Amaç ve Kapsam

Amaç
Tefsir Araştırmaları Dergisi (e-ISSN: 2587-0882), 2017 yılında yayımlanmaya başlayan hakemli bir dergidir. Tefsir Araştırmaları Dergisi, Uluslararası hakemli bir e-dergidir. Tefsir Araştırmaları Dergisi, yenilikçi bilimsel araştırmaları ve bilgi birikimini yayma amacına sahiptir. Bu itibarla üst düzey ilmi nitelikteki çalışmaların yayımlandığı uluslararası süreli bir yayın organıdır TADER’in hedef kitlesi dergimizin ilgi alanına giren tüm okuyuculardır. Tefsir Araştırmaları Dergisi, 30 Nisan ve 30 Ekim aylarında olmak üzere yılda iki sayı olarak yayımlanır. Tefsir Araştırmaları Dergisinde yayımlanan çalışmaların telif hakları yazarlarına aittir. Tefsir Araştırmaları Dergisi; açık erişimli, gayrı ticari bilimsel yayıncılığı benimsemiştir. Tefsir Araştırmaları Dergisinde yayımlanan makaleler, yazarı tarafından üniversitesinin kurumsal arşivinde, konulu arşivlerde veya istenilen diğer arşivlerde ambargo süresi olmaksızın erişime açılabilir. Yayınlanan tüm makalelere, kalıcı makale tanımlayıcısı olarak DOI atanır (DOI Ön Ek: 10.31121/tader.1033156 ). Tefsir Araştırmaları Dergisi, araştırmacılara ve toplumlara önemli bir katkıda bulunmaktadır. TADER araştırma ve bilimsel gelişmeler arasında köprü kurmaktadır.

Kapsam
Tefsir Araştırmaları Dergisinde tefsir, tefsir tarihi, kuran araştırmaları, kuran tarihi, kıraat, belağat alanıyla ilgili çalışmalara yer verilir. TADER'de Tefsir, Tefsir Tarihi, Kur'an İlimleri ve Kıraat gibi alanlarda özgün araştırma, değerlendirme (makale, kitap, bilimsel toplantı), inceleme, çeviri, bildiri ve röportaj türü çalışmalar yayımlanır. Ayrıca Kur'an ve Tefsir araştırmalarıyla ilgili interdisipliner çalışmalar da değerlendirilir.

KONU KATEGORİSİ
Sosyal Bilimler: Dini Çalışmalar /Kur’an ve Tefsir Araştırmaları
Beşeri Bilimler: Dini Çalışmalar/Tefsir Tarihi; Bilim Tarihi/Tefsir Usulü; Metodoloji, Epistemoloji/ Kur’an ve Tefsir, Anlam, Yorum ve Dini Değeri; Sosyal Bilimler/ Çağdaş Dönem Tefsir Tartışmaları; İnterdisipliner Tefsir Araştırmaları, Multidisipliner Bilimler

Bilim Alanı
Tefsir Tarihi, Tefsir Usulü, Güncel Tefsir Problemleri, Tefsir ve İslami İlimler, Tefsir ve Sosyoloji, Kur’an ve Psikoloji, Tefsir ve Epistemoloji, Kur’an ve Edebiyat, Tefsir ve Eğitim, Kur’an ve Ahlak, Tefsir ve Felsefe, Tefsir ve Sosyal Beşeri Bilimler, Tefsir ve Sağlık Bilimleri, Tefsir ve Fen Bilimleri, Tefsir ve Hukuk, İslam İktisadı, İslam Sanatı, Kur’an ve İnsan, Kur’an ve Toplum

