Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Bir Şehir Hastanesinde Enteral ve Parenteral Beslenme Uygulamalarına İlişkin Nutrisyon Eğitiminin Hemşirelerin Bilgi Düzeyine Etkisi: Deneysel Çalışma

Yıl 2023, Cilt: 32 Sayı: 5, 356 - 369, 19.02.2024
https://doi.org/10.17942/sted.1316928

Öz

Amaç: Hastanede kalış süresinin uzaması ile maliyetin artışına sebep olan beslenme sorunlarından olan malnütrisyonun tanımlanması ve yeterli beslenme desteğinin sağlanması çok önemlidir. Hastaların beslenmesinde hemşirelerin önemli düzeyde katkılarının olduğu bilinmektedir. Bu araştırma enteral ve parenteral beslenme uygulamalarına yönelik hemşirelere verilen nutrisyon eğitiminin hemşirelerin bilgi düzeyine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır.
Gereç ve Yöntem: Araştırma deneysel düzende öntest sontest çalışması olarak tasarlanmıştır. İstanbul’da bir hastanede çalışan 193 hemşire ile araştırma tamamlanmıştır. Verilerin toplanmasında araştırmacılar tarafından oluşturulan tanımlayıcı bilgi formu ve enteral-parenteral beslenme bilgi formu kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler için sayı, yüzde, ortalama ve standart sapma değerleri verilmiştir. Sayısal verilerin analizinde öntest ve sontest bilgi düzeyi puanları arasındaki farklılığı belirlemek için bağımlı gruplar için t testi yapılmıştır. Eğitim öncesi ve sonrası karşılaştırmalar McNemar testi ile gerçekleştirilmiştir. İstatistiksel anlamlılık düzeyi için p<0,05 kabul edilmiştir.
Bulgular: Hemşirelerin %62,7’sinin çalıştığı birimde beslenme uygulamaları konusunda destek aldığı, %56,5’inin beslenme uygulamaları konusunda bir eğitim aldığı, %94,8’inin çalıştığı birimde enteral parenteral beslenme uygulamasında bulunduğu saptanmıştır. Hemşirelerin Nutrisyon Bilgi düzeyleri, enteral ve parenteral beslenme bilgisi gerektiren soruları doğru cevaplama oranlarının eğitim sonrası daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Hemşirelerin genel olarak eğitim sonrasında enteral ve parenteral beslenme sontest formundan daha yüksek bilgi düzeyi gösterdikleri saptanmıştır.
Sonuç: Hemşirelerin enteral ve parenteral beslenme bilgi düzeylerini artırmaya yönelik eğitim programı etkili olmuştur.

