Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Biotechnological Approach in Viticulture

Yıl 2023, Cilt: 2 Sayı: 36, 25 - 31, 31.12.2023
https://doi.org/10.47118/somatbd.1404303

Öz

Viticulture, like other agricultural sectors, has been influenced by the development of biotechnological methods. In addition to biotechnological methods that enable the development of grape varieties with increased resistance to pests, diseases or unfavourable climatic conditions; these methods are also providing important information on the molecular mechanisms underlying grape development, ripening and response to stress factors.
Biotechnological methods offer a new perspective in solving problems in cultivation and breeding, e.g. in terms of sustainability in viticulture, balancing product quality and environmental management, increasing resistance to abiotic stress conditions caused by global climate change, and understanding the mechanism of disease tolerance.
In this study, some related studies are reviewed and presented to give a general overview of biotechnological methods in viticulture.

Kaynakça

  • [1] Akgür, H., 2014. In-vitro Koşullarda Uygulanan Farklı Konsantrasyonlardaki Borun Bazı Amerikan Asma Anaçlarında Fiziksel ve Biyokimyasal Özellikler Üzerine Etkileri. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Biyoteknoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi (Basılmamış), 89s.
  • [2] Alizadeh, M., Kumar Singh, S., 2009. Molecular assessment of clonal fidelity in micropropagated grape (Vitis spp.) rootstock genotypes using RAPD and ISSR markers. Iranian Journal of Biotechnology, Vol. 7, No. 1, January 2009
  • [3] Altınparmak, S., 2009. Konya ilinde asma ur hastalığı (Agrobacterium vitis)'nın biyokimyasal ve moleküler yöntemlerle tanılanması. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı, 130s.
  • [4] Aslantaş, Ş., 2010. Batı Akdeniz üzüm çeşitlerinin moleküler karakterizasyonu ve ülke asma kaynakları ile genetik ilişkisi. Ankara Üniversitesi Biyoteknoloji Enstitüsü Temel Biyoteknoloji Anabilim Dalı, 63s.
  • [5] Bakır, M., 2012. Asma çeşit ve anaçlarında kuraklık ve tuz stresi toleransına yönelik mikrodizin analizleri ve stres ile ilgili transkriptomların tespiti. Ankara Üniversitesi Biyoteknoloji Enstitüsü Biyoteknoloji Anabilim Dalı Biyoteknoloji Bilim Dalı (yayınlanmamış), 179s.
  • [6] Burçak, İşçi, Altındişli, A. (2007). Asmada Moleküler Tanımlama Teknikleri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 44(1), 189-204.
  • [7] Butiuc-Keul, A., Coste, A. (2023). Biotechnologies and Strategies for Grapevine Improvement. Horticulturae, 9(1), 62.
  • [8] Dutt, M., Li, Z.T., Dhekney, S.A., Gray, D.J., 2007. Transgenic plants from shoot apical meristems of Vitis vinifera L. ‘‘Thompson Seedless’’ via Agrobacterium-mediated transformation. Plant Cell Rep (2007) 26:2101–2110
  • [9] Ercisli, S., Orhan, E., Hizarci, Y., Yildirim, N., Agar, G. (2008). Genetic diversity in grapevine germplasm resources in the Coruh valley revealed by RAPD markers. Biochemical genetics, 46, 590-597.
  • [10] Gazioğlu Şensoy, R.İ., Balta, F., 2011. Van Yöresine Ait Bazı Yerli Asma Formlarının Tespiti ve RAPD Markörleriyle Tanımlanması. Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der. Araştırma Makalesi, 1(3): 41-56, 2011.
  • [11] Grassi, F., De Lorenzis, G. (2021). Back to the origins: background and perspectives of grapevine domestication. International Journal of Molecular Sciences, 22(9), 4518.
  • [12] Huang, X.S., Mullins, M.G., 1989. Application of Biotechnology to Transferring Alien Genes to Grapevine. Hereditas (Beijing) Journal, 1989, 11 (3), 9-11.
  • [13] Kikkert, J. R., Ali, G. S., Striem, M. J., Martens, M., Wallace, P. G., Molino, L., Reisch, B. I. (1996). Genetic engineering of grapevine (Vitis sp.) for enhancement of disease resistance. In III International Symposium on In Vitro Culture and Horticultural Breeding 447 (pp. 273- 280).
  • [14] Mezzetti, B., Pandolfini, T., Navacchi, O., Landi, L. (2002). Genetic transformation of Vitis vinifera via organogenesis. BMC biotechnology, 2, 1-10.
  • [15] Mullins, M.G., Archie Tang, F.C., Facciotti, D., 1990. Agrobacterium-Mediated Genetic Transformation of Grapevines: Transgenic Plants of Vitis rupestris Scheele and Buds of Vitis vinifera L. Nature Biotechnology 8, 1041 - 1045
  • [16] Nirala, N.K., Das, D.K., Srivastava, P.S., Sopory, S.K., Upadhyaya, K.C., 2010. Expression of a rice chitinase gene enhances antifungal potential in transgenic grapevine (Vitis vinifera L.). Vitis 49 (4), 181–187.
  • [17] Sabır, A., Tangolar, S., Büyükalaca, S., 2008. Moleküler Markör Tekniklerinin Bağcılıkta Kullanımı. Alatarım 2008, 7(2), 26-33.
  • [18] Shidfar, M., 2008. Eskişehir ve Kayseri illeri asma gen kaynaklarının SSRs (Simple Sequence Repeats)'a dayalı genetik karaketerizasyonu. Ankara Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, 79s.
  • [19] Tarçan, E., 2013. In-Vitro Koşullarda Uygulanan Farklı Konsantrasyonlardaki Çinkonun Bazı Amerikan Asma Anaçlarında Fiziksel Ve Biyokimyasal Özellikler Üzerine Etkileri. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Biyoteknoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, 70s.
  • [20] Yeğenoğlu ED, Aydın Ş, Arık C, Gevrekçi Y, Aşık, M (2016) Üzümde çeşitliliğin belirlenmesinde morfolojik farklılıkların kullanılması. CBÜ Soma Meslek Yüksekokulu Teknik Bilimler Derg. 2(22): 13-20.
  • [21] Yıldırım, N., 2010. Kara (siyah) üzüm gruplarının SSR (Simple Sequence Repeat) markörlere dayalı karakterizasyonu ve ülke asma kaynakları ile genetik ilişkisi. Ankara Üniversitesi Biyoteknoloji Enstitüsü Temel Biyoteknoloji Anabilim Dalı, 79s.
  • [22] Yüksel, C., 2008. Manisa, İzmir, Aydın, Muğla ve Kütahya illerine ait asma gen kaynaklarının SSR (Simple Sequence Repeats)'a dayalı genetik karakterizasyonu. Ankara Üniversitesi Biyoteknoloji Enstitüsü Biyoteknoloji Anabilim Dalı, 59s.

