Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Keban Baraj Gölünden yakalanan Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss)' nın Bazı Besin İçeriğinin Değerlendirilmesi

Yıl 2024, Cilt: 11 Sayı: 2, 321 - 329, 30.04.2024
https://doi.org/10.30910/turkjans.1390700

Öz

Balık tüketimi dengeli beslenme için önemli bir beyaz et çeşidi ve protein kaynağıdır. Kaliteli proteinin yanı sıra omega-3 yağ asitleri ve diğer doymamış yağ asitlerince zengin olması ile de ayrıca değerlidir. Bunlara ilaveten sağlığımız için gerekli elementlere sahiptir. Gökkuşağı alabalığı yetiştiriciliği yapılan balık türleri arasında başı çekmektedir. Bu çalışmada Keban baraj gölünden temin edilen gökkuşağı alabalıklarının kas dokusunda ham protein, yağ, yağ asidi profili ve elementel analiz yapılmıştır. Toplam yağ yüzdesi 28,19±1,58, toplam protein yüzdesi 48,44±3,09 olarak tespit edilmiştir. On dört çeşit yağ asidi tespit edilmiş olup bunların altısı doymuş yağ asidi, üçü tekli doymamış yağ asidi, beşi çoklu doymamış yağ asididir. Doymuş yağ asitlerinin toplamı %30,83±2,29, tekli doymamış yağ asitleri %27,61±2,65 ve çoklu doymamış yağ asitleri de %41,56±1,67 olarak gözlenmiştir. Tespit edilen elementlerin çoktan aza doğru sıralanışı şöyledir; potasyum, sodyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, demir, bakır ve mangan. En yoğun bulunan element 2648±517,32 ppm ile potasyum olurken en az bulunanı 0,25±0,05 ppm ile mangan olmuştur. Bu veriler ışığında haftada en az iki kez balık tüketimini tavsiye ediyoruz.

Etik Beyan

Etik kurul iznine ihtiyaç duyulan bir çalışma değildir.

