Cilt: 6 Sayı: 11, 25.02.2022

Yıl: 2022

Makaleler

The Journal of Social Science 2017'de kurulmuştur. Sosyal Bilimler alanındaki araştırmalarla ilgilenen herkesi kapsayan uluslararası hakemli bir dergidir. Journal of Social Science (TJSS), gelecek yıllar için vazgeçilmez bir referans aracı olarak hizmet vererek literatüre değerli katkılar sunmayı amaçlamaktadır.

Derginin kapsamı, Sosyal Bilimler alanındaki ya da yakın ilişkili alanlardaki teorik ve deneysel bulguları içermektedir. Dergi ayrıca, ilgili alanlarda yapılan son araştırmalara ya da kitaplara ilişkin teknik notları içeren eleştirel inceleme makalelerini de yayınlamaktadır.

Dergi kapsamındaki alanlar:

- Antropoloji

- Arkeoloji

- İletişim Bilimleri

- Ekonomi

- Eğitim Bilimleri

- Güzel Sanatlar

- Coğrafya

- Tarih

- Uluslararası İlişkiler

- Hukuk

- Dil Bilimleri ve Filoloji

- Edebiyat

- İşletme

- Felsefe

- Siyasal Bilimler

- Psikoloji

- Kamu Yönetimi

- Sosyoloji

- İlahiyat

Genel Olarak

Dergiye gönderilen makaleler başka bir dergi ya da kitap bölümünde yayımlanmamış olmalıdır. Ayrıca yayımlanmak üzere gönderilmiş olmamalıdır. Kongre, konferans ya da sempozyumlarda sunulan bildiriler dipnotta belirtmek şartıyla yayımlanmak üzere dergiye gönderilebilir. Yüksek Lisans ve Doktora Tezlerinden yapılan çalışmalarda dipnotta belirtilmek şartıyla yayımlanmak üzere dergiye gönderilebilir.

 

Dil

Makaleler Türkçe veya İngilizce dillerinde yazılabilir.


Makalenin Şekil Şartları

Makalenin (özet ve abstract hariç)  tüm bölüm ve başlıkları “Times New Roman” yazı tipi ve “12 punto” büyüklüğünde olmalıdır. Yazılar 1 satır aralığı, paragraf aralığı önce 6 nk, sonra 0 nk, kenar boşlukları her bir kenardan 2,5 cm boşluk olacak şekilde ayarlanmalıdır. Sisteme mutlaka Word dökümanı yüklenmelidir.


Makalenin İçerik Şartları

Türkçe olarak hazırlanacak makaleler genel olarak: “Özet”, “Abstract”, “Giriş", “Alt Bölümler”, “Sonuç” ve “Kaynakça” şeklinde koyu olarak iki yana yaslı metinde paragraf girintisi olmadan solda (satır başında) yazılmalıdır.


Başlık

Başlık “Times New Roman” yazı tipi, “12 punto” büyüklüğünde, koyu, ortalı ve 1 satır aralığında yazılmalıdır. Türkçe başlığın hemen altına İngilizce başlık, koyu olmayacak şekilde italik olarak “Times New Roman” yazı tipi, “12 punto” büyüklüğünde ve 1 satır aralığında yazılmalıdır.


Yazar/Yazarlar Bilgileri

Gönderilen makalede yazar/yazarlar isimleri başlığın altında sağa yaslı (bold olmayacak şekilde) “12 punto” büyüklüğünde, diğer bilgiler ise (unvan, kurum, e-mail sıralamasıyla) ilk sayfanın altında dipnot olarak “11 punto” büyüklüğünde yazılmalıdır.


Özet

Türkçe yazılan makalelerde Türkçe ve İngilizce özetlerin yazılması gerekmektedir, Makale üstverisini girerken ingilizce özet bilgileri Dergipark sisteminde isteğe bağlı olarak yazılsa da dergimiz açısından zorunludur. Uzunluk en az 100 en fazla 250 kelime olmalıdır. Türkçe özet ve İngilizce abstract “Times New Roman” yazı tipi, “11 punto” büyüklüğünde ve 1 satır aralığında olmalıdır. Özet’te çalışmanın amacı, yöntemi, başlıca bulguları ve genel sonuca yer verilmelidir. Özet, başlıktan ve yazar/yazarların isminden bir boşluk sonra yazılmalıdır. Özetin bir satır altında “Anahtar Kelimeler”e (Keywords) yer verilmelidir.


Atıf ve Kaynak Gösterimi

Atıf ve Kaynak gösteriminde Bilimsel Yazım Kurallarına dikkat edilmeli, APA (American Psychological Association) - http://www.apastyle.org standartlarına uyulmalıdır.