Bağcılıkta Biyoteknolojik Yaklaşım

Yıl 2023, Cilt: 2 Sayı: 36, 25 - 31, 31.12.2023
https://doi.org/10.47118/somatbd.1404303

Öz

Üzüm yetiştiriciliği de diğer tarımsal alanlar gibi biyoteknolojik yöntemlerin gelişiminden etkilenmiştir. Biyoteknolojik yöntemler, zararlılara, hastalıklara ve olumsuz iklim koşullarına karşı dayanıklılığı arttırılmış asma çeşitlerinin geliştirilmesine olanak sağlamasının yanısıra moleküler markörler, gen haritaları, omik teknolojiler ile üzüm gelişiminin, olgunlaşmasının ve stres faktörlerine tepkinin altında yatan moleküler mekanizmalar hakkında önemli bilgiler elde edilmektedir.
Bağcılıkta sürdürülebilirlilik, ürün kalitesi ve çevre yönetiminin dengelenmesi, küresel iklim değişikliğinin getirdiği abiyotik stres koşullarına dayanıklılığın artırılması, hastalıklara toleransın mekanizmasının anlaşılması gibi konularda, biyoteknolojik yöntemler yetiştiricilik ve ıslahta karşılaşılan problemlerin çözümünde yeni bir bakış açısı sağlamaktadır.
Bu çalışmada, üzüm yetiştiriciliğinde biyoteknolojik yöntemler ile genel bir bakış açısının sunulması hedeflenerek, ilgili bazı çalışmalar derlenerek sunulmuştur.

