BibTex RIS Kaynak Göster

Yogurt, Yogurt-Based Products and Their General Usages

Yıl 2014, Cilt: 1 Sayı: Özel Sayı-1, 1063 - 1066, 01.03.2014

Öz

Yogurt is one of the most consumed dairy products over the world. It has healing power and very important properties on human health. Especially for this reason, it is widely used in different forms as different products and meals. In Europe, USA and some Asian countries yogurt is generally consumed as a dessert. Fruity yogurt, yogurt drinks, fruity ayran and frozen yogurt are preferred in these countries. However in the homeland of yogurt, in Central Asia, yogurt has a special meaning. From past to present, yogurt technology and variety have shown major improvements and both traditional and technological methods are still used by Central Asian people. For this reason, very rich diversity about yogurt is present in this region. Yogurt is consumed as plain yogurt, ayran, fruity yogurt, flavored yogurt, buttermilk, strained yogurt, salty yogurt, tulum yogurt, winter yogurt and frozen yogurt. Generally it is used in meals such as soup, main courses, cold appetizers and desserts and alongside with main courses. In this work yogurt-based products are summarized and different usages of yogurt in meals in Turkey are explained

Kaynakça

  • Adhikari, K., Gruw, I.U., Mustapha, A. And Fernando, L.N., 2002. Journal of Food Quality 25; 435-451.
  • Ağan, C., Aydeniz, R. Ve Çoksöyler, F. 2014. Sarma Yapımında Değişik Yörelerimizde Kullanılan Yaprak Çeşitleri, 4. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, Adana.
  • Akgün, S., 2009. Yoğurt Üzerine Bilimsel Bir Sohbet, Aktüel, Tome:80, Issue:1. 1997. Anonymous, Hürriyet Gazetesi, http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/print news.aspx?DocID=-256753
  • Anonymous, 2006. Türk Mutfağina Özgü Çorbalar, Yiyecek İçecek Hizmetleri, Mesleki Eğitim Ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi, Milli Eğitim Bakanlığı, Ankara, p.22.
  • Anonymous, 2008. Yoğurt, Gıda Teknolojisi, Mesleki Eğitim Ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Bakanlığı, Ankara, p.6. Milli Eğitim Health 0.asp Food,
  • Dizlek, H. , M.S. Özer Ve H. Gül, 2009. Yuvalama, 2. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, Van.
  • Mazahreh, A. S. And Ershidat, O. T. M., 2009. The Benefits of Lactic Acid Bacteria in Yogurt on the Gastrointestinal Function and Healt, Pakistan Journal of Nutrition 8 (9): 1404- 1410.
  • Özden, A., 2008. Yoğurdun Tarihi, Güncel Gastroenteroloji 12/2, s.128-133. Pande, G., 2010. Yogurt/Yoghurt,
  • http://server.fst.uga.edu/kerr/DWBrooks/F
  • ood%20Stucture%20Projects/Yogurt.pdf
  • Say, D. ve Güzeler, N., 2014. Dünden bugüne Yoğurt Yoğurt Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, Adana. Ürünler. 4.
  • Sitti, S., Hayta, M. ve Yetim, H. 2009. Kayseri Mantısı: Hazırlanışı ve Kalite Nitelikleri, 2. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, Van.
  • Soltani, M., Çayir, M. ve Güzeler, N. Tarhana Üretim ve Özellikleri, 2. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, Van.
  • Sürücüoğlu, M. ve Özçelik, Ö., 2014. Fatih Devri Yemekleri, Sempozyumu, Adana. Gıdalar
  • Şahan, N., ve Say, D. 2003a. Yoğurttan Üretilen Geleneksel Bazı Ürünler. I. Bölgesel Öğrenci Gıda Sempozyumu. 17-18 Nisan 2003, Adana, 111-115p.
  • Şahan, N., ve Say, D. 2003b. Tuzlu Yoğurtların Besin Değerleri ve Mineral İçerikleri, Ç. Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 18, 115-122
  • Şireli, U. T. ve Onaran, B., 2012. Yoğurt ve Yoğurdun İnsan Sağliği Açisindan Yararlari, www.asuder.org.tr
  • Türker, S., 2014. Şebinkarahisar ve çevresinde çoban yemekleri, 4. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, Adana.
  • Türüt, N., Oruç, E., Dinçel, E. ve Özay, G., 2014. Malatya tarhanası ile uşak tarhanasının üretim teknikleri ve ürün karekterizasyonu, 4. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, Adana.
  • Üçüncü, M., 2005. Yoğurt Teknolojisi, Süt Mamülleri ve Teknolojisi, p.: 405-486. 2009. Yildirim, A. E., Dünya Gazetesi, http://beslenmebulteni.com/beslenme/?p= 704 Yurdakök, M., 2013. Yoğurdun Öyküsü, Probiyotiklerin Tarihi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi; 56: 43-60.

