Çalışma,
2014-2015 yetiştirme sezonunda sulu koşullarda tesadüf blokları deneme desenine
göre 4 tekerrürlü olarak Diyarbakır ve Ceylanpınar’da (E1 ve E2) yürütülmüştür.
Araştırmada amaç, tescil adayı olabilecek hatları belirlemektir. Materyal
olarak ileri kademeye getirilmiş 20 ekmeklik buğday hattı ve 5 kontrol çeşidi
kullanılmıştır. İncelenen tüm özellikler bakımından %1 düzeyinde önemli
farklılıklar tespit edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre; tane
veriminde (TV) G12 (961.5 kg da-1), hektolitre ağırlığında (HL) G3
(86.0 kg hl-1) ve G7 (86.0 kg hl-1), bin tane ağırlığında
(BTA) G12 (49.5 g) protein oranında (PR), G9 (%15), G11 (%15), Cemre (%15),
Sagittario (%15) ve G21 (%15), sedimantasyonda (Zel) (ZS), G21 (60.5 ml)’in öne
çıktığı görülmüştür. Çalışma sonucunda
G3, G8 ve G12’nin çeşit adayı olabileceği belirlenirken, ilgili özellikler
yönünden öne çıkan genotiplerin ıslah programlarında ebeveyn olarak
değerlendirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
This study was conducted in
randomized complete block design with 4 replications in Diyarbakir and Ceylanpinar
(E1 and E2) irrigation conditions during
2014-2015 growing season. The aim of the study is to determine the lines that
can be candidate for registration. 20 bread wheat advanced lines and 5 checks
were used as materials. Significant differences were detected at 1% in terms of
all the properties examined. Analysis results were evaluated; the lines
G21 (60.5 ml) for Zeleny sedimentation (ZS), G9 (15%), G11 (15%), Cemre (15%),
Sagittario (15%) ve G21 (15%) for protein content (PR), G12 (49.5 g) for thousand grain weight (TGW), G3 (86.0
kg hl-1) and G7 (86.0 kg hl-1) for hectoliter weight (HW), G12 (961.5
kg da-1) for grain yield (GY) are best genotypes. As a result of the
study, it was determined that G3, G8 and G12 could be a candidate of variety.
It is concluded that the genotypes that are prominent in terms of their
characteristics should be evaluated as a parent in the breeding programs.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 22 Nisan 2019 |
Gönderilme Tarihi | 19 Kasım 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 6 Sayı: 2 |