Kaynakça

  • Anonim1:https://www.trthaber.com/haber/saglik/protein-kaynagi-baligi-ne-siklikta-tuketmeli-270712.html erişim tarihi: 31.10.2023
  • Anonim2: https://tr.euronews.com/2018/08/31/balik-tuketmeyen-turkiye-avrupanin-8-inci-buyuk-deniz-urunleri-ureticisi erişim tarihi: 31.10.2023
  • Akkoyun, H. T. (2018). Effect of boric acid on some elemental levels on rat’s liver and kidney tissues during mercury chloride exposure. Cellular and Molecular Biology, 64(13), 84–88.
  • Akkoyun, H. T., & Bayramoğlu Akkoyun, M. (2019). Effect Of Quercetın On Selected Mıcro Elements In Rat Lıver Tıssue Durıng Carbon Tetrachlorıde Exposure. Fresenıus Envıronmental Bulletın, 28(9), 6757–6763.
  • Akkoyun, H. T., Aydın, S., Bayramoğlu Akkoyun, M., Bengü, A. Ş., Ekin, S., & Aslan Erdem, S. (2022). Effects of Arbutin on Fatty Acid Levels of Erythrocyte and Serum in Wistar Albino Rats Treated with Potassium Bromate. Indian Journal of Pharmaceutical Education and Research, 56(3).
  • Aydın, A. Kasım 2004. Sağlığımız ve Omega-3 Yağ Asitleri, İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Sürekli Tıp Eğitimi Etkinlikleri, Sağlıkta ve Hastalıkta Beslenme Sempozyum Dizisi No.41.;181-9.
  • Aydın, S., Akkoyun, H T., Bayramoglu Akkoyun, M., Bengu, Aydın S¸., Ekin, S., & Harlioglu, A. G. 2022. Determination of trace element and fatty acid levels in tissues of mirror and scaly carp (Cyprinus carpio L., 1758) living in Keban Dam Reservoir (Elazig). Journal of Fish Biology, 101(4), 811–821. https://doi.org/10.1111/jfb.15135
  • Aydın, S., Akkoyun, H. T., Bayramoglu Akkoyun, M., Bengu, Aydın Ş., Ekin, S., & Harlioğlu, A. G. 2022. Determination of trace element and fatty acid levels in tissues of mirror and scaly carp (Cyprinus carpio L., 1758) living in Keban Dam Reservoir (Elazig). Journal of Fish Biology, 101(4), 811–821.
  • Bengu, A S. 2020. The fatty acid composition in some economic and wild edible mushrooms in Turkey. Progress in Nutrition, 22(11), 185-192.
  • Bengü A Ş., Yılmaz Ç H., 2021. Dengeli Beslenme ve Mantar Tüketimi, Tıp Ve Sağlık Araştırmaları Teori, Yöntem ve Uygulama, 1: 277-307, Livre De Lyon.
  • Bengü, A Ş., Keleş, M S., 2021. İnsan Sağlığı ve Mineraller ile İlişkisi, Tıp ve Sağlık Araştırmaları, Livre de Lyon, 1:144-157.
  • Bengü, A. Ş., YILMAZ, H Ç., Türkekul, İ., & Hakan, I. Ş. I. K. 2019. Doğadan toplanan ve kültürü yapılan Pleurotus ostreatus ve Agaricus bisporus mantarlarının toplam protein, vitamin ve yağ asidi içeriklerinin belirlenmesi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 6(2), 222-229.
  • Bengü, AŞ., Kutlu, MA. 2020. Bingöl’den Temin Edilen Ballarda ICP-MS ile Bazı Temel ve Toksik Elementlerin Analizi (Analysis of Some Essential and Toxic Elements by ICP-MS in Honey Obtained from Bingol). U.Arı D.-U. Bee. J. 20(1): 1-12, DOI: 10.31467/uluaricilik.648631
  • Bengü, AŞ. 2023, Bingöl’den Temin Edilen Pleurotus eryngii Mantarında Protein ve Yağ Asidi Kalite İndekslerinin Değerlendirilmesi, 6. Uluslararası çukurova Tarım ve Veteriner Bilimleri Kongresi, Adana, Türkiye
  • Bureau, D. P., Harris, A. M., Bevan, D. J., Simmons, L. A., Azevedo, P. A., & Cho, C. Y. 2000. Feather meals and meat and bone meals from different origins as protein sources in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) diets. Aquaculture, 181(3-4), 281-291.
  • Caballero, M. J., Obach, A., Rosenlund, G., Montero, D., Gisvold, M., & Izquierdo, M. S. 2002. Impact of different dietary lipid sources on growth, lipid digestibility, tissue fatty acid composition and histology of rainbow trout, Oncorhynchus mykiss. Aquaculture, 214(1-4), 253-271.
  • Chen, S., Bobe, G., Zimmerman, S., Hammond, E. G., Luhman, C. M., Boylston, T. D., ... & Beitz, D. C. 2004. Physical and sensory properties of dairy products from cows with various milk fatty acid compositions. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 52(11), 3422-3428.
  • Gałgowska, M., & Pietrzak-Fiećko, R. 2022. Evaluation of the Nutritional and Health Values of Selected Polish Mushrooms Considering Fatty Acid Profiles and Lipid Indices. Molecules, 27(19), 6193.
  • Kaba, M., Pirinççi, N., Yüksel, M. B., Geçit, İ., Güneş, M., Demir, M., … Demir, H. (2015). Serum Levels Of Trace Elements İn Patients With Testicular Cancers. Internatıonal Braz J Urol, 41(6), 1101–1107.
  • Kaçar, S., & Başhan, M. (2022). Cyprinus carpio Karaciğer Dokusu Yağ Asidi İçeriğinin Mevsimsel Değişimi. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi, 12(1), 66-81.
  • Kaçar, S., Kayhan, H., & Başhan, M. (2021). Dişi Salmo Trutta Macrostigma (Dumeril, 1858)’nın Kas Dokusu Yağ Asidi İçeriğinin Mevsimsel Değişimi. International Journal of Pure and Applied Sciences, 7(3), 356-363.
  • Kocatepe, D., & Turan, H., 2018. Balık yağları, DHA, EPA ve sağlık. Türkiye Klinikleri J Public Health-Special Topics, 4(1), 62-67.
  • Lee, KW., Lip, GYH., 2003. The role of omega-3 fatty acids in the secondary prevention of cardiovascular disease. Q J Med;96:465- 80.
  • Metin Kubilay, & Akpınar, M. A. (2000). Cyprinion macrostomus (Heckel, 1843)’un Gonatlarında Total Lipid ve Yağ Asidi Miktarının Mevsimsel Değişimi. Turk. J. Biol, 24, 627-634.
  • Öztürk, E., Bayramoğlu, Z., 2011. Keban Baraj Gölü’nde Kafeste Alabalık Yetiştiriciliği İşletmelerinin Ekonomik Analizi, Tarımsal Ekonomi Ve Politika Geliştirme Enstitüsü.
  • Rahimi, J., & Ngadi, M O. 2014. Effect of batter formulation and pre-drying time on oil distribution fractions in fried batter. LWT-Food Science and Technology, 59(2), 820-826.
  • Santos-Silva, J., Bessa, R. J. B., & Santos-Silva, F. J. L. P. S. 2002. Effect of genotype, feeding system and slaughter weight on the quality of light lambs: II. Fatty acid composition of meat. Livestock Production Science, 77(2-3), 187-194.
  • Ulbricht, T. L. V., & Southgate, D. A T. 1991. Coronary heart disease: seven dietary factors. The lancet, 338(8773), 985-992.

