Cilt: 3 Sayı: 1, 28.04.2023

Yıl: 2023

Araştırma Makalesi

Araştırma Makalesi

1. Histerektomi Olan ve Olmayan Kadınlarda Post Menopozal Dönemde Cinsel Yaşam Kalitesinin Değerlendirilmesi

Araştırma Makalesi

2. The Reflections of the Communication Style on Patient Satisfaction and Nurses' Perceptions of the Profession

Derlemeler

UNİKA Sağlık Bilimleri Dergisi, sağlık ve beşerî bilimler alanında ulusal-uluslararası yapılan özgün araştırmaları literatüre kazandırmayı amaçlayan, bilimsel, akademik, hakemli, açık erişimli bir dergidir.

UNİKA Sağlık Bilimleri Dergisi, sağlık ve beşerî bilimlere katkı sağlayacak nitelikteki Türkçe veya İngilizce olarak hazırlanmış nitel veya nicel özgün araştırma makalelerini, güncel derlemeleri, olgu sunumlarını ve editöre notları yayınlayan bilimsel hakemli bir dergidir. Dergimiz yılda 3 kez (Nisan, Ağustos, Aralık ayları) elektronik olarak yayınlanmaktadır. Dergimizde uygulanan yayın süreçleri, bilginin tarafsız ve saygın bir şekilde gelişimine ve dağıtımına temel teşkil etmektedir. Yayınlanacak makalelerde konu ile ilgili etik kurallara, bilimsel standartlara uygun olma ve ticari kaygı gözetmeme şartı aranmaktadır. Dergimize gönderilecek makaleler hakem değerlendirme sürecinden geçmekte, çift-kör hakem değerlendirmesi sonrasında literatüre kazandırılmaktadır.

Makalelerin Hazırlanması
Dergimize gönderilen makalelerin formatında birlik sağlamak amacıyla aşağıdaki rehber oluşturulmuştur. Dergi yazım kurallarına uymak zorunludur. Kurallara uymayan makaleler reddedilir. Makale değerlendirme süresi 3 aydır. Bu sürenin sonunda, yazara çalışmanın değerlendirme süreciyle ilgili geribildirim sağlanacaktır.
Sayfa Yapısı
Yayımlanması için dergiye gönderilen çalışmalar sisteme ‘Microsoft Word’ formatında yüklenmelidir.
• Tüm metin iki yana yaslı, üst, alt ve yan kenarlardan 2,5 cm olacak şekilde, Times New Roman formatında, 2 satır aralıklı yazılmalıdır. Paragraf girintisi 1 cm olmalıdır.
• Makale başlığı büyük harflerle koyu renkte 14 punto; alt başlıklar yalnızca kelimelerin ilk harfleri büyük olacak şekilde koyu renkte 12 punto; ana metin 12 punto olarak yazılmalıdır.
• Özet, tablo ve kaynakça 10 punto olacak şekilde 1satır aralığında yazılmalıdır.
• Tablo isimleri tablonun üstünde, grafik, şekil ve resimlerin isimleri ise altta 10 punto ile yer almalıdır.
• Metin içerisinde ondalık rakamlar Türkçe makalelerde virgül (,), İngilizce makalelerde ise nokta (.) olarak kullanılmalıdır.
• Kaynakça, tablolar, şekiller ve grafikler hariç olmak üzere makalen en fazla 5000 kelime olarak düzenlenmelidir.
Yazının Bölümleri
Başlık Sayfası
Başlık sayfası; tam başlık (Türkçe/İngilizce), yazarların tam isimleri, yazarların çalıştığı kurumlar, iletişim kurulacak yazarın açık adresi ve e-posta adresini içermelidir.
Özet
Türkçe ve İngilizce özet bölümleri 150-300 kelime olacak şekilde yazılmalıdır. Özetin içeriği şu şekilde olmalıdır: Amaç/Objective, Gereç ve Yöntem/ Methods, Bulgular/Results, Sonuç/Conclusions, Anahtar Kelime/Keywords. Anahtar kelime en az 3 en fazla 5 kelime olmalıdır. Anahtar kelimeler arasında virgül
(,) kullanılmalıdır. Türkçe anahtar kelimeler “Türkiye Bilim Terimleri”ne uygun olmalı ve http://www.bilimterimleri.com adresinden seçilmelidir. İngilizce anahtar kelimeler “Index Medicus: Medical Subject Heading (MeSH)” standartlarına uygun olmalıdır.