Kaynakça

  • Truswell AS, Mann J. Introduction, Essentials of human nutrision, edt: A. Stewart Truswell, Jim Mann, 4. Baskı. Oxford University Press. UnitdStates of America. 2017;1:4.
  • Balcı H, Küçükkendirci H. Obezite ve obezite cerrahisinde beslenme. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi. 2019;12(2):45-50.
  • White JV, Guenter P, Jensen G, Malone A, Schofield M. Academy Malnutrition Work Group, A.S.P.E.N. Malnutrition Task Force, A.S.P.E.N. Board of Directors. Consensus statement of the academy of nutrition and dietetics/American Society for Parenteral and Enteral Nutrition: Characteristics recommended for the identification and documentation of adult malnutrition (under nutrition). J Acad Nutr Diet. 2012;112(5):730-8.
  • Brantervik AM, Jacobsson IE, Grimby A, et al. Older hospitalised patients at risk of malnutrition: Correlation with quality of life, aid from the social welf are system and length of stay? Age Ageing. 2005;34(5):444-9.
  • Agarwal E, Ferguson M, Banks M, et al. Malnutrition and poor food intake are associated with prolonged hospital stay, frequent readmissions, and greater in-hospital mortality: results from the Nutrition Care Day Survey 2010. Clin Nutr. 2013;32(5):737-45.
  • Sohrabi Z, Eftekhari MH, Eskandari MH, et al. Malnutrition-Inflammation Score and quality of life in hemodialysis patients: Is there any correlation? Nephrourol Mon. 2015;7(3):e27445.
  • Alzahrani SH, Alamri SH. Prevalence of malnutrition and associated factors among hospitalized elderly patients in King Abdulaziz University Hospital, Jeddah, SaudiArabia. BMC Geriatr. 2017;17(1):136.
  • Leiva BE, Badia TM, Virgili CN, et al. Hospital malnutrition screening at admission: malnutrition increases mortality and length of stay. Nutr Hosp. 2017;34(4):907-13.
  • Fjeldstad SH, Thoresen L, Mowé M, et al. Changes in nutritional care after ımplementing national guidelines-A 10-year follow-up study. Eur J Clin Nutr. 2018;72(7):1000-6.
  • Sun H, Zhang L, Zhang P, et al. A comprehensive nutritional survey of hospitalized patients: Results from nutrition day 2016 in China. PLoS One. 2018;13(3):e0194312.
  • Ertem G. Kanser hastalarında beslenme ve hemşirelik yaklaşımları. Dirim Tıp Gazetesi. 2008;83:56-63.
  • Mowe M, Bosaeus I, Rasmussen HH. Insufficient nutritional knowledge among health care workers? Clinical Nutrition. 2008;27:196-202.
  • Diker T, Öntürk K, Badır A, Aslan E. Yoğun bakım hastalarında beslenme gereksinimi. Yoğun Bakım Hemşireliği Dergisi. 2009;13:90-3.
  • Mete R, Emeksiz K. Nütrisyon. Namık Kemal Tıp Dergisi. 2017;5:92-9.
  • Yılmaz KD, Sarkut P, Düzgün F, Kuzu C, Kılıçturgay S. Yatan hastaların nütrisyonel değerlendirme ve desteğine yönelik hemşirelerin görüşleri. Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma Dergisi. 2017;14(5):139-43
  • Kabaçam G, Özden A. Enteral tüple beslenme. Güncel Gastroenteroloji. 2009;13(4):201-10
  • Barker L, Gout B, Crowe T. Hospital malnutrition: Prevalence, ıdentification and impact on patients and the healthcare system. International Journal of Environ-mental Research and Public Health. 2011;8:514-27. https://doi.org/10.3390/ijerph8020514
  • Fletcher A, Carey E. Knowledge, attitudes and practices in the provision of nutritional care. British Journal of Nursing. 2011;20(10):570-4. https://doi.org/10.12968/bjon.2011.20.10.615
  • Bjerrum M, Tewes M, Pedersen P. Nurses’ self-reported knowledge about and attitude to nutrition-before and after a training programme. Scandinavian Journal of CaringSciences. 2012;26(1):81-9. https://doi.org/10.1111/j.1471-6712.2011.00906.x
  • Pederson PU, Tewes M, Bjerrum M. Implementing nutritional guidelines- the effect of systematic training for nurse nutrition practitioners. Scandinavian Journal of Caring Sciences. 2012;26:178-85. https://doi.org/10.1111/j.1471-6712.2011.00912.x
  • Yalcin N, Cihan A, Gundogdu H, Ocakci A. Nutrition knowledge level of nurses. Health Science Journal. 2013;7(1):99-108.
  • Kenny DJ, Goodman P. Care of The patient with enteral tube feeding: An evidence-based protocol. Nurs Res. 2010;59(1):22-31.
  • Köse G, Hasar M, Yaman N. Hemşirelerin total parenteral nütrisyon uygulamalarına ilişkin bilgi düzeylerinin belirlenmesi. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi. 2022;4(2):61-8.
  • Kim H, Chang SJ. Implementing an educational program to improve critical care nurses’ enteral nutritional support. Australian Critical Care. 2019;32(3):218-22.
  • AlOtaibi MS, Abdeldafie SY. ICU nurses’ knowledge about enteral nutrition at Buraidah Central Hospital in Qassim, Saudi Arabia. Journal of Pharmaceutical Negative Results. 2022;3096:103.
  • Hamdan M, Zidan S, Badrasawi M, Shweikeh H, Al-Masri R, Al-Khateeb R. Palestinian nurses’ knowledge, attitudes, and practices regarding enteral nutrition: Cross-sectional study. Applied Nursing Research. 2022;63:151545.
  • Koçhan E, Akın S. Hemşirelerin enteral ve parenteral beslenme uygulamalarına ilişkin bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi. JAREN. 2018;4(1):1-14.
  • Alshammari MSH, Mates R, Alshammari LK. Knowledge about enteral feeding among cardiac nurses at CCH. Saudi J Nurs Health Care. 2022;5(10):213-22.