Evaluation of Some Nutritional Contents of Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss) caught from Keban Dam Lake

Yıl 2024, Cilt: 11 Sayı: 2, 321 - 329, 30.04.2024
https://doi.org/10.30910/turkjans.1390700

Öz

Fish consumption is an important type of white meat and protein source for a balanced diet. In addition to quality protein, it is also valuable because it is rich in omega-3 fatty acids and other unsaturated fatty acids. In addition, it has elements necessary for our health. Rainbow trout is one of the fish species cultivated. In this study, crude protein, fat, fatty acid profile and elemental analysis were performed on the muscle tissue of rainbow trout obtained from Keban dam lake. The total fat percentage was determined as 28.19±1.58, and the total protein percentage was 48.44±3.09. Fourteen types of fatty acids have been identified, six of which are saturated fatty acids, three are monounsaturated fatty acids, and five are polyunsaturated fatty acids. The total of saturated fatty acids was observed as 30.83±2.29%, monounsaturated fatty acids as 27.61±2.65% and polyunsaturated fatty acids as 41.56±1.67%. The order of the detected elements from most to least is as follows; potassium, sodium, calcium, magnesium, zinc, iron, copper and manganese. The most abundant element was potassium with 2648±517.32 ppm, while the least abundant element was manganese with 0.25±0.05 ppm. In light of this data, we recommend consuming fish at least twice a week.

