Bu çalışma, besiye alınan bıldırcınların diyetlerine ilave edilen farklı düzeylerdeki (%0, 0.5, 1, 1.5 ve 2) nar (Thymbra spicata L. var. spicata) çekirdeği yağının bıldırcınların besi performansları ve karkas özellikleri üzerine etkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmada, günlük yaşta 135 adet Japon bıldırcını civcivi kullanılmış olup, hayvanlar 42 gün süreyle besi denemesine alınmışlardır. Çalışmada, kontrol ve muamele gruplarına ait bıldırcınlarda, canlı ağırlık, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, karkas ağırlığı ve karkas randımanlarına ait ortalamalar arasındaki farklılıkların istatistiksel olarak önemsiz olduğu saptanmıştır. Benzer şekilde, karkas kısımları ve iç organlara ait ortalamalar bakımından, göğüs ağırlığı, kanat ağırlığı, boyun ağırlığı, karaciğer ağırlığı, kalp ağırlığı ve testis ağırlığı arasındaki farklılıklar da önemsiz bulunmuştur. Ancak, but ağırlığı bakımından dişiler arasındaki farklılıklar önemli olmuştur (P<0.05). Sırt ağırlığı bakımından dişiler arasında, taşlık ağırlığı bakımından ise tüm gruplar arasında önemli farklılıklar gözlenmiştir. Sonuç olarak, besiye alınan bıldırcınların diyetlerine %2 düzeyine kadar ilave edilen nar çekirdeği yağının, bıldırcınların canlı ağırlık, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, karkas ağırlığı ve karkas randımanı üzerine istatistiksel olarak önemli bir etkisinin olmadığı, ancak but, sırt ve taşlık ağırlığı gibi bazı karkas kısımlarının ağırlıkları üzerine olumlu etkisini olduğu söylenilebilir.
Bıldırcın nar çekirdeği yağı besi performansı karkas özellikleri.
This study was carried out to investigate the effects of pomegranate (Thymbra spicata L. var. spicata) seed oil added to the diets of quails fed at different levels (0, 0.5, 1, 1.5 and 2%) on the fattening performance and carcass characteristics of quails. In the study, 135 daily-aged Japanese quail chicks were used and the animals were fed for 42 days. In the study, it was determined that the differences between the averages of live weight, feed consumption, feed conversion ratio, carcass weight and carcass yield in quails belonging to the control and treatment groups were statistically insignificant. Similarly, the differences between breast weight, wing weight, neck weight, liver weight, heart weight and testicular weight were also found to be insignificant in terms of the mean of carcass parts and internal organs. However, the differences between females in terms of thigh weight were significant (P<0.05). Significant differences were observed between females in terms of back weight and between all groups in terms of gizzard weight. As a result, pomegranate seed oil added up to 2% to the diets of the quails taken into fattening did not have a statistically significant effect on the live weight, feed consumption, feed conversion ratio, carcass weight and carcass yield of the quails, but, it can be said some parts such as thigh, back and gizzard weights have a positive effect on their weight.
Quail pomegranate seed oil fattening performance carcass characteristics.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 23 Temmuz 2022 |
Gönderilme Tarihi | 31 Mart 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 9 Sayı: 3 |