BibTex RIS Kaynak Göster

Türkiye ve AB Ülkelerinde Ekonomik Büyüme ile İşsizlik Arasındaki İlişki: Panel Eşbütünleşme

Yıl 2015, Cilt: 7 Sayı: 1, - , 21.03.2016

Öz

Uzun süreden beri Türkiye ekonomisinin en büyük sorunları arasında işsizlik yer almaktadır. İşsizlikle mücadele için birçok politika belirlenmiş ve uygulamaya çalışılmıştır. Yüksek büyüme oranları ile işsizliği azaltmak da bu politikaların en önemli unsurları arasında sayılmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı; 2013 yılında Hırvatistan’ın da katılmasıyla birlikte 28 üye ülkeye sahip Avrupa Birliği ülkeleri ile Türkiye’de 2001-2011 dönemi için ekonomik büyüme ve işsizlik arasındaki ilişkiyi incelemek ve test etmektir. Analizde panel birim kök testleri, panel eşbütünleşme testleri kullanılmıştır. Ayrıca işsizlik ve ekonomik büyüme arasında hata düzeltme modeli kurularak Hausman Testi uygulanmış ve uzun dönem parametrelerinin homojen olmadığı görülmüş, uzun ve kısa dönemli ilişkiler Havuzlanmış Ortalama Grup Tahmincisi (PMGE) ile tahmin edilmiştir. İşsizlik ve ekonomik büyüme değişkenleri arasında uzun dönemli ilişki Westerlund Panel Eşbütünleşme Testi ile sınanmış ve analiz sonuçları değişkenler arasında uzun dönemli eşbütünleşme ilişkisi olduğunu göstermiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

İlkay Dilber

Pınar Eryiğit Bu kişi benim

Emine Ayvaz Güven

Yayımlanma Tarihi 21 Mart 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 7 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Dilber, İ., Eryiğit, P., & Ayvaz Güven, E. (2016). Türkiye ve AB Ülkelerinde Ekonomik Büyüme ile İşsizlik Arasındaki İlişki: Panel Eşbütünleşme. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 7(1).
AMA Dilber İ, Eryiğit P, Ayvaz Güven E. Türkiye ve AB Ülkelerinde Ekonomik Büyüme ile İşsizlik Arasındaki İlişki: Panel Eşbütünleşme. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. Mart 2016;7(1).
Chicago Dilber, İlkay, Pınar Eryiğit, ve Emine Ayvaz Güven. “Türkiye Ve AB Ülkelerinde Ekonomik Büyüme Ile İşsizlik Arasındaki İlişki: Panel Eşbütünleşme”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 7, sy. 1 (Mart 2016).
EndNote Dilber İ, Eryiğit P, Ayvaz Güven E (01 Mart 2016) Türkiye ve AB Ülkelerinde Ekonomik Büyüme ile İşsizlik Arasındaki İlişki: Panel Eşbütünleşme. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 7 1
IEEE İ. Dilber, P. Eryiğit, ve E. Ayvaz Güven, “Türkiye ve AB Ülkelerinde Ekonomik Büyüme ile İşsizlik Arasındaki İlişki: Panel Eşbütünleşme”, Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, c. 7, sy. 1, 2016.
ISNAD Dilber, İlkay vd. “Türkiye Ve AB Ülkelerinde Ekonomik Büyüme Ile İşsizlik Arasındaki İlişki: Panel Eşbütünleşme”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 7/1 (Mart 2016).
JAMA Dilber İ, Eryiğit P, Ayvaz Güven E. Türkiye ve AB Ülkelerinde Ekonomik Büyüme ile İşsizlik Arasındaki İlişki: Panel Eşbütünleşme. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. 2016;7.
MLA Dilber, İlkay vd. “Türkiye Ve AB Ülkelerinde Ekonomik Büyüme Ile İşsizlik Arasındaki İlişki: Panel Eşbütünleşme”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, c. 7, sy. 1, 2016.
Vancouver Dilber İ, Eryiğit P, Ayvaz Güven E. Türkiye ve AB Ülkelerinde Ekonomik Büyüme ile İşsizlik Arasındaki İlişki: Panel Eşbütünleşme. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. 2016;7(1).