BibTex RIS Kaynak Göster

Uluslararası Piyasalardaki Dalgalanmaların Türkiye Toplam Sanayi ve Enerji Üretim Endeksleri Üzerine Uzun Dönem İlişkisinin İncelenmesi: Sınır Testi Yaklaşımı

Yıl 2016, Cilt: 8 Sayı: 1, - , 18.04.2016

Öz

Bilindiği üzere Türkiye’nin enerjiye olan ihtiyacı ve buna yönelik politikaları son yıllarda giderek artmaktadır ve ayrıca enerjiye olan gereksinimin en büyük sebebi olarak sanayi üretimleri ve harcamaları gelmektedir. Bununla birlikte uluslararası finans piyasalarının enerji ve sanayi üretimine yönelik etkisi gelişmektedir. Uluslararası piyasalardaki dalgalanmaların önemli göstergelerinden biri olan VIX korku endeksi, piyasalarda stres arttıkça yükselen bir değere sahiptir. Tabi ki bu durum Türkiye piyasaları tarafından da ciddi bir önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı aylık olarak 2006:03 – 2013:06 dönemindeki, uluslararası piyasalardaki dalgalanmaların en önemli göstergelerinden biri olan VIX korku endeksinin, Türkiye’nin toplam sanayi üretimi ve enerji üretimi endekslerinde yaşanan değişimlere uzun dönem etkisinin eş bütünleşik olup olmadığının tespitine yöneliktir. Eş bütünleşme analizi olarak otoregresif dağıtılmış gecikme (ARDL) modeli tercih edilmiştir. Bu sınır testi yaklaşımının diğer eş bütünleşme yöntemlerine göre küçük örneklemlerde daha güvenilir sonuçlar vermesi, içsellik problemi ve uzun dönem katsayıları üzerindeki hipotezleri test edebilmeye imkân tanımasıdır. Sonuç olarak kullanılan değişkenler arasında eş bütünleşme ilişkisi bulunmuştur. Uluslararası piyasalardaki dalgalanmaların sanayi ve enerji üretim endeksleri ile uzun dönem ilişkisi tespit edilmiştir.

Yıl 2016, Cilt: 8 Sayı: 1, - , 18.04.2016

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Eray Akgun

Celil Zurnacı Bu kişi benim

Mehmet Mert

Yayımlanma Tarihi 18 Nisan 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 8 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Akgun, E., Zurnacı, C., & Mert, M. (2016). Uluslararası Piyasalardaki Dalgalanmaların Türkiye Toplam Sanayi ve Enerji Üretim Endeksleri Üzerine Uzun Dönem İlişkisinin İncelenmesi: Sınır Testi Yaklaşımı. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 8(1).
AMA Akgun E, Zurnacı C, Mert M. Uluslararası Piyasalardaki Dalgalanmaların Türkiye Toplam Sanayi ve Enerji Üretim Endeksleri Üzerine Uzun Dönem İlişkisinin İncelenmesi: Sınır Testi Yaklaşımı. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. Nisan 2016;8(1).
Chicago Akgun, Eray, Celil Zurnacı, ve Mehmet Mert. “Uluslararası Piyasalardaki Dalgalanmaların Türkiye Toplam Sanayi Ve Enerji Üretim Endeksleri Üzerine Uzun Dönem İlişkisinin İncelenmesi: Sınır Testi Yaklaşımı”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 8, sy. 1 (Nisan 2016).
EndNote Akgun E, Zurnacı C, Mert M (01 Nisan 2016) Uluslararası Piyasalardaki Dalgalanmaların Türkiye Toplam Sanayi ve Enerji Üretim Endeksleri Üzerine Uzun Dönem İlişkisinin İncelenmesi: Sınır Testi Yaklaşımı. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 8 1
IEEE E. Akgun, C. Zurnacı, ve M. Mert, “Uluslararası Piyasalardaki Dalgalanmaların Türkiye Toplam Sanayi ve Enerji Üretim Endeksleri Üzerine Uzun Dönem İlişkisinin İncelenmesi: Sınır Testi Yaklaşımı”, Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, c. 8, sy. 1, 2016.
ISNAD Akgun, Eray vd. “Uluslararası Piyasalardaki Dalgalanmaların Türkiye Toplam Sanayi Ve Enerji Üretim Endeksleri Üzerine Uzun Dönem İlişkisinin İncelenmesi: Sınır Testi Yaklaşımı”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 8/1 (Nisan 2016).
JAMA Akgun E, Zurnacı C, Mert M. Uluslararası Piyasalardaki Dalgalanmaların Türkiye Toplam Sanayi ve Enerji Üretim Endeksleri Üzerine Uzun Dönem İlişkisinin İncelenmesi: Sınır Testi Yaklaşımı. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. 2016;8.
MLA Akgun, Eray vd. “Uluslararası Piyasalardaki Dalgalanmaların Türkiye Toplam Sanayi Ve Enerji Üretim Endeksleri Üzerine Uzun Dönem İlişkisinin İncelenmesi: Sınır Testi Yaklaşımı”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, c. 8, sy. 1, 2016.
Vancouver Akgun E, Zurnacı C, Mert M. Uluslararası Piyasalardaki Dalgalanmaların Türkiye Toplam Sanayi ve Enerji Üretim Endeksleri Üzerine Uzun Dönem İlişkisinin İncelenmesi: Sınır Testi Yaklaşımı. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. 2016;8(1).