Etik İlkeler ve Yayın Politikası

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi tarafından yayımlanan Çift Kör Hakem Değerlendirmeli ve Açık Erişimli uluslararası bir dergi olan Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Bilimsel Dergisi (Techno-Science), 2018 yılında ilk sayısını yayımlamıştır. Techno-Science sadece İngilizce dilinde el yazmalarını kabul etmektedir. Techno-Science, Mühendislik ve Fen Bilimleri alanlarında yüksek kaliteli orijinal makaleleri yayınlamayı amaçlamaktadır.

Dergi, gönderimden yayınlanmaya kadar olan süre için 60 gün yayın hızını hedeflemektedir. Techno-Science, güncel gelişmeler, yenilikçi teknolojiler ve bilim ve teknoloji hakkındaki keşifler hakkında kapsamlı ve güvenilir bilgiler yayınlamayı amaçlamaktadır. Makaleler, araştırmacıların dünya çapında herhangi bir abonelik veya kısıtlama olmaksızın çevrimiçi olarak ücretsiz olarak erişilebilir olacaktır. Yayın etiği ve yayın suistimali beyanımızın temeli, Dergi Editörleri için İyi Uygulama Kuralları ve Davranış Kuralları'na (Committee on Publication Ethics (COPE), 2011) dayanmaktadır.


Editörlerin Sorumlulukları
Yayın Kararları

Editör, dergiye gönderilen makalelerden hangilerinin yayımlanacağına karar vermekten sorumludur. Editör, yazıların önemini, özgünlüğünü ve açıklığını, çalışmanın geçerliliğini ve derginin kapsamına olan uygunluğunu değerlendirecektir. Karar, yazarların ırkı, cinsiyeti, cinsel yönelimi, dini inancı, etnik kökeni, vatandaşlığı veya siyasi felsefesi gözetilmeksizin yapılacaktır. Ayrıca, mevcut yasal gereksinimler çerçevesinde iftira, telif hakkı ihlali ve intihal konuları da dikkate alınmalıdır.

Gizlilik

Editör ve herhangi bir editöryel personel, gönderilen bir makaleyle ilgili herhangi bir bilgiyi, uygun olanlar arasında, sadece ilgili yazar, hakemler, potansiyel hakemler, diğer editöryel danışmanlar ve yayıncı dışında hiç kimseye açıklamamalıdır.

Açıklama ve Çıkar Çatışmaları
Bir makalede açıklanan yayınlanmamış materyaller, yazarın açık yazılı izni olmaksızın, editör veya editoryal kurul üyeleri tarafından kendi araştırma amaçları için kullanılmamalıdır.

Hakemlerin Sorumlulukları
Editoryel kararlara katkı
Hakemlik süreci, editör ve editoryal kurulu editoryel kararlar almakta ve aynı zamanda yazarı makaleyi iyileştirmede yardımcı olmaktadır.

Hız
Görevlendirilen herhangi bir hakem, bir el yazmasındaki araştırmayı incelemeye uygun olmadığını düşünüyorsa veya hızlı bir incelemenin mümkün olmayacağını biliyorsa editörü bilgilendirerek hakemlik sürecinden çekilmelidir.

Gizlilik
İnceleme için alınan herhangi bir el yazması, gizli belgeler olarak muamele görmelidir. Bunlar, editör tarafından yetkilendirilmedikçe veya onaylanmadıkça başkalarına açıklanmamalıdır.

Nesnellik standartları
İnceleme, nesnel bir şekilde yürütülmelidir. Yazarın kişisel eleştirisi uygunsuzdur. Hakemler, görüşlerini destekleyen argümanlarla net bir şekilde ifade etmelidir.

Kaynakların tanınması
Hakemler, makalede atıfta bulunulan ilgili yayımlanmış çalışmaların atıf yapılmadığı durumları belirlemelidir. Diğer yayınlardan türetilen gözlemlerin veya argümanların, ilgili kaynakla birlikte sunulup sunulmadığını belirtmelidirler. Hakemler, gözden geçirdikleri makale ile gözlemledikleri ve kişisel olarak bildikleri herhangi bir başka yayın arasındaki önemli benzerlik veya örtüşmeyi editöre bildireceklerdir.

