BibTex RIS Kaynak Göster

Examination of Using Different Agricultural Wastes and By-Products for Production of Lactic Acid by Solid State Fermentation

Yıl 2007, Cilt: 44 Sayı: 3, 89 - 99, 01.09.2007

Öz

Kaynakça

  • Anonymous, 1990. Official Methods Of Analysis Of The Association Of Official Analytical Chemists edit. W.Horwitz 12 th edition, Washington D.C., USA.
  • Bai, D-M., Jia, M-Z., Zhao, X.M., Ban, R., Shen, F., Li, X-G., Xu, S-M. 2003. L-(+)- lactic acid production by pellet-form Rhizopus oryzae R 1021 in a stirred tank reactor. Chemical Engineering Science. 58, 785-791.
  • Bulut, S., Elibol, M., Ozer, D. 2004. Effect of different sources on L(+)-lactic acid production by Rhizopus oryzae. Biochem. Eng J. 21, 33–37.
  • Desgranges, C., and Durand, A. 1990. Effect of pCO2 on growth, conidiation and enzyme production in solid state culture on Aspergillus niger and Trichoderma viride TS, Enzyme and Microbial Technology, 12: 546-551.
  • Göksungur, Y. 1998. Melastan laktik asit üretiminde farklı üretim tekniklerinin kullanılabilirliği ve ortam şartlarının optimizasyonu, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, Bornova, İzmir, 72 s.
  • Kimberley, A. C., Taylor, C. A. 1996. A simple calorimetric assay for muramic acid and lactic acid. Applied Biochemistry and Biotechnology, 56, 49-58.
  • Mitchell, D. and Berovic, M. 1998. Solid State Fermentations. Bioprocess Engineering Course, Edt M Berovic, National Institute of Chemistry, Slovenia, 128-167.
  • Mitchell, D., Krieger, N., Stuart, D. and Pandey, A. 2000. New developments in solid state fermentation II. Rational approaches to design, operation and scale-up of bioreactors, Process Biochemsitry, 35 : 1211-1215.
  • Moo-Young, M., Moreira, A.R. and Tengerdy, R.P. 1983. Heat and mass transfer effects in solid state fermentations, Applied and Environmetal Microbiology, 25: 929-938.
  • Murthy, M.V., Karanth , N.G. and Raghava, K.S. 1993. Biochemical engineering aspects of solid state fermentation. Advanced and Applied Microbiology, 38: 99-147.
  • Pandey, A. 1991. Effect of particle size of substrate on enzyme production in solid state fermentation, Bioresource Technology, 37: 169-172.
  • Pandey, A., Sccol, C., Leon, J.A. and Nigam, P. 2001. Solid State Fermentation In Biotechnology: Fundementals And Applications, Asiatech Publishers, Inc, New Delhi, pages 221.
  • Park, E.Y.,and Okuda, N. 2004. Bioconversion of waste office paper to L(+)-lactic acid by the filamentous fungus Rhizopus oryzae. Bioresource Technology, 93 77-83
  • Pérez-Guerra, N., Torrado-Agrasar, A., López-Macias, C., Pastrana, L. 2003. Main characteristics and applications of solid substrate fermentatıon. Electron. J. Environ. Agric. Food Chem., 2 (3), 343-350.
  • Raimbault, M. 1998. General and microbiological aspects of solid substrate fermentation, Electronic Journal of Biotechnology, 1 (3) : 1-16.
  • Ruengruglikit, C., Hang, Y. D. 2003. L(+) lactic acid production from corncobs by Rhizophus oryzae NRLL-395. Lebensm-Wiss.u Technol., 36, 573-575.
  • Sargın, S. ve Öngen, G. 2003. Kanatlı yemi katkısı olarak kullanılan ksilanaz enziminin katı kültür fermantasyon yöntemi ile üretiminde ölçek büyütme çalışmaları, E.Ü Ziraat Fakültesi Dergisi, 40 (3) 145-152.
  • Vaidya, A. N., Pandey R. A, S. Mudliar, Suresh Kumar M., Chakrabartı T., and S. Devotta 2005. Production and recovery of lactic acid for polylactide—an overview. Critical Reviews in Environmental Science and Technology, 35:429– 467.

Çeşitli Tarımsal Atık ve Yan Ürünlerin Katı Kültür Fermantasyonu ile Laktik Asit Üretiminde Kullanılabilirliklerinin İncelenmesi

Yıl 2007, Cilt: 44 Sayı: 3, 89 - 99, 01.09.2007

Öz

Bu çalışmada, Rhizopus oryzae-NRLL 395 suşu kullanılarak katı kültür fermantasyonu yöntemi ile laktik asit üretimi yapılmıştır. Değişik tarımsal atıklar ve yan ürünler karbon kaynağı ya da destek materyali olarak kullanılmış ve laktik asit üretim verimleri belirlenmiştir. Bu substratlar içerisinde glukoz-buğday kepeği karışımında en yüksek laktik asit verimi elde edilmiştir. Optimum koşullarda üretim ortamında ağırlıkça %23 glukoz konsantrasyonu, %50 nem ve %15 (hacim/ağırlık) aşılama oranı ile üretimin 5. gününde elde edilen maksimum laktik asit miktarı 88.12±2.44 mg/g glukozdur