Ana Metin
Araştırma Makaleleri
Araştırma makalelerinin yazım düzeni şöyle olmalıdır:
• Özet
• Giriş
• Gereç ve Yöntem
• Bulgular
• Tartışma
• Sonuç ve Öneriler
• Kaynaklar
Derleme Makaleleri
Güncel ve gereksinime yönelik konularda ulusal ve uluslararası literatür kullanılarak konu ile ilgili tartışmaların ve yazar/yazarların görüşlerinin ortaya konduğu çalışmalardır.
Derleme makale yazım düzeni şöyle olmalıdır:
• Özet
• Giriş
• Konu ile ilgili başlıklar
• Sonuç
• Kaynaklar
Olgu Sunumu
Nadir görülen, tanı, tedavi ve bakımda farklılık gösteren makalelerdir. Yeterli sayıda fotoğraflarla ve şemalarla desteklenmiş olmalıdır.
Olgu sunumu yazım düzeni şöyle olmalıdır:
• Özet
• Giriş
• Olgu Sunumu
• Tartışma ve Sonuç
• Kaynaklar
Kaynak Kullanımı
Kaynak kullanımı ve kaynakça yazımında, APA
6.0 (https://www.academia.edu/32604983/APA_6th_Edition_Manual) yazım kılavuzu kuralları geçerlidir.
• Metin içinde tek yazarlı bir kaynak belirtiliyorsa: Örnek: (Andsoy, 2004).
• Metin içinde 2 yazarlı bir kaynak belirtiliyorsa: Örnek: (Gül ve Andsoy, 2015).
• Metin içinde yazar sayısı 3 ile 6 arasında kaynak belirtiliyor ise:
Örnek: Kaynağın ilk kullanımında (Önalan, Andsoy ve Ersoy, 2018) sonraki geçişinde (Önalan vd., 2018) olarak yer alır.

azar sayısı 7 ya da daha fazla ise:
Örnek: İlk ve diğer kullanımlarda (Özyürek vd., 2015).
• Metin içerisinde aktarma yapılması gereken durumlarda:
Örnek: İki yazarlı ise: Gül ve Andsoy (2015), “kadınlarda kendi kendine meme muayenesini bilgi eksikliği, kanser bulma korkusunun etkilediğini” ......
• 3 ile 6 yazarlı ise ilk kullanımda:
Örnek: Önalan, Andsoy ve Ersoy, (2018), “laparoskopik cerrahi öncesi oral karbonhidrat solüsyonu içirilen hastalarda konforun arttığını” .........
• İkinci kullanımda:
Örnek: Önalan vd., (2018), “laparoskopik cerrahi öncesi oral karbonhidrat solüsyonu içirilen hastalarda konforun arttığını” ...........
• 7 ya da daha fazla ise ilk ve diğer kullanımlarda:
Örnek: Özyürek vd., (2015), “okul öncesi ve ilkokullarda aile katılımı etkinliklerini farklı olduğunu” .........
Kaynakça Yazımı
Dergilerin başlıkları MEDLINE için kullanılan stile göre kısaltılmalıdır
(www.ncbi.nlm.nih.gov/nlmcatalog/dergi). Metinde belirtilen her kaynakçanın listede bulunduğundan emin olunmalıdır. Sempozyum, kongre ve benzeri toplantılarda sunulan bildiriler, yüksek lisans ve doktora tezleri kaynak olarak kullanılamaz.
Dergi makalesi (DOI ile):
Onan, N., Karaca, S., & Ünsal, G. (2019). Evaluation of a stress coping course for psychological resilience among a group of university nursing students. Perspect Psychiatr Care. 55, 233-238.
Dergi makaleleri (7 yazardan daha fazla) ise:
Ömeroğlu, E., Büyüköztürk, Ş., Aydoğan, Y., Çakan, M., Kılıç Çakmak, E., Özyürek, A., ..........,
Karayol, S. (2015). Determination and interpretation of the norm value of PreSchool Social Skills Rating Teacher Form, Educational Sciences: Theory & Practices, 15, 981-996. doi: 10.12738/estp.2015.4.2514
Dergi makalesi (DOI olmayan):
Poyraz, H., & Özyürek, A. (2005). Okul öncesi 5-6 yaş çocukların problem davranışları ve ebeveynlerin disiplin yöntemlerinin incelenmesi, Milli Eğitim Dergisi, (166), 83-97.
Erişim: http://dhgm.meb.gov.tr/yayimlar/dergiler/Milli_Egitim_Dergisi/166/index3-ozyurek.htm.
Sillick, T. J., & Schutte, N. S. (2006). Emotional intelligence and self-esteemmedi-ate between perceived early parental love and adult happiness. E-Journal of Applied Psychology, 2 (2), 38-48.
Retrieved from http://ojs.lib.swin,eduau /index. php/ejap.