The Effect of Nutrition Education on Enteraland Parenteral Nutrition Practices on Nurses' Knowledge Level in a City Hospital: Experimental Study

Yıl 2023, Cilt: 32 Sayı: 5, 356 - 369, 19.02.2024
https://doi.org/10.17942/sted.1316928

Öz

Objective: It is very important to define malnutrition, which is one of the nutritional problems that increase the cost with the prolongation of the hospital stay, and to provide adequate nutritional support. It is known that nurses contribute significantly to the nutrition of patients. This research was carried out to determine the effect of nutrition education given to nurses on enteral and parenteral nutrition practices on the level of knowledge of nurses.
Materials and Methods: The research was designed as a pretest-posttest study in an experimental setting. The research was completed with 193 nurses working in a hospital in Istanbul. Descriptive information form and enteral-parenteral nutrition information form created by the researchers were used to collect the data. In the evaluation of the data, number, percentage, mean and standard deviation values are given for descriptive statistics. In the analysis of numerical data, t-test was performed for dependent groups to determine the difference between pretest and posttest knowledge levels. Pre- and post-training comparisons were made with the McNemar test. For the statistical significance level, p<0.05 was accepted.
Results: It was determined that 62.7% of the nurses received support on nutrition practices in the unit they worked, 56.5% received training on nutrition practices and 94.8% of the nurses applied enteral parenteral nutrition in the unit where they worked. The nurses' nutritional knowledge levels and the rate of answering questions that require enteral and parenteral nutrition knowledge were higher after the training. It was determined that the nurses generally showed a higher level of knowledge after the education than the enteral and parenteral nutrition posttest form.
Conclusion: The training program aimed at increasing the enteral and parenteral nutrition knowledge levels of nurses has been effective.