Kaynakça

  • Anonymous, 1990. Official Methods Of Analysis Of The Association Of Official Analytical Chemists edit. W.Horwitz 12 th edition, Washington D.C., USA.
  • Bai, D-M., Jia, M-Z., Zhao, X.M., Ban, R., Shen, F., Li, X-G., Xu, S-M. 2003. L-(+)- lactic acid production by pellet-form Rhizopus oryzae R 1021 in a stirred tank reactor. Chemical Engineering Science. 58, 785-791.
  • Bulut, S., Elibol, M., Ozer, D. 2004. Effect of different sources on L(+)-lactic acid production by Rhizopus oryzae. Biochem. Eng J. 21, 33–37.
  • Desgranges, C., and Durand, A. 1990. Effect of pCO2 on growth, conidiation and enzyme production in solid state culture on Aspergillus niger and Trichoderma viride TS, Enzyme and Microbial Technology, 12: 546-551.
  • Göksungur, Y. 1998. Melastan laktik asit üretiminde farklı üretim tekniklerinin kullanılabilirliği ve ortam şartlarının optimizasyonu, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, Bornova, İzmir, 72 s.
  • Kimberley, A. C., Taylor, C. A. 1996. A simple calorimetric assay for muramic acid and lactic acid. Applied Biochemistry and Biotechnology, 56, 49-58.
  • Mitchell, D. and Berovic, M. 1998. Solid State Fermentations. Bioprocess Engineering Course, Edt M Berovic, National Institute of Chemistry, Slovenia, 128-167.
  • Mitchell, D., Krieger, N., Stuart, D. and Pandey, A. 2000. New developments in solid state fermentation II. Rational approaches to design, operation and scale-up of bioreactors, Process Biochemsitry, 35 : 1211-1215.
  • Moo-Young, M., Moreira, A.R. and Tengerdy, R.P. 1983. Heat and mass transfer effects in solid state fermentations, Applied and Environmetal Microbiology, 25: 929-938.
  • Murthy, M.V., Karanth , N.G. and Raghava, K.S. 1993. Biochemical engineering aspects of solid state fermentation. Advanced and Applied Microbiology, 38: 99-147.
  • Pandey, A. 1991. Effect of particle size of substrate on enzyme production in solid state fermentation, Bioresource Technology, 37: 169-172.
  • Pandey, A., Sccol, C., Leon, J.A. and Nigam, P. 2001. Solid State Fermentation In Biotechnology: Fundementals And Applications, Asiatech Publishers, Inc, New Delhi, pages 221.
  • Park, E.Y.,and Okuda, N. 2004. Bioconversion of waste office paper to L(+)-lactic acid by the filamentous fungus Rhizopus oryzae. Bioresource Technology, 93 77-83
  • Pérez-Guerra, N., Torrado-Agrasar, A., López-Macias, C., Pastrana, L. 2003. Main characteristics and applications of solid substrate fermentatıon. Electron. J. Environ. Agric. Food Chem., 2 (3), 343-350.
  • Raimbault, M. 1998. General and microbiological aspects of solid substrate fermentation, Electronic Journal of Biotechnology, 1 (3) : 1-16.
  • Ruengruglikit, C., Hang, Y. D. 2003. L(+) lactic acid production from corncobs by Rhizophus oryzae NRLL-395. Lebensm-Wiss.u Technol., 36, 573-575.
  • Sargın, S. ve Öngen, G. 2003. Kanatlı yemi katkısı olarak kullanılan ksilanaz enziminin katı kültür fermantasyon yöntemi ile üretiminde ölçek büyütme çalışmaları, E.Ü Ziraat Fakültesi Dergisi, 40 (3) 145-152.
  • Vaidya, A. N., Pandey R. A, S. Mudliar, Suresh Kumar M., Chakrabartı T., and S. Devotta 2005. Production and recovery of lactic acid for polylactide—an overview. Critical Reviews in Environmental Science and Technology, 35:429– 467.
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Sayit Sargın Bu kişi benim

Yekta Göksungur Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2007
Gönderilme Tarihi 25 Kasım 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2007 Cilt: 44 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Sargın, S., & Göksungur, Y. (2007). Çeşitli Tarımsal Atık ve Yan Ürünlerin Katı Kültür Fermantasyonu ile Laktik Asit Üretiminde Kullanılabilirliklerinin İncelenmesi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 44(3), 89-99.

      27559           trdizin ile ilgili görsel sonucu                 27560                    Clarivate Analysis ile ilgili görsel sonucu            CABI logo                      NAL Catalog (AGRICOLA), ile ilgili görsel sonucu             EBSCO Information Services 

                                                       Creative Commons Lisansı This website is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License.