Dergi makalesi (DOI olmayan, Çeviri Başlıklı):
Barlas Ünsal, G., & Onan, N. (2008). Alzheimer’li hasta ve ailesi ile iletişim. [Communication with Alzheimer Patients and Their Family]. Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 11, 105-
111.
Dergi makalesi (Online erişime açık):
Von Ledebur, S. C. (2007). Optimizin knowledge transfer by new employees in companies. Knowledge Management Research & Practice. Advance online publication. doi: 10.1 057/palgrave.kmrp.8500141
Basılmış Kitap:
Özyürek, A. (2015). Erken çocuklukta bellek gelişimi. Ankara:Türkiye Alim Kitapları.
Elektronik Kitap:
O'Keefe, E. (Ed.). Egoism & the crisis in Western Va/Lies. Retrieved from http://www.onlineoriginals.com/showitem.asp?itemID=135 (Accessed date)
Elektronik Kitap Bölümü:
Strong, E. K., Jr., & Uhrbrock, R. S. (1923). Bibliography on job analysis. In L. Outhwaite (Series Ed.), Personnel Research Series: Vol. 1. Job Analysis and The Curriculum (pp. 140—146). doi:
10.1037/10762-000
Basılmış Kitap Bölümü:
Işık Andsoy, I. (2017). Sıvı volum eksikliği riski. Erkal İlhan, S., Ançel, G., Hakverdioğlu, G. (Ed.), Hemşirelik Tanıları Girişimleri Sonuçları (ss. 537-540). Andaç Kitapevi.
Çeviri Kitap Bölümü:
Piaget, J. (1988). Extracts from Piaget's theory (G. Gellerier & J. Langer, Trans.) In K. Richardson & S. Sheldon (Eds.), Cognitive Development to Adolescence: A Reader (pp. 3—18). Hillsdale, NJ: Eribaum.
(Reprinted from Manual of child psychology, pp. 703—732, by P. H. Mussen, Ed., 1970, New York, NY: Wiley)
Referans Kitap:
Özyürek, A. (Ed.). (2019). Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında Sağlık ve Güvenlik. Antalya: Çukurova Nobel Tıp.
VandenBos, G. H. (Ed.). (2007). APA Dictionary Of Psychology. Washington, DC: American Psychological Association.
Kurum Yayını:
U.S. Department of Health and Human Services, National Institutes of Health, National Heart, Lung, and Blood Institute. (2003). Managing asthma: A guide for schools (NI Publication No. 02-2650). Retrieved from http://www.nhlbi.nih.gov/health/prof/lung/asthma/asthsch.pdf
İTO (2003). Ekonomik Rapor. İstanbul: İTO.

Hakemli bir derginin yayınlanması, ilgili tarafların sürekli çalışması, sorumluluğu, yükümlülüğü ve işbirliğini gerektirir: yazarlar, hakemler, editörler ve yönetim kurulu üyeleri. Editörler yayıncılık etiğini muhafaza etme / izleme ve akademik kayıtları tutma sorumluluğuna sahiptir.

UNİKA Sağlık Bilimleri Dergisi yüksek etik ve editör standartlarına dayanan, hakemler tarafından değerlendirilen bir bilimsel dergidir. Editör değerlendirmesi Committee on Publication Ethics (COPE) önerilerine dayanılarak gerçekleşmektedir. Bu dergide yer alan etik görev, sorumluluklar ve açık erişim için Cope önerileri dikkate alınır. Bakınız: Committee on Publication Ethics (COPE).

