BibTex RIS Kaynak Göster

AVRUPA BİRLİĞİ’NDE SOSYAL DİYALOG MEKANİZMALARI

Yıl 2015, Sayı: 5, 49 - 61, 17.05.2016

Öz

Günümüzde endüstri ilişkileri sisteminde barışın sağlanmasında, sistemin aktörlerinin karşılıklı diyalog ve işbirliğinin önemi büyüktür. Özellikle yaşanan küreselleşme süreciyle yaşanan değişim beraberinde ekonomide olduğu kadar siyasal sistemin bir alt sistemi olarak algılanan endüstri ilişkileri sisteminde de değişikliği zorunlu kılmıştır. Bu durum işçi-işveren ve hükümet temsilcileri arasında diyalog ve işbirliğini gerekli hale getirmiştir. Yaşanan bu durum günümüzde sosyal diyalog adı verilen kavramın tartışılmasına neden olmaktadır.  Resmi olarak Avrupa Birliği’nde 1990’lı yıllarda mevzuata resmi olarak giren sosyal diyalog kavramı sosyal politika ve istihdam alanlarının gelişmesine önemli katkılar sağlamıştır. Bu çalışmada ise sosyal tarafların 1993’te imzalanan Maastricht Antlaşması’ndan sonra imzalamaya başladıkları çerçeve antlaşmalar ve sosyal tarafların katılımını amaçlayan ve Birlik müktesebatından kaynaklanan mekanizmalar değerlendirilecektir.

SOCIAL DIALOGUE MECHANISMS IN THE EUROPEAN UNION

Yıl 2015, Sayı: 5, 49 - 61, 17.05.2016

Öz

Nowadays in the industrial relations system for peace, mutual dialogue and cooperation of actors of the system importance is great. Especially with the globalization process the change along as well as in economy industrial relations systems that perceived as a sub-system of political system has necessitated changes. This situation has made the necessary dialogue and cooperation between employer-employee and government agencies. This circumstance nowadays has led to a discussion of the concept which called social dialogue. Officially in the European Union in the 1990s the concept of social dialogue that formally entering legislation have contributed significantly to the development of social policy and employment. In this study framework agreements that social partners began to sign after the Maastricht Treaty which signed in 1993 and Aiming Participation of Social Partners and the Mechanisms arising from the acquis communautaire will be evaluated

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA22AD26MS
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Semih Serkant Aktuğ

Yayımlanma Tarihi 17 Mayıs 2016
Gönderilme Tarihi 17 Mayıs 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA Aktuğ, S. S. (2016). AVRUPA BİRLİĞİ’NDE SOSYAL DİYALOG MEKANİZMALARI. Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi(5), 49-61.

Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.