Research Article
BibTex RIS Cite

Kırsal Alanda Uygulanan Kalkınma Projelerinde Yer Alan Kişilerin Kırsal Turizm Eğitimlerine Katılma Durumlarının İncelenmesi

Year 2025, Volume: 12 Issue: 2, 304 - 311, 16.04.2025
https://doi.org/10.30910/turkjans.1581811

Abstract

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, Birleşmiş Milletler tarafından daha yaşanabilir bir dünya için ekonomik, sosyal ve ekolojik olarak gelişime yönelik ilan edilen bir dizi müdahale yol ve yöntemlerini içeren hedefler silsilesidir. Üye tüm ülkelerin ortak kabulü ve deklarasyonuyla uygulanmaya başlanan hedefler kapsamında tüm dünyada çalışmalar gerçekleştirilmekte ve 2030 yılına hedeflenen amaçlara ulaşmak üzere destekleme programları uygulanmaktadır. Birçok alt sektörle etkileşim halinde olan ve tüm coğrafyalarda ekonomik gelişime katkı sağlayan turizm sektörü de bu programlar içerisinde yer almaktadır. 60’lı yıllarda kırsal alanlarda kalkınmanın sağlanması, kentsel alanlara göçün önlenmesi ve ters yönde ivmelendirilmesi maksadıyla özellikle Avrupa’da uygulanan politikalarla daha fazla duyulmaya başlanan Kırsal Turizm de ülkeler bağlamında en yaygın desteklenen turizm branşları içerisinde yer almaktadır. Çalışma kapsamında, Erzurum ilinde Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları çerçevesinde uygulanan projelerde yer alan kişilerin kırsal turizm eğitimlerine katılma durumları incelenmiştir. Projelere katılan kişilerin 230 ‘u ile yapılan anket çalışması sonucunda elde edilen veriler, katılma durumu esas alınarak, kişilerin ve işletmelerin özellikleri ortaya konulmasında SPSS programı yardımıyla yapılan crostab analizinde ve kırsal turizm eğitimlerine katılma kararı üzerinde etkili olan faktörlerin belirlenmesi için ise LİMDEP paket programı yardımıyla probit analizinde kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, eğitimlere katılan kişilerin genellikle 20-30 yaş aralığında, erkek, lisans mezunu, kırsal alanda doğup, şehir merkezinde ikamet eden, SGK güvencesine sahip, sabit bir işi olmayan, 20 000 TL üstünde aylık geliri olan ve en fazla girişimcilik eğitimlerine katılma özelliklerine sahip oldukları belirlenmiştir. Ayrıca probit analiz sonucunda ise, erkek, yaşı fazla, geliri yüksek, sosyal güvenceye sahip, daha önce farklı konularda eğitim almış, girişimde bulunmuş, kırsal alana yönelik desteklerden devamlı haberdar olan kişiler daha fazla kırsal turizm eğitimlerine katılırken, ankete katılanların eğitim düzeyleri arttıkça kırsal turizm eğitimlerine katılmadıkları belirlenmiştir.