Açıklama ve Çıkar Çatışmaları
Hakem incelemesi yoluyla elde edilen ayrıcalıklı bilgi veya fikirler gizli tutulmalı ve kişisel avantaj için kullanılmamalıdır. Hakemler, yazarlar, şirketler veya makalelerle ilişkilendirilmiş herhangi bir kurumla rekabetçi, işbirliği içinde veya diğer ilişkilerden kaynaklanan çıkar çatışmaları nedeniyle incelemeyi kabul etmemelidirler.

Yazarların Görevleri
Raporlama standartları

Orijinal araştırma raporlarının yazarları, yapılan çalışmanın doğru bir hesabını ve öneminin nesnel bir tartışmasını sunmalıdır. Altta yatan veriler, makalede doğru bir şekilde temsil edilmelidir. Bir makale, çalışmanın yeniden üretilmesine izin verecek kadar detay ve referans içermelidir. Hileli veya bilerek yanıltıcı ifadeler etik olmayan davranışları oluşturur ve kabul edilemez.

Veri Erişimi ve Saklanması
Yazarlardan, çalışmalarının ham verilerini makale ile birlikte editoryal inceleme için sağlamaları istenebilir ve mümkünse verilerin kamuoyuna açık hale getirilmesine hazır olmaları gerekmektedir. Her durumda, yazarlar, katılımcıların gizliliğinin korunmasını ve mülkiyet verilerine ilişkin yasal hakların bunların serbest bırakılmasını engellemediği sürece, bu tür verilerin en az on yıl boyunca diğer yetkin profesyonellerin erişebilirliğini sağlamalıdır (tercihen kurumsal veya konuya dayalı bir veri deposu veya başka bir veri merkezi aracılığıyla).

Orijinallik, İntihal ve Kaynakların Atanması
Yazarlar yalnızca tamamen orijinal çalışmalar sunacak ve diğerlerinin çalışmalarını ve/veya sözlerini uygun şekilde alıntılayacaktır. Bildirilen çalışmanın niteliğini belirlemede etkili olan yayınlar da atıfta bulunulmalıdır. Benzerlik raporu, iThenticate/Academic Paradigms, LLC-Check For Plagiarism/Grammarly-Plagiarism Checker gibi intihal yazılımlarını kullanarak PDF formatında yüklenmelidir. Rapor, %20'yi aşmamalıdır.

Çoklu, Gereksiz veya Eş Zamanlı Yayın
Genel olarak, özünde aynı araştırmayı tanımlayan makalelerin birden fazla dergide yayımlanmaması gerekmektedir. Aynı makalenin birden fazla dergiye gönderilmesi, etik olmayan yayıncılık davranışı teşkil eder ve kabul edilemez. Başka bir yerde telifli malzeme olarak yayımlanmış yazılar sunulamaz. Ayrıca, derginin gözden geçirdiği yazılar başka bir yerde telifli yayımlanmış dergilere sunulmamalıdır. Ancak, bir makale sunarak, yazar(lar) yayımlanan materyalin haklarını korurlar. Yayımlanması halinde, CC-BY lisansı [https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/legalcode] altında kullanılmalarına izin verirler.

Yayınların Çoğaltılması ve Eşzamanlı Yayını
Genel olarak, temelde aynı araştırmayı açıklayan makaleler birden fazla dergide yayınlanmamalıdır. Aynı makalenin birden fazla dergiye gönderilmesi, etik olmayan yayıncılık davranışı teşkil eder ve kabul edilemez. Başka bir yerde telif hakkıyla korunan malzeme olarak yayımlanmış olan el yazmaları sunulamaz. Ayrıca, dergi tarafından değerlendirilmekte olan el yazmalarının telif hakkı bulunan yayınlara yeniden sunulmaması gerekir. Ancak, bir el yazması gönderilerek yazar(lar), yayımlanan materyalin haklarına sahip olur. Yazarlık İçeriği
Yazarlık, rapor edilen çalışmanın tasarımı, yürütülmesi veya yorumlanmasına önemli katkıda bulunanlarla sınırlı olmalıdır. Önemli katkıda bulunan tüm kişiler, ortak yazarlar olarak listelenmelidir. Karşılıklı yazar, tüm katkıda bulunan ortak yazarların ve ilgisi olmayan kimselerin yazar listesine dahil edilmediğinden emin olur. Karşılıklı yazar ayrıca, tüm ortak yazarların makalenin nihai versiyonunu onayladığını ve yayımlanması için onay verdiklerini doğrular.


