Seed-borne Pseudomonas syringae pv. tomato causes bacterial spot disease in tomatoes and causes serious economic losses by affecting yield and quality in tomato cultivation. In this study, the effect of essential oils obtained by distillation from Mentha longifolia, Thymus migricus, Salvia hydrangea and Artemisia absinthium and Achillea arabica plants on the control of P. syringae pv. tomato was investigated. The antibacterial activities of plant essential oils against P. syringae pv. tomato were tested by the in vitro agar disk diffusion method. Additionally, minimum inhibitory concentrations at which plant essential oils inhibit the growth of Pst 76 were determined. It was determined that all oils created an inhibition zone between 4.0-30.0 mm against the disease agent and the highest activity was obtained from application with the oil of the T. migricus plant. It was determined that the oils obtained from T. migricus and M. longifolia plants had higher antimicrobial activity than methylmycin in the control group. In line with the results obtained, disease control with essential oils has been seen as an alternative method that can be included in integrated control programs.
Antibacterial activity Bacterial spot Essential oil Pseudomonas syringae pv. tomato
Tohum kaynaklı Pseudomonas syringae pv. tomato domateste bakteriyel leke hastalığına neden olmakta ve domates yetiştiriciliğinde verim ve kaliteyi etkileyerek ciddi ekonomik kayıplara yol açmaktadır. Bu çalışmada, Mentha longifolia, Thymus migricus, Salvia hydrangea, Artemisia absinthium ve Achillea arabica bitkilerinden distilasyon yoluyla elde edilen uçucu yağların P. syringae pv. tomato'nun kontrolü üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Bitki uçucu yağlarının P. syringae pv. tomato'ya karşı antibakteriyel aktiviteleri in vitro agar disk difüzyon yöntemi ile test edilmiştir. Ayrıca, bitki uçucu yağlarının Pst 76'nın büyümesini engellediği minimum inhibitör konsantrasyonlar belirlenmiştir. Tüm yağların hastalık etmenine karşı 4.0-30.0 mm arasında bir inhibisyon zonu oluşturduğu ve en yüksek aktivitenin T. migricus bitkisinin yağı ile yapılan uygulamadan elde edildiği belirlenmiştir. Kontrol grubunda T. migricus ve M. longifolia bitkilerinden elde edilen yağların metilmisine göre daha yüksek antimikrobiyal aktiviteye sahip olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda, uçucu yağlar ile hastalık kontrolü, entegre mücadele programlarına dahil edilebilecek alternatif bir yöntem olarak görülmüştür.
Antibakteriyel aktivite Bakteriyel leke. Uçucu yağ Pseudomonas syringae pv. tomato
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Fitopatoloji |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 30 Nisan 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2024 |
Gönderilme Tarihi | 30 Ocak 2024 |
Kabul Tarihi | 7 Mart 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 11 Sayı: 2 |