BibTex RIS Kaynak Göster

ENDOMETRİYUM, SERVİKS VE OVER KANSERLİ HASTALARINDA PREOPERATİF NÖTROFİL-LENFOSİT ORANININ TANISAL DEĞERİ

Yıl 2015, Cilt: 18 Sayı: 3, 79 - 84, 01.07.2015

Öz

Amaç: Bu çalışmanın amacı, endometrium, over ve servikal kanser tanısı almış olan hastaların kanser evrelerinin tahminini için biomarkır olarak ortalama platelet volümü ve nötrofil/lenfosit oranının preoperatif olarak kullanılmasıdır. Hastalar ve Yöntem: 2008 ile 2014 tarihleri arasında Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları Ve Doğum bölümünde servikal kanser, overian ve endemetrium kanseri tanısı alan hastaların verileri toplandı. Endometrium kanseri tanısı almış 69 hasta, epitelyal over kanseri tanısı alan 48 hasta ve skuamöz hücreli servikal kanseri tanısı alan 23 hastaların, sosyademografik ve labaratuvar verileri değerlendirildi. Nötrofil/lenfosit oranları, her hastalık grubu için ayrı ayrı hesaplandı. Bulgular: Over ve endometrium kanseri tanısı alan ileri evre hastalarda, nötrofil/lenfosit oranı, erken evre over ve endometrium kanseri tanısı alan hastalara göre daha yüksek saptandı (p0.05). Tüm kanser hastalarında, platelet volümü benzer olarak saptandı (p>0.05). Sonuç: Over ve endometrium kanseri tanısı konmuş olan hastalarda, nötrofil/lenfosit oranını ile tümörün ileri evresi arasında ilişki saptanmasına rağmen, jinekolojik kanserler arasında, ortalama platelet volüme ile tümör evresi arasında ilişki saptanmadı. Nötrofil/ lenfosit oranını, ileri evre over ve endometrium kanseri tanısısında biomarkır olarak kullanılabilir.

THE DIAGNOSTIC VALUE OF PREOPERATIVE NEUTROPHIL-TOLYMPHOCYTE RATIO IN PATIENTS WITH ENDOMETRIAL, CERVICAL AND OVARIAN CANCERS

Yıl 2015, Cilt: 18 Sayı: 3, 79 - 84, 01.07.2015

Öz

Objective: The aim of this study was to evaluate the usage of preoperative neutrophil-to-lymphocyte ratio and mean platelet volume as biomarkers for the prediction of cancer stage in patients with endometrial, ovarian, and cervical cancer. Materials and Methods: In the study, the file data of patients diagnosed with endometrial, ovarian and cervical cancer between 2008 and 2014 in Obstetrics and Gynecology department of Cumhuriyet University Faculty of Medicine were used. Sixty-nine cases with endometrial adenocancer, 48 cases with epithelial ovarian cancer, and 23 cases with squamous cell cervical cancer were included. Demographic and laboratory data were evaluated. Neutrophil-to-lymphocyte ratio was calculated as the absolute neutrophil count divided by the absolute lymphocyte count. Results: In patients with advanced endometrial and ovarian carcinoma, neutrophil-to-lymphocyte ratios were found higher than those with early stages of such (p0.05). The mean platelet volume values of patients with early- and advanced-stage tumors were found similar (p>0.05). Conclusion: There is an association between advanced stage of tumor and neutrophil-to-lymphocyte ratio in cases with endometrial and ovarian cancers. However, no relationship was found between the mean platelet volume and tumoral stage in gynecological cancers. Neutrophil-to-lymphocyte ratio may be used in diagnostic work-up of endometrial and ovarian cancers to assess the advanced tumoral stage.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA23RC73DC
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Çağlar Yıldız Bu kişi benim

Özlem Bozoklu Akkar Bu kişi benim

Savaş Karakuş Bu kişi benim

Hidayet Yeniocak Bu kişi benim

Meral Çetin Bu kişi benim

Ali Çetin Bu kişi benim

Ali Yanık Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2015
Gönderilme Tarihi 1 Temmuz 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 18 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Yıldız, Ç., Akkar, Ö. B., Karakuş, S., Yeniocak, H., vd. (2015). ENDOMETRİYUM, SERVİKS VE OVER KANSERLİ HASTALARINDA PREOPERATİF NÖTROFİL-LENFOSİT ORANININ TANISAL DEĞERİ. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi, 18(3), 79-84.
AMA Yıldız Ç, Akkar ÖB, Karakuş S, Yeniocak H, Çetin M, Çetin A, Yanık A. ENDOMETRİYUM, SERVİKS VE OVER KANSERLİ HASTALARINDA PREOPERATİF NÖTROFİL-LENFOSİT ORANININ TANISAL DEĞERİ. TRSGO Dergisi. Temmuz 2015;18(3):79-84.
Chicago Yıldız, Çağlar, Özlem Bozoklu Akkar, Savaş Karakuş, Hidayet Yeniocak, Meral Çetin, Ali Çetin, ve Ali Yanık. “ENDOMETRİYUM, SERVİKS VE OVER KANSERLİ HASTALARINDA PREOPERATİF NÖTROFİL-LENFOSİT ORANININ TANISAL DEĞERİ”. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 18, sy. 3 (Temmuz 2015): 79-84.
EndNote Yıldız Ç, Akkar ÖB, Karakuş S, Yeniocak H, Çetin M, Çetin A, Yanık A (01 Temmuz 2015) ENDOMETRİYUM, SERVİKS VE OVER KANSERLİ HASTALARINDA PREOPERATİF NÖTROFİL-LENFOSİT ORANININ TANISAL DEĞERİ. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 18 3 79–84.
IEEE Ç. Yıldız, “ENDOMETRİYUM, SERVİKS VE OVER KANSERLİ HASTALARINDA PREOPERATİF NÖTROFİL-LENFOSİT ORANININ TANISAL DEĞERİ”, TRSGO Dergisi, c. 18, sy. 3, ss. 79–84, 2015.
ISNAD Yıldız, Çağlar vd. “ENDOMETRİYUM, SERVİKS VE OVER KANSERLİ HASTALARINDA PREOPERATİF NÖTROFİL-LENFOSİT ORANININ TANISAL DEĞERİ”. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 18/3 (Temmuz 2015), 79-84.
JAMA Yıldız Ç, Akkar ÖB, Karakuş S, Yeniocak H, Çetin M, Çetin A, Yanık A. ENDOMETRİYUM, SERVİKS VE OVER KANSERLİ HASTALARINDA PREOPERATİF NÖTROFİL-LENFOSİT ORANININ TANISAL DEĞERİ. TRSGO Dergisi. 2015;18:79–84.
MLA Yıldız, Çağlar vd. “ENDOMETRİYUM, SERVİKS VE OVER KANSERLİ HASTALARINDA PREOPERATİF NÖTROFİL-LENFOSİT ORANININ TANISAL DEĞERİ”. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi, c. 18, sy. 3, 2015, ss. 79-84.
Vancouver Yıldız Ç, Akkar ÖB, Karakuş S, Yeniocak H, Çetin M, Çetin A, Yanık A. ENDOMETRİYUM, SERVİKS VE OVER KANSERLİ HASTALARINDA PREOPERATİF NÖTROFİL-LENFOSİT ORANININ TANISAL DEĞERİ. TRSGO Dergisi. 2015;18(3):79-84.