Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

GSM BAZ İSTASYONUNUN GÜÇ İHTİYACINI KARŞILAYACAK FOTOVOLTAİK SİSTEM TASARIMI

Yıl 2020, Cilt: 12 Sayı: 1, 27 - 33, 16.06.2020

Öz

Dünyamızda ana gündem maddesi
olan ve uzun yıllar daha gündemde kalacak olan enerji, dünya için olduğu gibi ülkemiz
için de çok önemli bir sorundur. Ülkemiz, enerjide büyük oranda dışa bağımlı
olarak her yıl milyarlarca dolar harcayarak enerji ithal etmektedir. Ülkemizin
fosil enerji kaynakları bakımından yetersiz olması ülkemizi yeni enerji
kaynakları arayışına zorlamıştır. Fosil yakıtlar, karbon salınımı ve çevre
kirliliği açısından doğa dostu olmadığı aşikârdır.



Bu çalışmada güneş enerjisi ile
beslenen örnek bir baz istasyonu sistemi tasarımı yapılmıştır. Isparta ili
sınıları içinde Yalvaç/Tokmacık kırsal alanda kurulacak GSM baz istasyonunun güç ihtiyacını karşılanması için PV sistemi tasarımı yapılmıştır. Sistemin akü
kapasitesi ve panel sayısı belirlenerek maliyet analizi yapılmıştır.

Kaynakça

  • Alkan, S., v. d., (2014). Bir Elektrik Enerjisi İhtiyacını Karşılayacak Fotovoltaik Sistemin Kurulumu, Eleco 2014, Elektrik-Elektronik Bilgisayar ve Biyomedikal Mühendisliği Sempozyumu 27-29 Kasım, Bursa, 78-82.
  • Arslan, E., (2015). Güneş Enerjisi Potansiyelinin Bölgesel Analizi ve Enerji Üretim Sistemlerine Uyarlanması, Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 124s, Ankara.
  • Biroğul, S., (2008). GSM Şebekelerinde Frekans Planlamasının Veri Füzyonu İle Gerçekleştirilmesi, Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 177s, Ankara.
  • Bozkurt, A., U., (2008). Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Enerji Verimliliği Açısından Değerlendirilmesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 162s, İzmir.
  • YEGM, (2018). Enerji İşleri Genel Müdürlüğü, Güneş Enerjisi ve Teknolojileri, http://www.yegm.gov.tr/yenilenebilir/g_enj_tekno.aspx.
  • Güngör, M., v., d., (2012). Mobil İşletmecilerin Altyapı ve Şebeke Paylaşımı: Ülke Uygulamaları ve Türkiye İçin Öneriler, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, 70s, Ankara.
  • İsaoğlu, A., E., (2014). Elektronik Haberleşme Sektöründe Yeşil Uygulamalar ve Türkiye İçin Öneriler, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, 133s, Ankara.
  • Kırdar, A., Demirkol, A., (2014). GSM-Hücre Planlama Yöntemi, URSI-TÜRKİYE’2014, VII. Bilimsel Kongresi, 28-30 Ağustos 2014, Elazığ.
  • Metin, M., Türk, E., (2013). Yeşil Hecresel Ağların Enerji Verimliliğindeki Rolü, V. İletişim Teknolojileri Ulusal Sempozyumu, 16-17 Mayıs 2013, İzmir.
  • Özel, G., (2013). Baz İstasyonlarının İnsanlar Üzerindeki Sağlık, Sosyal ve Psikolojik Etkileri Üzerine Bir Araştırma, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, İdari Uzmanlık Tezi, 133s, Mersin.
  • Umut, İ., (2008). Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Elektrik Enerjisine Dönüştürmede Kullanılan Yöntemler ve Örnek Uygulamalar, Trakya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 103s, Edirne.
Toplam 11 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Makine Mühendisliği
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Sevim Aslanbaş Bu kişi benim

Arzu Şencan Şahin

Ali Kemal Yakut

Yayımlanma Tarihi 16 Haziran 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 12 Sayı: 1

Kaynak Göster

IEEE S. Aslanbaş, A. Şencan Şahin, ve A. K. Yakut, “GSM BAZ İSTASYONUNUN GÜÇ İHTİYACINI KARŞILAYACAK FOTOVOLTAİK SİSTEM TASARIMI”, UTBD, c. 12, sy. 1, ss. 27–33, 2020.

Dergi isminin Türkçe kısaltması "UTBD" ingilizce kısaltması "IJTS" şeklindedir.

Dergimizde yayınlanan makalelerin tüm bilimsel sorumluluğu yazar(lar)a aittir. Editör, yardımcı editör ve yayıncı dergide yayınlanan yazılar için herhangi bir sorumluluk kabul etmez.