Açıklama ve Çıkar Çatışmaları
Tüm yazarlar, el yazmalarının sonuçlarını veya yorumunu etkileyebilecek herhangi bir finansal veya diğer önemli çıkar çatışmasını açıklayan bir ifade içermelidir. Proje için finansal destek kaynakları da dahil olmak üzere tüm finansal destek kaynakları açıklanmalıdır.


Yayımlanmış Eserlerde Temel Hatalar
Bir yazar kendi yayımlanmış eserinde önemli bir hata veya yanlışlığı fark ederse, yazarın derhal dergi editörünü veya yayıncısını bilgilendirme ve yayımı düzeltme veya düzeltme formunda işbirliği yapma yükümlülüğü vardır.


Referanslar
Yayın Etik Komitesi (COPE). (2011, 7 Mart). Dergi Editörleri için Davranış ve En İyi Uygulama İlkeleri. http://publicationethics.org/files/Code_of_conduct_for_journal_editors_Mar11.pdf adresinden alınmıştır


Açık Erişim Bildirisi
Eğitimde Değerlendirme Araçları Uluslararası Dergisi (IJATE), Budapeşte Açık Erişim İnisiyatifi'ne uygun olarak tanımlarını ve Açık Erişim politikasını geliştirdiği tanıma göre tanımlar:


"[Hakemli araştırma literatürü] için açık erişim" ile, bu makalelerin tam metinlerine herhangi bir kullanıcının, bu makaleleri okuyabilmesine, indirebilmesine, kopyalayabilmesine, dağıtabilmesine, basabilmesine, arayabilmesine veya bağlantılayabilmesine, dizine ekleyebilmesine, yazılım için veri olarak geçirebilmesine veya bunları diğer yasal amaçlar için kullanabilmesine olanak tanıyan, internetin kendisine erişim sağlanması dışında herhangi bir finansal, yasal veya teknik engel olmadan halka açık internet üzerinde ücretsiz olarak sunulması anlaşılmalıdır. Çoğaltma ve dağıtım üzerindeki tek kısıtlama ve bu alanındaki telif hakkının tek rolü, yazarlara eserlerinin bütünlüğünü kontrol etme ve eserlerinin uygun şekilde tanınmasını ve alıntılanmasını sağlama hakkı vermek olmalıdır.

IJATE, akademik yayınlar ve araştırmalara açık erişimi akademik çabanın değişmez bir parçası olarak görür. Yayıncı, derginin sağladığı kamu yararının özünü tanır ve bu nedenle akademik ve entelektüel gelişme için bir kamu hizmeti olarak sorumluluk alır.
Yayıncı, tüm akademik çabanın açık erişimine bağlıdır ve bu nedenle yayımlanan içeriğin herkesin dünya çapındaki akademik topluluğunun tüm kesimlerinin sürekli olarak erişilebilir ve özgürce erişilebilir olması sorumluluğunu kabul eder. Yayıncı, el yazmalarının işlenmesi, sunulması ve yayımlanması için hiçbir mali ücret talep etmez. Yayıncı, yayımlanan içeriğin ücretsiz ve evrensel erişimini sürekli olarak taahhüt eder.

Yayıncı, barındırma kurumu olan Dergipark aracılığıyla, çevrimiçi içeriğinin arşivlenmesi ve korunması için Lockss'i kullanır.
Tüm telif hakları, yeniden yayımlama ve yeniden kullanma hakları, tüm fikri mülkiyet hakları, hiçbir istisna olmaksızın, yayımlanan el yazmasının yazarlarına aittir.

Son Güncelleme Zamanı: 6.03.2024 15:57:19