UNİKA Sağlık Bilimleri Dergisi'ne yüklenen makale ve diğer süreçler için hiçbir ücret alınmaz ve kabul edilen tüm yazılar ücretsiz yayınlanır, okunup indirilebilir. Bu nedenle UNİKA Sağlık Bilimleri Dergisi ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) ve BOAI (Budapest Open Access Initiative)’ı kendine ilke edinmiştir.

Tüm UNİKA Sağlık Bilimleri Dergisi üyeleri ve yazarları, COPE tarafından belirlenen temel kurallar ve tavsiyeler ile ilgili kuralların farkında olmalıdır.

YAZAR: Tüm yazarlar araştırmaya önemli katkılarda bulunmalıdır. İntihal, sahtecilik, çarpıtma, haksız yazarlık gibi konular yazarların sorumluluğundadır. Tespit edilmesi durumunda makale reddedilir. Süreçteki bir makale başka bir dergiye gönderilemez veya yayınlanamaz. “Etik kurul izni gerektiren çalışmalar için talep edilen belge ve bilgiler”in sisteme yüklenmesi yazarın sorumluluğundadır. Dergimiz yazarlardan çalışmayı onaylayan etik komiteyi tanımlamasını zorunlu hale getirmiştir. Ayrıca gönderilmiş makalenin aşağıda tanınmış standartlara uymasını yazarlardan bekler.

Declaration of Helsinki

US Federal Policy for the Protection of Human Subjects

European Medicines Agency Guidelines for Good Clinical Practice



HAKEM: Yayınlanmak üzere gönderilen makaleler en az 2 kör hakem tarafından değerlendirilir. Hakem değerlendirmesi süreci, hakemlerin alandaki uzmanlarından bireysel yazılar hakkında tavsiye almayı içerir. Hakemlerin çıkar çatışması olmaz ve makaleler gizli tutulur. Hakem değerlendirme sonuçları editör tarafından incelenerek yazara makale ile ilgili karar bildirilir. Yazıları değerlendiren hakemlerin adları yazarlara bildirilmez. Hakemler de yazarların adlarını göremez. Yeterli görülmeyen yazıların hakem önerileri doğrultusunda geliştirilmesi genel esastır.

EDİTÖR: Dergi Editörleri tüm COPE davranış Kuralları standartlarına uymayı ilke edinmiştir. Editörler kabul ettiği ya da reddettiği makaleler ile ilgili çıkar çatışması içerisinde olmamalıdır. Sadece alana katkı sağlayacak makaleler kabul edilmelidir.

Amaçlanan düzeye varamayan yazılar, bilimsel açıdan yeterli görülmeyen çalışmalar gerekçesi açıklanmadan editör tarafından reddedilir.

DERGİ YÖNETİMİ: Dergi yönetimi ve editörler yukarıda yazarlar için belirtilen konularda suistimal oluştuğu belirlenen makalelerin yayınlanmasını önlemek için gerekli adımları atacaktır. Hiçbir durumda dergi veya editörleri bu türden suistimalleri teşvik etmemeli veya bu tür suistimallerin gerçekleşmesine izin vermemelidir. Derginin yayıncısının veya editörünün, herhangi bir araştırmadaki suistimal iddiasından haberdar edilmesi durumunda, yayıncı veya editör iddiaları uygun şekilde ele alacaktır.

Dergi, gerektiğinde makalelerin geri çekilmesine veya düzeltilmesine izin verecektir. Dergi gerektiğinde düzeltmeleri, açıklamaları, geri çekilmeleri ve özürleri yayınlamaya isteklidir.

Yazarlardan veya başka bir yerden makale yüklenmesi, değerlendirme, basım ve yayımlama ve dahi işleme, sayfa, renkli resimler vd, başlıklar adı altında ücret alınmamaktadır. Tüm makaleler, çevrimiçi olarak http://unikasaglik.karabuk.edu.tr/Anasayfa.aspx adresinde yayınlanır ve ücretsiz olarak kullanılabilir.

UNIKA Sağ. Bil. Derg., Karabük Üniversitesi Rektörlüğüne aittir. Yayın politikalarının bir parçası olarak, sponsorluk veya reklam kabul etmemektedir.