References

  • Abdel-Aty, M. A., and Radwan, A. E., 2000. Modeling traffic accident occurrence and involvement. Accident Analysis and Prevention, 32(5), 633-642.
  • Altın, D. (2023). Kırsal Kalkınma ve Turizm: Stratejiler ve Modeller. Ankara: Turizm Araştırmaları Yayınevi. Altieri, M. A. (1995). Agroecology: The Science of Sustainable Agriculture. CRC Press.
  • Anonim, 2015. Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı - KUDAKA - Erzurum İli Sosyal Yapı Analizi 2015. www.kudaka.gov.tr
  • Anonim, 2019a. Türkiye İstatistik Kurumu- TÜİK 2019
  • Anonim, 2019b. Kadının Kalkınmadaki Rolü Özel İhtisas Komisyonu Raporu. https://www.sbb.gov.tr/wp-content/uploads/2020/04/KadininKalkinmadakiRoluOzelIhtisasKomisyonuRaporu.pdf
  • Anonim, 2020a. İl ve İlçe Nüfusları Türkiye İstatistik Kurumu - TÜİK 2020. www.tüik.gov.tr
  • Anonim, 2020b. Eğitim Düzeyleri Raporu 2008-2020 Türkiye İstatistik Kurumu-TÜİK 2020. www.tüik.gov.tr
  • Anonim 2020c. Hane Halkı Gelirleri Raporu Türkiye İstatistik Kurumu – TÜİK 2020. www.tüik.gov.tr
  • Arı, 2019. Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine Ulaşılması için Türkiye’de Tarım – Çevre Özelinde Politika Önerilerinin Geliştirilmesi. Master Tezi.
  • Chambers, R. (1997). Whose Reality Counts? Putting the First Last. Intermediate Technology Publications. Doğan, S., ve Özaslan, Y., 2017. Kırsal Alan Gelişimi Açısından Kırsal Turizm ve Kırsal Turizmin Dünyadaki Durumu. Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 61-78.
  • Eren, Z. (2022). "Ekolojik Turizm ve Sürdürülebilirlik: Eğitim Programlarının Önemi." Doğa ve Turizm Araştırmaları, 8(1), 23-34.
  • Food and Agriculture Organization (FAO). (2014). Building a Common Vision for Sustainable Food and Agriculture: Principles and Approaches. Rome: FAO.
  • Gökmen, H. ve Sert, E. (2018). "Kırsal Alanlarda Turizmin Sosyoekonomik Etkileri." Turizm ve Kalkınma Dergisi, 12(3), 45-58.
  • International Energy Agency (IEA). (2021). Renewables 2021. Paris: IEA.
  • Kaypak, Ş. (2011). Kırsal Kalkınma: Kavramsal Çerçeve ve Türkiye Uygulamaları. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8(1), 105-124.
  • Kuşat, N., 2014.Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma İçin Bir Alternatif Olarak Kırsal Turizm ve Türkiye’de Uygulanabilirliği. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 10-2.
  • Pretty, J. (2008). Agricultural sustainability: concepts, principles and evidence. Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences, 363(1491), 447-465.
  • Tilman, D., Cassman, K. G., Matson, P. A., Naylor, R., & Polasky, S. (2002). Agricultural sustainability and intensive production practices. Nature, 418(6898), 671-677.
  • United Nations (UN). (2015). Transforming Our World: The 2030 Agenda for Sustainable Development. United Nations General Assembly.
  • World Commission on Environment and Development (WCED). (1987). Our Common Future. Oxford: Oxford University Press.299

Examining the Participation Status of People Participating in Rural Tourism Trainings in Development Projects Implemented in Rural Areas

Year 2025, Volume: 12 Issue: 2, 304 - 311, 16.04.2025
https://doi.org/10.30910/turkjans.1581811

Abstract

Sustainable Development Goals are a series of goals that include a series of intervention methods and methods declared by the United Nations for economic, social, and ecological development for a more livable world. Within the scope of the targets, which have been implemented with the common acceptance and declaration of all member countries, studies are carried out all over the world, and a series of support programs are implemented to achieve the targets targeted for 2030. The tourism sector, which interacts with many sub-sectors and contributes to economic development in all geographies, is also included in these programs. Rural Tourism, which became more popular in the 1960s with the policies implemented especially in Europe with the aim of ensuring development in rural areas, preventing migration to urban areas, and accelerating it in the opposite direction, is among the most widely supported tourism branches in the context of countries. Within the scope of the study, the participation status of people participating in rural tourism training in projects carried out within the framework of sustainable development goals in Erzurum was examined. The data obtained as a result of the survey conducted with 230 of the people participating in the project were used in crostab analysis with the help of the SPSS program to reveal the characteristics of people and businessesbased on participation status, and probit analysis with the help of the LIMDEP package program to determine the factors affecting the decision to participate in rural tourism training. was used in the analysis. According to the analysis results, the people who participated in the trainings were generally young, male, undergraduate, born in rural areas, residing in the city center, having SSI security, not having a fixed job, having a monthly income above 20 000 TL, and having the characteristics of participating in entrepreneurship training the most. has been determined. In addition, as a result of the probit analysis, people who are male, older, have high income, have social security, have previously received training in different subjects, have taken initiative, and are constantly aware of supports for rural areas, participate in more rural tourism trainings, while as the education levels of the survey participants increase, rural tourism increases. It was determined that they did not participate in their training.