Kaynakça

  • [1] Akgür, H., 2014. In-vitro Koşullarda Uygulanan Farklı Konsantrasyonlardaki Borun Bazı Amerikan Asma Anaçlarında Fiziksel ve Biyokimyasal Özellikler Üzerine Etkileri. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Biyoteknoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi (Basılmamış), 89s.
  • [2] Alizadeh, M., Kumar Singh, S., 2009. Molecular assessment of clonal fidelity in micropropagated grape (Vitis spp.) rootstock genotypes using RAPD and ISSR markers. Iranian Journal of Biotechnology, Vol. 7, No. 1, January 2009
  • [3] Altınparmak, S., 2009. Konya ilinde asma ur hastalığı (Agrobacterium vitis)'nın biyokimyasal ve moleküler yöntemlerle tanılanması. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı, 130s.
  • [4] Aslantaş, Ş., 2010. Batı Akdeniz üzüm çeşitlerinin moleküler karakterizasyonu ve ülke asma kaynakları ile genetik ilişkisi. Ankara Üniversitesi Biyoteknoloji Enstitüsü Temel Biyoteknoloji Anabilim Dalı, 63s.
  • [5] Bakır, M., 2012. Asma çeşit ve anaçlarında kuraklık ve tuz stresi toleransına yönelik mikrodizin analizleri ve stres ile ilgili transkriptomların tespiti. Ankara Üniversitesi Biyoteknoloji Enstitüsü Biyoteknoloji Anabilim Dalı Biyoteknoloji Bilim Dalı (yayınlanmamış), 179s.
  • [6] Burçak, İşçi, Altındişli, A. (2007). Asmada Moleküler Tanımlama Teknikleri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 44(1), 189-204.
  • [7] Butiuc-Keul, A., Coste, A. (2023). Biotechnologies and Strategies for Grapevine Improvement. Horticulturae, 9(1), 62.
  • [8] Dutt, M., Li, Z.T., Dhekney, S.A., Gray, D.J., 2007. Transgenic plants from shoot apical meristems of Vitis vinifera L. ‘‘Thompson Seedless’’ via Agrobacterium-mediated transformation. Plant Cell Rep (2007) 26:2101–2110
  • [9] Ercisli, S., Orhan, E., Hizarci, Y., Yildirim, N., Agar, G. (2008). Genetic diversity in grapevine germplasm resources in the Coruh valley revealed by RAPD markers. Biochemical genetics, 46, 590-597.
  • [10] Gazioğlu Şensoy, R.İ., Balta, F., 2011. Van Yöresine Ait Bazı Yerli Asma Formlarının Tespiti ve RAPD Markörleriyle Tanımlanması. Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der. Araştırma Makalesi, 1(3): 41-56, 2011.
  • [11] Grassi, F., De Lorenzis, G. (2021). Back to the origins: background and perspectives of grapevine domestication. International Journal of Molecular Sciences, 22(9), 4518.
  • [12] Huang, X.S., Mullins, M.G., 1989. Application of Biotechnology to Transferring Alien Genes to Grapevine. Hereditas (Beijing) Journal, 1989, 11 (3), 9-11.
  • [13] Kikkert, J. R., Ali, G. S., Striem, M. J., Martens, M., Wallace, P. G., Molino, L., Reisch, B. I. (1996). Genetic engineering of grapevine (Vitis sp.) for enhancement of disease resistance. In III International Symposium on In Vitro Culture and Horticultural Breeding 447 (pp. 273- 280).
  • [14] Mezzetti, B., Pandolfini, T., Navacchi, O., Landi, L. (2002). Genetic transformation of Vitis vinifera via organogenesis. BMC biotechnology, 2, 1-10.
  • [15] Mullins, M.G., Archie Tang, F.C., Facciotti, D., 1990. Agrobacterium-Mediated Genetic Transformation of Grapevines: Transgenic Plants of Vitis rupestris Scheele and Buds of Vitis vinifera L. Nature Biotechnology 8, 1041 - 1045
  • [16] Nirala, N.K., Das, D.K., Srivastava, P.S., Sopory, S.K., Upadhyaya, K.C., 2010. Expression of a rice chitinase gene enhances antifungal potential in transgenic grapevine (Vitis vinifera L.). Vitis 49 (4), 181–187.
  • [17] Sabır, A., Tangolar, S., Büyükalaca, S., 2008. Moleküler Markör Tekniklerinin Bağcılıkta Kullanımı. Alatarım 2008, 7(2), 26-33.
  • [18] Shidfar, M., 2008. Eskişehir ve Kayseri illeri asma gen kaynaklarının SSRs (Simple Sequence Repeats)'a dayalı genetik karaketerizasyonu. Ankara Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, 79s.
  • [19] Tarçan, E., 2013. In-Vitro Koşullarda Uygulanan Farklı Konsantrasyonlardaki Çinkonun Bazı Amerikan Asma Anaçlarında Fiziksel Ve Biyokimyasal Özellikler Üzerine Etkileri. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Biyoteknoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, 70s.
  • [20] Yeğenoğlu ED, Aydın Ş, Arık C, Gevrekçi Y, Aşık, M (2016) Üzümde çeşitliliğin belirlenmesinde morfolojik farklılıkların kullanılması. CBÜ Soma Meslek Yüksekokulu Teknik Bilimler Derg. 2(22): 13-20.
  • [21] Yıldırım, N., 2010. Kara (siyah) üzüm gruplarının SSR (Simple Sequence Repeat) markörlere dayalı karakterizasyonu ve ülke asma kaynakları ile genetik ilişkisi. Ankara Üniversitesi Biyoteknoloji Enstitüsü Temel Biyoteknoloji Anabilim Dalı, 79s.
  • [22] Yüksel, C., 2008. Manisa, İzmir, Aydın, Muğla ve Kütahya illerine ait asma gen kaynaklarının SSR (Simple Sequence Repeats)'a dayalı genetik karakterizasyonu. Ankara Üniversitesi Biyoteknoloji Enstitüsü Biyoteknoloji Anabilim Dalı, 59s.
Toplam 22 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği (Diğer)
Bölüm 36. Sayı Cilt II
Yazarlar