Anahtar Kelimeler
İslam, Tefsir Tarihi, Tefsir Usulü, Kur’an, Kur’an’ı Anlama, Tefsir/Kur’an Problemleri, El Yazmaları, Din ve Kültür, Kültürel Yaşam, Popüler Kültür, İslam İktisadı, İslam Toplumları, İslam Dünyası, İslam Eserleri, İslam Sanatları, Tefsir/ Kur’an ve Kültür, Tefsir/Kur’an ve Medeniyet, Tefsir/Kur’an ve müzik, Tefsir/Kur’an ve Sağlık, Tefsir/Kur’an ve Edebiyat, Tefsir/Kur’an ve Dil, Tefsir/Kur’an ve Tarih, Tefsir/Kur’an Sosyolojisi, Tefsir/Kur’an Psikolojisi, Tefsir/Kur’an Epistemolojisi, Tefsir/Kur’an Felsefesi, Hz. Muhammed, İslam, Arap Toplumu, İslam Toplumu, Tefsir/Kur’an Arkeolojisi, Kültürel Asimilasyon, Kültürel Yaşam, Dini Yaşam, Tefsir/Kur’an ve Halk İnanışları, Tefsir/Kur’an ve Mitoloji, Tefsir/Kur’an ve Bilim, Tefsir/Kur’an ve Akıl.

Yayın Periyodu
Tefsir Araştırmaları Dergisi, 30 Nisan ve 30 Ekim aylarında olmak üzere yılda iki sayı olarak yayımlanır.

Hedef Kitlesi
TADER’in hedef kitlesi dergimizin ilgi alanına giren tüm okuyuculardır

Telif Hakkı
Tefsir Araştırmaları Dergisinde yayımlanan çalışmaların telif hakları yazarlarına aittir. Yazarlar gönderdikleri fikri eserin, Tefsir Araştırmaları Dergisi tarafından Creative Commons Atıf-GayrıTicari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) lisansı ile yayımlamasına izin verirler.

Ücret Politikası
Tefsir Araştırmaları Dergisinde makale yayını ve makale süreçlerinin yürütülmesi ücrete tabi değildir. Dergiye gönderilen ya da yayın için kabul edilen makaleler için hiçbir ad altında işleme ücreti ya da gönderim ücreti alınmaz.

Yayın İlkeleri
• Tefsir Araştırmaları Dergisinde gönderilen makalelerin daha önce herhangi bir yerde yayımlanmamış ve yayımına karar verilmemiş olması gerekmektedir.
• Dergiye gönderilen makalelerin hacmi -editör kurulu kararı istisna- kaynakça ve dipnotlarla birlikte 10000 kelimeyi geçmemelidir. Kitap ve sempozyum değerlendirmelerinde 4000 kelime aşılmamalıdır.
• Makalelerin 200-350 kelimelik özet /abstract ile birlikte en az 5 en fazla 7 anahtar kelime içermelidir.
• Metinde Türkçe seçilmiş ve Yazım Denetimi Dil Bilgisi taramasıyla olabilecek imla hatalarında olabildiğince arındırılmış olmalıdır.
• Tefsir Araştırmaları Dergisi, İSNAD Atıf Sistemi'ni kullanmaktadır. Dergimize gönderilecek makalelerin bu sisteme göre düzenlenmesi gerekmektedir.
• Derginin tüm giderleri Yayıncı tarafından karşılanmaktadır. Dergide makale yayını ve makale süreçlerinin yürütülmesi ücrete tabi değildir. Dergiye gönderilen ya da yayın için kabul edilen makaleler için işlemleme ücreti ya da gönderim ücreti alınmaz.
• Gönderilen makaleler; intihal tespit programı tarafından taranarak, intihal içermediği ve daha önce yayımlanmamış olduğu tespit edildikten sonra konuyla ilgili çalışmaları olan en az iki hakem tarafından çift taraflı kör hakemlik değerlendirmesine tabi tutulur.
• Makale Kabul Tarihleri: Nisan İçin: 20 Kasım - 20 Şubat. Ekim için: 20 Mayıs - 20 Ağustos. Makale yoğunluğuna göre tarihlerde değişiklik olabilmektedir.
• Her sayıda toplam çalışma sayısı 20 ile sınırlandırılmıştır. Bir sayıyı aşan çalışmalar sonraki sayıya alınacaktır.

Yayımlanma Ayları
Nisan Ekim