References

  • Abdel-Aty, M. A., and Radwan, A. E., 2000. Modeling traffic accident occurrence and involvement. Accident Analysis and Prevention, 32(5), 633-642.
  • Altın, D. (2023). Kırsal Kalkınma ve Turizm: Stratejiler ve Modeller. Ankara: Turizm Araştırmaları Yayınevi. Altieri, M. A. (1995). Agroecology: The Science of Sustainable Agriculture. CRC Press.
  • Anonim, 2015. Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı - KUDAKA - Erzurum İli Sosyal Yapı Analizi 2015. www.kudaka.gov.tr
  • Anonim, 2019a. Türkiye İstatistik Kurumu- TÜİK 2019
  • Anonim, 2019b. Kadının Kalkınmadaki Rolü Özel İhtisas Komisyonu Raporu. https://www.sbb.gov.tr/wp-content/uploads/2020/04/KadininKalkinmadakiRoluOzelIhtisasKomisyonuRaporu.pdf
  • Anonim, 2020a. İl ve İlçe Nüfusları Türkiye İstatistik Kurumu - TÜİK 2020. www.tüik.gov.tr
  • Anonim, 2020b. Eğitim Düzeyleri Raporu 2008-2020 Türkiye İstatistik Kurumu-TÜİK 2020. www.tüik.gov.tr
  • Anonim 2020c. Hane Halkı Gelirleri Raporu Türkiye İstatistik Kurumu – TÜİK 2020. www.tüik.gov.tr
  • Arı, 2019. Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine Ulaşılması için Türkiye’de Tarım – Çevre Özelinde Politika Önerilerinin Geliştirilmesi. Master Tezi.
  • Chambers, R. (1997). Whose Reality Counts? Putting the First Last. Intermediate Technology Publications. Doğan, S., ve Özaslan, Y., 2017. Kırsal Alan Gelişimi Açısından Kırsal Turizm ve Kırsal Turizmin Dünyadaki Durumu. Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 61-78.
  • Eren, Z. (2022). "Ekolojik Turizm ve Sürdürülebilirlik: Eğitim Programlarının Önemi." Doğa ve Turizm Araştırmaları, 8(1), 23-34.
  • Food and Agriculture Organization (FAO). (2014). Building a Common Vision for Sustainable Food and Agriculture: Principles and Approaches. Rome: FAO.
  • Gökmen, H. ve Sert, E. (2018). "Kırsal Alanlarda Turizmin Sosyoekonomik Etkileri." Turizm ve Kalkınma Dergisi, 12(3), 45-58.
  • International Energy Agency (IEA). (2021). Renewables 2021. Paris: IEA.
  • Kaypak, Ş. (2011). Kırsal Kalkınma: Kavramsal Çerçeve ve Türkiye Uygulamaları. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8(1), 105-124.
  • Kuşat, N., 2014.Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma İçin Bir Alternatif Olarak Kırsal Turizm ve Türkiye’de Uygulanabilirliği. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 10-2.
  • Pretty, J. (2008). Agricultural sustainability: concepts, principles and evidence. Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences, 363(1491), 447-465.
  • Tilman, D., Cassman, K. G., Matson, P. A., Naylor, R., & Polasky, S. (2002). Agricultural sustainability and intensive production practices. Nature, 418(6898), 671-677.
  • United Nations (UN). (2015). Transforming Our World: The 2030 Agenda for Sustainable Development. United Nations General Assembly.
  • World Commission on Environment and Development (WCED). (1987). Our Common Future. Oxford: Oxford University Press.299
There are 20 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Sustainable Agricultural Development, Agricultural Policy, Agricultural Economics (Other)
Journal Section Research Article
Authors

Abdulkadir Ergün 0000-0001-8194-8765

Nuray Demir 0000-0001-5670-6801

Publication Date April 16, 2025
Submission Date November 8, 2024
Acceptance Date December 19, 2024
Published in Issue Year 2025 Volume: 12 Issue: 2

Cite

APA Ergün, A., & Demir, N. (2025). Kırsal Alanda Uygulanan Kalkınma Projelerinde Yer Alan Kişilerin Kırsal Turizm Eğitimlerine Katılma Durumlarının İncelenmesi. Turkish Journal of Agricultural and Natural Sciences, 12(2), 304-311. https://doi.org/10.30910/turkjans.1581811