Kaynakça

  • Truswell AS, Mann J. Introduction, Essentials of human nutrision, edt: A. Stewart Truswell, Jim Mann, 4. Baskı. Oxford University Press. UnitdStates of America. 2017;1:4.
  • Balcı H, Küçükkendirci H. Obezite ve obezite cerrahisinde beslenme. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi. 2019;12(2):45-50.
  • White JV, Guenter P, Jensen G, Malone A, Schofield M. Academy Malnutrition Work Group, A.S.P.E.N. Malnutrition Task Force, A.S.P.E.N. Board of Directors. Consensus statement of the academy of nutrition and dietetics/American Society for Parenteral and Enteral Nutrition: Characteristics recommended for the identification and documentation of adult malnutrition (under nutrition). J Acad Nutr Diet. 2012;112(5):730-8.
  • Brantervik AM, Jacobsson IE, Grimby A, et al. Older hospitalised patients at risk of malnutrition: Correlation with quality of life, aid from the social welf are system and length of stay? Age Ageing. 2005;34(5):444-9.
  • Agarwal E, Ferguson M, Banks M, et al. Malnutrition and poor food intake are associated with prolonged hospital stay, frequent readmissions, and greater in-hospital mortality: results from the Nutrition Care Day Survey 2010. Clin Nutr. 2013;32(5):737-45.
  • Sohrabi Z, Eftekhari MH, Eskandari MH, et al. Malnutrition-Inflammation Score and quality of life in hemodialysis patients: Is there any correlation? Nephrourol Mon. 2015;7(3):e27445.
  • Alzahrani SH, Alamri SH. Prevalence of malnutrition and associated factors among hospitalized elderly patients in King Abdulaziz University Hospital, Jeddah, SaudiArabia. BMC Geriatr. 2017;17(1):136.
  • Leiva BE, Badia TM, Virgili CN, et al. Hospital malnutrition screening at admission: malnutrition increases mortality and length of stay. Nutr Hosp. 2017;34(4):907-13.
  • Fjeldstad SH, Thoresen L, Mowé M, et al. Changes in nutritional care after ımplementing national guidelines-A 10-year follow-up study. Eur J Clin Nutr. 2018;72(7):1000-6.
  • Sun H, Zhang L, Zhang P, et al. A comprehensive nutritional survey of hospitalized patients: Results from nutrition day 2016 in China. PLoS One. 2018;13(3):e0194312.
  • Ertem G. Kanser hastalarında beslenme ve hemşirelik yaklaşımları. Dirim Tıp Gazetesi. 2008;83:56-63.
  • Mowe M, Bosaeus I, Rasmussen HH. Insufficient nutritional knowledge among health care workers? Clinical Nutrition. 2008;27:196-202.
  • Diker T, Öntürk K, Badır A, Aslan E. Yoğun bakım hastalarında beslenme gereksinimi. Yoğun Bakım Hemşireliği Dergisi. 2009;13:90-3.
  • Mete R, Emeksiz K. Nütrisyon. Namık Kemal Tıp Dergisi. 2017;5:92-9.
  • Yılmaz KD, Sarkut P, Düzgün F, Kuzu C, Kılıçturgay S. Yatan hastaların nütrisyonel değerlendirme ve desteğine yönelik hemşirelerin görüşleri. Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma Dergisi. 2017;14(5):139-43
  • Kabaçam G, Özden A. Enteral tüple beslenme. Güncel Gastroenteroloji. 2009;13(4):201-10
  • Barker L, Gout B, Crowe T. Hospital malnutrition: Prevalence, ıdentification and impact on patients and the healthcare system. International Journal of Environ-mental Research and Public Health. 2011;8:514-27. https://doi.org/10.3390/ijerph8020514
  • Fletcher A, Carey E. Knowledge, attitudes and practices in the provision of nutritional care. British Journal of Nursing. 2011;20(10):570-4. https://doi.org/10.12968/bjon.2011.20.10.615
  • Bjerrum M, Tewes M, Pedersen P. Nurses’ self-reported knowledge about and attitude to nutrition-before and after a training programme. Scandinavian Journal of CaringSciences. 2012;26(1):81-9. https://doi.org/10.1111/j.1471-6712.2011.00906.x
  • Pederson PU, Tewes M, Bjerrum M. Implementing nutritional guidelines- the effect of systematic training for nurse nutrition practitioners. Scandinavian Journal of Caring Sciences. 2012;26:178-85. https://doi.org/10.1111/j.1471-6712.2011.00912.x
  • Yalcin N, Cihan A, Gundogdu H, Ocakci A. Nutrition knowledge level of nurses. Health Science Journal. 2013;7(1):99-108.
  • Kenny DJ, Goodman P. Care of The patient with enteral tube feeding: An evidence-based protocol. Nurs Res. 2010;59(1):22-31.
  • Köse G, Hasar M, Yaman N. Hemşirelerin total parenteral nütrisyon uygulamalarına ilişkin bilgi düzeylerinin belirlenmesi. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi. 2022;4(2):61-8.
  • Kim H, Chang SJ. Implementing an educational program to improve critical care nurses’ enteral nutritional support. Australian Critical Care. 2019;32(3):218-22.
  • AlOtaibi MS, Abdeldafie SY. ICU nurses’ knowledge about enteral nutrition at Buraidah Central Hospital in Qassim, Saudi Arabia. Journal of Pharmaceutical Negative Results. 2022;3096:103.
  • Hamdan M, Zidan S, Badrasawi M, Shweikeh H, Al-Masri R, Al-Khateeb R. Palestinian nurses’ knowledge, attitudes, and practices regarding enteral nutrition: Cross-sectional study. Applied Nursing Research. 2022;63:151545.
  • Koçhan E, Akın S. Hemşirelerin enteral ve parenteral beslenme uygulamalarına ilişkin bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi. JAREN. 2018;4(1):1-14.
  • Alshammari MSH, Mates R, Alshammari LK. Knowledge about enteral feeding among cardiac nurses at CCH. Saudi J Nurs Health Care. 2022;5(10):213-22.
Toplam 28 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sağlık Hizmetleri ve Sistemleri (Diğer)
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Gülsen Ünal 0009-0005-6654-3387

Hatice Balcı 0000-0002-3617-3670

Rabia Koca 0000-0001-5681-9240

Elif Bombacı 0000-0002-9153-140X

Yayımlanma Tarihi 19 Şubat 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 32 Sayı: 5

Kaynak Göster

Vancouver Ünal G, Balcı H, Koca R, Bombacı E. Bir Şehir Hastanesinde Enteral ve Parenteral Beslenme Uygulamalarına İlişkin Nutrisyon Eğitiminin Hemşirelerin Bilgi Düzeyine Etkisi: Deneysel Çalışma. STED. 2024;32(5):356-69.