Kaynakça

  • Anonim1:https://www.trthaber.com/haber/saglik/protein-kaynagi-baligi-ne-siklikta-tuketmeli-270712.html erişim tarihi: 31.10.2023
  • Anonim2: https://tr.euronews.com/2018/08/31/balik-tuketmeyen-turkiye-avrupanin-8-inci-buyuk-deniz-urunleri-ureticisi erişim tarihi: 31.10.2023
  • Akkoyun, H. T. (2018). Effect of boric acid on some elemental levels on rat’s liver and kidney tissues during mercury chloride exposure. Cellular and Molecular Biology, 64(13), 84–88.
  • Akkoyun, H. T., & Bayramoğlu Akkoyun, M. (2019). Effect Of Quercetın On Selected Mıcro Elements In Rat Lıver Tıssue Durıng Carbon Tetrachlorıde Exposure. Fresenıus Envıronmental Bulletın, 28(9), 6757–6763.
  • Akkoyun, H. T., Aydın, S., Bayramoğlu Akkoyun, M., Bengü, A. Ş., Ekin, S., & Aslan Erdem, S. (2022). Effects of Arbutin on Fatty Acid Levels of Erythrocyte and Serum in Wistar Albino Rats Treated with Potassium Bromate. Indian Journal of Pharmaceutical Education and Research, 56(3).
  • Aydın, A. Kasım 2004. Sağlığımız ve Omega-3 Yağ Asitleri, İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Sürekli Tıp Eğitimi Etkinlikleri, Sağlıkta ve Hastalıkta Beslenme Sempozyum Dizisi No.41.;181-9.
  • Aydın, S., Akkoyun, H T., Bayramoglu Akkoyun, M., Bengu, Aydın S¸., Ekin, S., & Harlioglu, A. G. 2022. Determination of trace element and fatty acid levels in tissues of mirror and scaly carp (Cyprinus carpio L., 1758) living in Keban Dam Reservoir (Elazig). Journal of Fish Biology, 101(4), 811–821. https://doi.org/10.1111/jfb.15135
  • Aydın, S., Akkoyun, H. T., Bayramoglu Akkoyun, M., Bengu, Aydın Ş., Ekin, S., & Harlioğlu, A. G. 2022. Determination of trace element and fatty acid levels in tissues of mirror and scaly carp (Cyprinus carpio L., 1758) living in Keban Dam Reservoir (Elazig). Journal of Fish Biology, 101(4), 811–821.
  • Bengu, A S. 2020. The fatty acid composition in some economic and wild edible mushrooms in Turkey. Progress in Nutrition, 22(11), 185-192.
  • Bengü A Ş., Yılmaz Ç H., 2021. Dengeli Beslenme ve Mantar Tüketimi, Tıp Ve Sağlık Araştırmaları Teori, Yöntem ve Uygulama, 1: 277-307, Livre De Lyon.
  • Bengü, A Ş., Keleş, M S., 2021. İnsan Sağlığı ve Mineraller ile İlişkisi, Tıp ve Sağlık Araştırmaları, Livre de Lyon, 1:144-157.
  • Bengü, A. Ş., YILMAZ, H Ç., Türkekul, İ., & Hakan, I. Ş. I. K. 2019. Doğadan toplanan ve kültürü yapılan Pleurotus ostreatus ve Agaricus bisporus mantarlarının toplam protein, vitamin ve yağ asidi içeriklerinin belirlenmesi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 6(2), 222-229.
  • Bengü, AŞ., Kutlu, MA. 2020. Bingöl’den Temin Edilen Ballarda ICP-MS ile Bazı Temel ve Toksik Elementlerin Analizi (Analysis of Some Essential and Toxic Elements by ICP-MS in Honey Obtained from Bingol). U.Arı D.-U. Bee. J. 20(1): 1-12, DOI: 10.31467/uluaricilik.648631
  • Bengü, AŞ. 2023, Bingöl’den Temin Edilen Pleurotus eryngii Mantarında Protein ve Yağ Asidi Kalite İndekslerinin Değerlendirilmesi, 6. Uluslararası çukurova Tarım ve Veteriner Bilimleri Kongresi, Adana, Türkiye
  • Bureau, D. P., Harris, A. M., Bevan, D. J., Simmons, L. A., Azevedo, P. A., & Cho, C. Y. 2000. Feather meals and meat and bone meals from different origins as protein sources in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) diets. Aquaculture, 181(3-4), 281-291.