ORCID Numarası


YÖK Yürütme Kurulu'nun 13.05.2020 tarihli toplantısında alınan karar gereğince yazarların gönderecekleri makaleler içerisinde ORCID numarasının bulunması zorunlu hale gelmiştir.

Etik İlkeler
Yazar (lar) gönderilen makalenin kendi orijinal araştırması olduğunu beyan eder.
Çalışmadaki tüm katılımcı yazarlar, genel sorumluluğunu alır ve yazının başka bir dergiye yayınlanmak üzere gönderilmediğini onaylamışlardır.
Değerlendirme süreci, bu dergide bir makalenin değerlendirmeye alınabilmesi ve yayınlanabilmesine ilişkin belirtilen şartlardan herhangi birinin eksik veya hatalı olması durumunda başlayamaz.
Yazarlar, makalenin değerlendirme süreci boyunca tüm gereksinimleri karşılamalı ve sürdürmelidir.
Makalede ismi yazılacak olan diğer yazarların araştırmaya katkı sağladığından emin olunmalıdır. Akademik katkısı olmayan kişilerin ilave yazar olarak gösterilmesi veya katkı sırası gözetilmeksizin, unvan, yaş ve cinsiyet gibi bilimdışı ölçütlerle yazar sıralaması yapılması bilim etiğine aykırıdır.
Dergiye makale gönderen yazarların derginin yayım ve yazım ilkelerini okuduğu ve kabul ettiği varsayılır ve yazarlar bu ilkelerde kendinden beklenenleri taahhüt etmiş sayılmaktadır.
Atıflar ve kaynakça gösterimi eksiksiz olmalıdır.
Makalelerin değerlendirilmesi sürecinde, Kör Gözden Geçirmenin Sağlanması (Kör Hakemlik) hakkındaki talimatlar takip edilir.
Dergiye makale gönderen yazar, yazıyı göndererek tüm şartları kabul etmiş sayılır.
Makalede yer alan tüm konular, herhangi bir telif hakkı kuralını ve herhangi bir kişinin veya tüzel kişinin fikri mülkiyet haklarını ihlal etmemelidir.
Yazı, araştırma disiplini için geçerli olan etik standartları karşılamalıdır.
Tüm yayınlar, ön değerlendirmenin ardından, en az iki hakem tarafından çift kör gözden geçirme sürecinde (kör hakemlik) değerlendirilecektir.
Yazarlar ve editörler, Yükseköğretim Kurulu’nca belirtilen Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi ve Yayın Etik Kuralları (COPE) kriterlerini dikkate almalıdır.

İntihal Politikası
Dergi iThenticate ya da Turnitin intihal yazılımları tarafından üretilen raporları benimsemektedir. İntihal raporları yazarlar tarafından oluşturularak makale ile birlikte sisteme yüklenmelidir. İntihal raporu sonucu (kaynakça hariç) yüzde yirmi (20) yi geçmemelidir. Bu yüzdeyi geçen çalışmaların süreçleri devam ettirilmez, makale yazara iade edilir. İntihal girişimiyle ilgili olarak, COPE'de belirlenen iş akışlarına dayanarak hareket edilmektedir.

Açık Erişim Politikası
Bu dergi, içeriğin kamuya serbestçe ulaşılabilir kılınmasının, daha geniş bir küresel bilgi alışverişini desteklemesi ilkesine dayanarak, içeriğine anında erişim sağlar.

Yayın İlkeleri
The Journal of Social Science elektronik olarak yayımlanan, erişime açık, uluslararası çift-taraflı kör hakemli bir dergidir.
Dergi Şubat ve Eylül aylarında olmak üzere yılda iki kez yayınlanır.
The Journal of Social Science sosyal bilimler alanında yapılan çalışmaların yer aldığı disiplinlerarası alanları bir araya getirmeyi hedefleyen özgün bakış açısına sahip akademik araştırma, inceleme ve çalışmalara yer verir.
Dergiye gönderilecek yazılar özgün olmalıdır, daha önce başka bir yerde yayımlanmış veya yayımlanmak üzere gönderilmiş olmamalıdır.
Dergiye gönderilen makalelerin yazım bakımından son denetimlerinin yapılmış olduğu ve yayımlanmaya hazır olarak gönderildiği kabul edilir. Bu kapsamda, yazım yanlışları bulunan makaleler değerlendirmeye alınmaz.
Dergiye gönderilen makalelerin yazar(lar)ı tarafından “Yayın Onayı, Etik Beyanı ve Telif Hakkı Devri Formu” doldurularak editörlere iletilmelidir.
Yayın kurulu tarafından özgün, telif olmadığı ve çeşitli etik ilkeleri ihlal ettiği düşünülen yazılar hakem değerlendirme sürecine tabi tutulmaz ve reddedilir.
The Journal of Social Science’da yayınlanmak üzere gönderilen özgün makaleler, Yayın Kurulu tarafından incelendikten sonra konunun uzmanı iki hakem tarafından değerlendirilir ve hakemlerin ikisinden olumlu rapor gelmesi halinde yayınlanır. Hakemlerden birinin olumsuz rapor vermesi halinde üçüncü hakeme gönderilir. Hakemlerin raporları doğrultusunda, makalenin yayımlanmasına; hakemden gelen rapor çerçevesinde düzeltme istenmesine ya da yayımlanmamasına karar verilir. Yazar, verilen karardan, en kısa zamanda ve e-posta yolu ile haberdar edilir.
Dergide yayınlanan makaleler açık erişimlidir ve bu şekilde kalacaktır.
Dergide yayınlanan yazılar yazıların tüm hakkı The Journal of Social Science’a aittir.
Dergide yayınlanan yazıların içerikleriyle ilgili her türlü sorumluluk yazarına aittir. 