Yogurt, Yogurt-Based Products and Their General Usages

Yıl 2014, Cilt: 1 Sayı: Özel Sayı-1, 1063 - 1066, 01.03.2014

Öz

Yoğurt dünya genelinde en çok tüketilen süt ürünlerinden biridir. İyileştirici güce sahip olan yoğurdun insan sağlığı üzerinde önemli etkileri bulunmaktadır. Özellikle bu sebepten dolayı, yoğurdun farklı ürünler ve yemekler gibi farklı şekillerde kullanılması yaygın olarak görülmektedir. Avrupa, Amerika ve bazı Asya ülkelerinde yoğurt genellikle tatlı olarak tüketilmektedir. Bu ülkelerde meyveli yoğurt, yoğurt içecekleri, meyveli ayran ve yoğurt dondurması tercih edilmektedir. Ancak yoğurdun anavatanında, Orta Asya ülkelerinde, yoğurt özel bir anlam taşımaktadır. Geçmişten günümüze yoğurt teknolojisi ve ürün çeşitliliği büyük bir gelişim göstermiştir ve hem teknolojik hem de geleneksel yöntemler Orta Asyalı insanlar tarafından hala kullanılmaktadır. Bu sebeple bu bölgede yoğurt açısından zengin bir çeşitlilik bulunmaktadır. Yoğurt; sade yoğurt, ayran, meyveli yoğurt, aromalı yoğurt, yayık ayranı, süzme yoğurt, tuzlu yoğurt, tulum yoğurdu, kış yoğurdu ve yoğurt dondurması olarak tüketilmektedir. Yoğurt büyük ölçüde çorbalar, ana yemekler, soğuk başlangıçlar ve tatlılar gibi yemeklerin yapımında ana malzeme olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada yoğurt bazlı ürünler özetlenmiş ve Türkiye’de yoğurdun yemeklerdeki farklı kullanım şekilleri ele alınmıştır

Kaynakça

  • Adhikari, K., Gruw, I.U., Mustapha, A. And Fernando, L.N., 2002. Journal of Food Quality 25; 435-451.
  • Ağan, C., Aydeniz, R. Ve Çoksöyler, F. 2014. Sarma Yapımında Değişik Yörelerimizde Kullanılan Yaprak Çeşitleri, 4. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, Adana.
  • Akgün, S., 2009. Yoğurt Üzerine Bilimsel Bir Sohbet, Aktüel, Tome:80, Issue:1. 1997. Anonymous, Hürriyet Gazetesi, http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/print news.aspx?DocID=-256753
  • Anonymous, 2006. Türk Mutfağina Özgü Çorbalar, Yiyecek İçecek Hizmetleri, Mesleki Eğitim Ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi, Milli Eğitim Bakanlığı, Ankara, p.22.
  • Anonymous, 2008. Yoğurt, Gıda Teknolojisi, Mesleki Eğitim Ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Bakanlığı, Ankara, p.6. Milli Eğitim Health 0.asp Food,
  • Dizlek, H. , M.S. Özer Ve H. Gül, 2009. Yuvalama, 2. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, Van.
  • Mazahreh, A. S. And Ershidat, O. T. M., 2009. The Benefits of Lactic Acid Bacteria in Yogurt on the Gastrointestinal Function and Healt, Pakistan Journal of Nutrition 8 (9): 1404- 1410.
  • Özden, A., 2008. Yoğurdun Tarihi, Güncel Gastroenteroloji 12/2, s.128-133. Pande, G., 2010. Yogurt/Yoghurt,
  • http://server.fst.uga.edu/kerr/DWBrooks/F
  • ood%20Stucture%20Projects/Yogurt.pdf
  • Say, D. ve Güzeler, N., 2014. Dünden bugüne Yoğurt Yoğurt Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, Adana. Ürünler. 4.
  • Sitti, S., Hayta, M. ve Yetim, H. 2009. Kayseri Mantısı: Hazırlanışı ve Kalite Nitelikleri, 2. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, Van.
  • Soltani, M., Çayir, M. ve Güzeler, N. Tarhana Üretim ve Özellikleri, 2. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, Van.
  • Sürücüoğlu, M. ve Özçelik, Ö., 2014. Fatih Devri Yemekleri, Sempozyumu, Adana. Gıdalar
  • Şahan, N., ve Say, D. 2003a. Yoğurttan Üretilen Geleneksel Bazı Ürünler. I. Bölgesel Öğrenci Gıda Sempozyumu. 17-18 Nisan 2003, Adana, 111-115p.
  • Şahan, N., ve Say, D. 2003b. Tuzlu Yoğurtların Besin Değerleri ve Mineral İçerikleri, Ç. Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 18, 115-122
  • Şireli, U. T. ve Onaran, B., 2012. Yoğurt ve Yoğurdun İnsan Sağliği Açisindan Yararlari, www.asuder.org.tr
  • Türker, S., 2014. Şebinkarahisar ve çevresinde çoban yemekleri, 4. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, Adana.
  • Türüt, N., Oruç, E., Dinçel, E. ve Özay, G., 2014. Malatya tarhanası ile uşak tarhanasının üretim teknikleri ve ürün karekterizasyonu, 4. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, Adana.
  • Üçüncü, M., 2005. Yoğurt Teknolojisi, Süt Mamülleri ve Teknolojisi, p.: 405-486. 2009. Yildirim, A. E., Dünya Gazetesi, http://beslenmebulteni.com/beslenme/?p= 704 Yurdakök, M., 2013. Yoğurdun Öyküsü, Probiyotiklerin Tarihi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi; 56: 43-60.
Toplam 20 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Çağla Yıldırım Bu kişi benim

Can Kökbaş Bu kişi benim

Zeki Sezer Bu kişi benim

Çağdaş Işık Bu kişi benim

Nuray Güzeler Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2014
Gönderilme Tarihi 26 Ocak 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 1 Sayı: Özel Sayı-1

Kaynak Göster

APA Yıldırım, Ç., Kökbaş, C., Sezer, Z., Işık, Ç., vd. (2014). Yogurt, Yogurt-Based Products and Their General Usages. Türk Tarım Ve Doğa Bilimleri Dergisi, 1(Özel Sayı-1), 1063-1066.