ilk sayfasında verilmelidir. Etik kurul izin belgesini göndermeyen makaleler değerlendirmeye alınmadan reddedilecektir.

12. Makalelerde araştırmacıların katkı oranı beyanına, varsa destek ve teşekkür beyanına ve çatışma beyanına yer verilmelidir.

13. Çalışmaların değerlendirilmeye alınabilmesi için iThenticate veya Turnitin intihal raporunun, (Kaynakça hariç, 5 kelimeden az hariç, alıntılar dahil) %20 ve altında olması gerekmektedir. Aynı çalışmadan yararlanma oranının ise en fazla %3 olması gerekmektedir. Benzerlik oranı bu oranların üzerinde olan çalışmalar ön değerlendirme sürecinde reddedilecektir.

14. Editörler tarafından yapılan ön değerlendirme sonucunda uygun bulunan makaleler yazar adları gizlenerek bilimsel açıdan değerlendirilmek üzere en az iki hakeme gönderilmektedir. Bu süreçte çift kör hakem politikası uygulanmaktadır. Hakemlerin ve yazarın kimlikleri değerlendirme süreci boyunca birbirinden gizlenir.

15. Hakem raporlarının ikisi de olumlu olduğu takdirde yazı dergide yayınlanır. Hakem raporlarından biri olumlu diğeri olumsuz olduğunda ise yazı üçüncü bir hakeme gönderilir. Yazarlar hakemlerin eleştiri, öneri ve düzeltme taleplerini dikkate almakla yükümlüdürler.

16. Yukarıda sayılan yayın ilkelerine uygun olmayan makaleler değerlendirmeye alınmayacaktır.

Hakemlerin Etik Sorumlukları
1. Kendisine gönderilen makalenin konusunu ve içeriğini değerlendirme noktasında uygun nitelikleri olmayan hakemler durumu editöre bildirmeli ve makaleyi değerlendirmemelidir.

2. Değerlendirme sürecinde çift kör hakem politikası uygulanmaktadır. Hakemlerin ve yazarın kimlikleri değerlendirme süreci boyunca birbirinden gizlenir.

3. Hakemler makalelerin yazarları ile hiçbir durumda iletişime geçmemelidirler.

4. Tüm değerlendirmeler objektif bir biçimde yapılmalıdır.

5. Hakemler değerlendirmesini kabul ettikleri makaleyi 20 gün içerisinde değerlendirmelidirler.

Yazarların Etik Sorumlulukları
1. Dergiye gönderilen makalelerin içeriği derginin amaç ve kapsamı ile uyumlu olmalıdır.

2. Etik standartlara uymayan makaleler değerlendirme sürecine dahil edilmemektedir. Bilimsel makalelerin etik standartlara uyması yazarların sorumluluğundadır.

3. Yazarlar çalışmalarını yayın ilkelerine uygun şekilde hazırlamakla yükümlüdürler.

4. Özet bildiriler, yüksek lisans ve doktora tezlerinden üretilen yayınlar makale içerisinde belirtilmesi koşulu ile kabul edilmektedir.

5. Dergide daha önceden başka bir yerde yayınlamış, yayınlanmak için kabul almış ve başka bir yerde değerlendirmede olan çalışmalar kabul edilmemektedir. Bu konudaki sorumluluk yazara aittir.

6. Yazarların gönderdikleri makalelerde kullanmış oldukları tüm kaynaklara kaynakça kısmında yer vermesi gerekmektedir.

7. Yazarlar dergiye gönderdikleri çalışmaları derginin yazım şablonuna uygun olarak hazırlamalıdır. Şablona uymadığı tespit edilen yazarlara makale düzeltilmesi için yeniden gönderilir.

8. Yazarlar, telif hakkı anlaşması formunu çalışmalarını dergiye gönderdikleri sırada sisteme yüklemelidirler.

9. Çalışmaların değerlendirilmeye alınabilmesi için iThenticate veya Turnitin intihal raporunun, (Kaynakça hariç, 5 kelimeden az hariç, alıntılar dahil) %20 ve altında olması gerekmektedir. Aynı çalışmadan yararlanma oranının ise en fazla %3 olması gerekmektedir. Benzerlik oranı bu oranların üzerinde olan çalışmalar ön değerlendirme sürecinde reddedilecektir. 

10. Benzerlik raporları yazarlar tarafından sisteme yüklenmelidir.

11. Dergimize gönderilen çalışmaların değerlendirilmeye alınabilmesi için aşağıdaki durumlar dahilinde etik kurul izni alması gerekmektedir:

* Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme gibi veri toplama teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırma.

12. Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve makale ilk sayfasında verilmelidir. Etik kurul izin belgesini göndermeyen makaleler değerlendirmeye alınmadan reddedilecektir.

13.  Etik Kurul onayı gerektirmeyen çalışmaların bunu beyan eden ıslak imzalı bir dilekçeyi sisteme yüklemeleri zorunludur. 

14. Makalelerde araştırmacıların katkı oranı beyanına, varsa destek ve teşekkür beyanına ve çatışma beyanına yer verilmelidir.

15. Yazarlar hakemlerin eleştiri, öneri ve düzeltme taleplerini dikkate almakla yükümlüdürler.

Editör, Alan Editörleri ve Editör Yardımcılarının Etik Sorumlulukları

1. Editör ve editör yardımcıları makalelerin dergiye gönderildiği ve yayınlandığı aşamaya kadar tüm süreçler ile ilgilenirler.

2. Editör, alan editörleri ve  editör yardımcıları dergiye gönderilen çalışmaların yayın ilkelerine uygunluğunu incelemekle yükümlüdürler.

3. Dergiye gönderilen her makale dergi editörü, alan editörleri ve  editör yardımcıları tarafından amaç, kapsam, yazım kuralları ve intihal oranları bakımından değerlendirilir.

4. Makaleler hakemlerin uzmanlık alanları dikkate alınarak alan editörleri tarafından hakemlere değerlendirilmek üzere gönderilir.

5. Editör, alan editörleri ve editör yardımcıları tarafından yapılan ön değerlendirme sonucunda uygun bulunan makaleler yazar adları gizlenerek bilimsel açıdan değerlendirilmek üzere en az iki hakeme gönderilir. Bu süreçte çift kör hakem politikası uygulanmaktadır. Hakemlerin ve yazarın kimlikleri değerlendirme süreci boyunca birbirinden gizlenmektedir.

6. Değerlendirilmek üzere hakemlere gönderilen çalışmalarda, hakemlerin ikisi de olumlu sonuç bildirdiğinde derginin ilgili sayısında yayınlanmaktadır. Bir hakem olumlu, bir hakem ise olumsuz sonuç bildirdiğinde çalışma üçüncü bir hakeme iletilmektedir. Üçüncü hakemin değerlendirmesine göre çalışma kabul veya reddedilir.



Dergiye gönderilen makalelerden değerlendirme ücreti ve başvuru ücreti alınmamaktadır.