Cuma Arık 0000-0003-1037-7031

Emine Berberoğlu 0000-0002-7318-2728

Tevfik Hasan Can

Dilsat Yegenoglu

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2023
Gönderilme Tarihi 13 Aralık 2023
Kabul Tarihi 24 Aralık 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 2 Sayı: 36

Kaynak Göster

APA Arık, C., Berberoğlu, E., Can, T. H., Yegenoglu, D. (2023). Bağcılıkta Biyoteknolojik Yaklaşım. Soma Meslek Yüksekokulu Teknik Bilimler Dergisi, 2(36), 25-31. https://doi.org/10.47118/somatbd.1404303
AMA Arık C, Berberoğlu E, Can TH, Yegenoglu D. Bağcılıkta Biyoteknolojik Yaklaşım. Soma MYO Teknik Bilimler Dergisi. Aralık 2023;2(36):25-31. doi:10.47118/somatbd.1404303
Chicago Arık, Cuma, Emine Berberoğlu, Tevfik Hasan Can, ve Dilsat Yegenoglu. “Bağcılıkta Biyoteknolojik Yaklaşım”. Soma Meslek Yüksekokulu Teknik Bilimler Dergisi 2, sy. 36 (Aralık 2023): 25-31. https://doi.org/10.47118/somatbd.1404303.
EndNote Arık C, Berberoğlu E, Can TH, Yegenoglu D (01 Aralık 2023) Bağcılıkta Biyoteknolojik Yaklaşım. Soma Meslek Yüksekokulu Teknik Bilimler Dergisi 2 36 25–31.
IEEE C. Arık, E. Berberoğlu, T. H. Can, ve D. Yegenoglu, “Bağcılıkta Biyoteknolojik Yaklaşım”, Soma MYO Teknik Bilimler Dergisi, c. 2, sy. 36, ss. 25–31, 2023, doi: 10.47118/somatbd.1404303.
ISNAD Arık, Cuma vd. “Bağcılıkta Biyoteknolojik Yaklaşım”. Soma Meslek Yüksekokulu Teknik Bilimler Dergisi 2/36 (Aralık 2023), 25-31. https://doi.org/10.47118/somatbd.1404303.
JAMA Arık C, Berberoğlu E, Can TH, Yegenoglu D. Bağcılıkta Biyoteknolojik Yaklaşım. Soma MYO Teknik Bilimler Dergisi. 2023;2:25–31.
MLA Arık, Cuma vd. “Bağcılıkta Biyoteknolojik Yaklaşım”. Soma Meslek Yüksekokulu Teknik Bilimler Dergisi, c. 2, sy. 36, 2023, ss. 25-31, doi:10.47118/somatbd.1404303.
Vancouver Arık C, Berberoğlu E, Can TH, Yegenoglu D. Bağcılıkta Biyoteknolojik Yaklaşım. Soma MYO Teknik Bilimler Dergisi. 2023;2(36):25-31.