Yazarlar makale yayınlandıktan 5 gün içinde makaleleriyle ilgili herhangi bir düzeltme talep edebilir, ancak yayın tarihinden 5 gün geçtikten sonra makaleleriyle ilgili hiçbir değişiklik talebinde bulunamayacaklarını, bulunsalar bile yayından 5 gün geçtikten sonra makaleleriyle ilgili yapacakları tüm taleplerin dergi tarafından yerine getirilmesi zorunluluğu bulunmadığını bu konuda herhangi bir hak talep etmeyeceklerini bilerek ve kabul ederek makalelerini göndermelidir. Dergi ithenticate ya da turnitin intihal programlarını kabul etmektedir. Çalışmalarda intihal olup olmadığı hakemlerce incelenir, tespit edilmesi halinde hakem süreci dondurulur. İntihal raporlarının (mümkünse) yazarlar tarafından alınarak sisteme makaleyleyle birlikte yüklenmesi tercih edilir. Gönderilecek makalelerde ORCID numarası mutlaka yer almalıdır.

Dergi Ücret Politikası
Yükseköğretim Kurulu’nun 07.03.2019 tarihli Genel Kurulunda alınan karar gereği, makale başvurusu sırasında -kabul/red şartına bağlı olmaksızın- ücret alan dergilerin Doçentik başvurularında kullanılabileceği belirtilmiştir.
Bu kapsamda dergiye gönderilen makalelerin değerlendirme sürecinin başlatılabilmesi için dijital baskı ve dizgi işlemleri kapsamında katılım bedeli talep edilecektir. Bu bedel makalenin kabul/red şartına bağlı olmaksızın talep edilecektir. Bu bedel talep edilmeden önce gönderilen tüm makaleler alan editörü tarafından ön incelemeye alınacak, inceleme sonucu değerlendirme raporu yazarla en geç 1 hafta içinde paylaşılacaktır. Ön değerlendirmede makalenin sunumu, derginin yayın ilkelerine ve yazım kurallarına uygunluğu, alıntılama oranı ve referans bölümü incelenecektir. Ön değerleme aşamasını geçen makalelerden “makale katkı bedeli” talep edilmekte ve sonrasında makale hakem değerlendirme sürecine alınacaktır. Ayrıca yayına kabul edilen makalaleler için yazarlar tarafından yayın tarihinden önce talep edilen makale kabul belgesi de (makale katkı bedeli dışında) talep edilen ücret karşılığında hazırlanmaktadır. 

Yükseköğretim Kurulu’nun 07.03.2019 tarihli Genel Kurulunda alınan karar gereği, makale başvurusu sırasında -kabul/red şartına bağlı olmaksızın- ücret alan dergilerin Doçentlik başvurularında kullanılabileceği belirtilmiştir.
Bu kapsamda dergiye gönderilen makalelerin değerlendirme sürecinin başlatılabilmesi için dijital baskı ve dizgi işlemleri kapsamında 500 TL katılım bedeli talep edilecektir. Bu bedel makalenin kabul/red şartına bağlı olmaksızın talep edilecektir. Bu bedel talep edilmeden önce gönderilen tüm makaleler alan editörü tarafından ön incelemeye alınacak, inceleme sonucu değerlendirme raporu yazarla en geç 1 hafta içinde paylaşılacaktır. Ön değerlendirmede makalenin sunumu, derginin yayın ilkelerine ve yazım kurallarına uygunluğu, alıntılama oranı ve referans bölümü incelenecektir. Ön değerleme aşamasını geçen makalelerden “makale katkı bedeli” talep edilmekte ve sonrasında makale hakem değerlendirme sürecine alınacaktır.