  • Caballero, M. J., Obach, A., Rosenlund, G., Montero, D., Gisvold, M., & Izquierdo, M. S. 2002. Impact of different dietary lipid sources on growth, lipid digestibility, tissue fatty acid composition and histology of rainbow trout, Oncorhynchus mykiss. Aquaculture, 214(1-4), 253-271.
  • Chen, S., Bobe, G., Zimmerman, S., Hammond, E. G., Luhman, C. M., Boylston, T. D., ... & Beitz, D. C. 2004. Physical and sensory properties of dairy products from cows with various milk fatty acid compositions. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 52(11), 3422-3428.
  • Gałgowska, M., & Pietrzak-Fiećko, R. 2022. Evaluation of the Nutritional and Health Values of Selected Polish Mushrooms Considering Fatty Acid Profiles and Lipid Indices. Molecules, 27(19), 6193.
  • Kaba, M., Pirinççi, N., Yüksel, M. B., Geçit, İ., Güneş, M., Demir, M., … Demir, H. (2015). Serum Levels Of Trace Elements İn Patients With Testicular Cancers. Internatıonal Braz J Urol, 41(6), 1101–1107.
  • Kaçar, S., & Başhan, M. (2022). Cyprinus carpio Karaciğer Dokusu Yağ Asidi İçeriğinin Mevsimsel Değişimi. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi, 12(1), 66-81.
  • Kaçar, S., Kayhan, H., & Başhan, M. (2021). Dişi Salmo Trutta Macrostigma (Dumeril, 1858)’nın Kas Dokusu Yağ Asidi İçeriğinin Mevsimsel Değişimi. International Journal of Pure and Applied Sciences, 7(3), 356-363.
  • Kocatepe, D., & Turan, H., 2018. Balık yağları, DHA, EPA ve sağlık. Türkiye Klinikleri J Public Health-Special Topics, 4(1), 62-67.
  • Lee, KW., Lip, GYH., 2003. The role of omega-3 fatty acids in the secondary prevention of cardiovascular disease. Q J Med;96:465- 80.
  • Metin Kubilay, & Akpınar, M. A. (2000). Cyprinion macrostomus (Heckel, 1843)’un Gonatlarında Total Lipid ve Yağ Asidi Miktarının Mevsimsel Değişimi. Turk. J. Biol, 24, 627-634.
  • Öztürk, E., Bayramoğlu, Z., 2011. Keban Baraj Gölü’nde Kafeste Alabalık Yetiştiriciliği İşletmelerinin Ekonomik Analizi, Tarımsal Ekonomi Ve Politika Geliştirme Enstitüsü.
  • Rahimi, J., & Ngadi, M O. 2014. Effect of batter formulation and pre-drying time on oil distribution fractions in fried batter. LWT-Food Science and Technology, 59(2), 820-826.
  • Santos-Silva, J., Bessa, R. J. B., & Santos-Silva, F. J. L. P. S. 2002. Effect of genotype, feeding system and slaughter weight on the quality of light lambs: II. Fatty acid composition of meat. Livestock Production Science, 77(2-3), 187-194.
  • Ulbricht, T. L. V., & Southgate, D. A T. 1991. Coronary heart disease: seven dietary factors. The lancet, 338(8773), 985-992.
Toplam 28 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Veteriner Biyokimya
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

A. Şükrü Bengü 0000-0002-7635-4855

Erken Görünüm Tarihi 30 Nisan 2024
Yayımlanma Tarihi 30 Nisan 2024
Gönderilme Tarihi 14 Kasım 2023
Kabul Tarihi 14 Şubat 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 11 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Bengü, A. Ş. (2024). Keban Baraj Gölünden yakalanan Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss)’ nın Bazı Besin İçeriğinin Değerlendirilmesi. Türk Tarım Ve Doğa Bilimleri Dergisi, 11(2), 321-329. https://doi.org/10.30910/turkjans.1390700