BibTex RIS Kaynak Göster

Viniculture-plant protection applications and research on resveratrol amounts of wines produced from cabernet sauvignon and merlot grapes which are different origin

Yıl 2008, Cilt: 45 Sayı: 3, 175 - 184, 01.09.2008

Öz

Kaynakça

  • Abril, M., Negueruela, A.I, Perez, C., Juan, T., Estopanan, G. 2005. Preliminary study of resveratrol content in Aregon red and rose wines. Food Chemistry, 92: 729-736.
  • Bravo, M.N., Silva, S., Coelho, A.V., Boas, L.V., Bronze, M.R. 2006. Analysis of phenolic compounds in Muscatel wines produced in Portugal. Analyltica Chimica Acta, 56: 84-92.
  • Cleophas, T.J. 1999. Wine, beer and spirits and the risk of myocardial infarction: a systematic review, Biomed and Pharmacother , 53: 417-423.
  • Cui, J.,Juhasz, B., Tosaki, A., Maulik, N., and Das, D.K. 2002. Cardioprotection with grapes. Journal of Cardiovascular Pharmacology, 40: 762-769.
  • Denzer, H., 1991, Resistenz von rebsorten gegen Plasmopara viticola, Justus- Liebig Universität Giessen, Germany, Inaugural-Dissertation, 133 p.
  • Dourtoglou, V.G., Makris, D.P., Bois-Dounas, F. and Zonas, C. 1999. Trans- resveratrol concentration in wines produced in Greece. Journal of Food Composition and Analysis, 12: 227-233.
  • Faustino, R.S., Sobrattee, S., Edel, A.L. and Pierce, G.N. 2003. Comparative analysis of selected Chilean, Canadian and American Merlot red wines. Molecular and Cellular Biochemistry, 249:11-19.
  • Gürbüz, O., Göçmen, D., Dağdelen, F., Gürsoy, M., Aydın, S., Şahin, İ., Büyükuysal, L., Usta, M. 2007. Determination of flavan-3-ols and trans-resveratrol in grapes and wine using HPLC with fluorescence detection. Food Chemistry, 100:518-525.
  • Jeandet, P., Bessis, R., Sbaghi, M., Meunier, P., and Trollat, P. 1995. Resveratrol content of wines of different ages: relationship with fungal disease pressure in the vineyard. Am. J. Enol. Vitic.,46(1):1-3.
  • İkizler, M., Dernek, S., Erkasap, N., Kaygısız, Z., Sevin, B., Kural, T. 2003. İzole rat kalplerine uygulanan reperfüzyon hasarında resveratrolün hemodinamik etkileri. Türk Göğüs Kalp Damar Cer Derg., 11: 91-95.
  • Kaul, N., Siveski-Illiskovic, N., Hill, M., Slezak, J., Singal, P.K. 1993. Free radicals and the hearth. J.Pharmacol. Toxicol. Methods, 30:55-67.
  • Lin, E. 2000. Red Wine: “French Paradox”. Northwestern Wellness News, II, I: 1-4.
  • Olson, O.R., Naugle, J.E., Zhang, X., Bomser, J.A., Meszaros, J.G. 2005. Inhibition of cardiac fibroblast poliferation and myofibroblast differentiation by resveratrol. Am.J.Physio.l Heart Circ.,3: 288-290.
  • Pervaiz, S., 2001, Resveratrol- From the Bottle to the Bedside? Leukemia and Lxmphoma, 40 (5-6), 491-498.
  • Savouret, J.F. and Quesne, M. 2002. Resveratrol and cancer: a review. Biomed Pharmacother, 56: 84-87.
  • Siemann, E.H., and Creasy, L.L. 1992. Concentration of the phytoalexin resveratrol in wine. American Journal of Enology and Viticulture, 43: 49-52.
  • Villano, D., Fernandez-Pachon, S., Troncoso, A.M., Garcia-Parrilla, M.C. 2005. Comparison of antioxidant activity of wine phenolic compounds and metabolites in vitro. Analytica Chimica Acta.,538:391-398.

Bağcılık-Bitki Koruma Uygulamaları ve Farklı Bölge Kökenli Cabernet Sauvignon, Merlot Üzüm Çeşitlerinden Üretilen Şarapların Resveratrol Düzeyleri Üzerinde Araştırmalar

Yıl 2008, Cilt: 45 Sayı: 3, 175 - 184, 01.09.2008

Öz

B irçok çalışma, üzümlerde stres koşullarında sekonder metabolit olarak sentezlenen resveratrolün şarapta bulunduğunu göstermiştir. Hücresel düzeyde ve hayvanlarla yapılan çalışmalar, kırmızı şarabın, lösemi, deri, akciğer ve prostat kanserleri gibi pek çok kanser türünde koruyucu etkisi olduğunu göstermektedir. In-vivo çalışmalardan elde edilen son bilgiler, resveratrolün kanserin başlangıç, gelişme ve ilerleme safhalarında etkili bir ajan olabileceği hakkında bilgi vermektedir. Bu çalışmada, Ege, Marmara ve Trakya Bölgeleri’nde şaraplık üzüm üretimi yapılan bağlardan sağlanan Cabernet sauvignon ve Merlot siyah üzümlerinden üretilmiş şaraplarda bulunan resveratrol miktarları Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC) kullanılarak belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar ile araştırma yürütülen bağların bölgesel farklılıkları, kültürel işlemler ve bitki koruma uygulamaları da dikkate alınarak aralarındaki olası ilişki araştırılmıştır. Bu çalışmada resveratrol konsantrasyonunun üzüm çeşidi ve bağda uygulanan işlemlere bağlı olarak farklılık gösterebileceği belirlenmiştir

Kaynakça

  • Abril, M., Negueruela, A.I, Perez, C., Juan, T., Estopanan, G. 2005. Preliminary study of resveratrol content in Aregon red and rose wines. Food Chemistry, 92: 729-736.
  • Bravo, M.N., Silva, S., Coelho, A.V., Boas, L.V., Bronze, M.R. 2006. Analysis of phenolic compounds in Muscatel wines produced in Portugal. Analyltica Chimica Acta, 56: 84-92.
  • Cleophas, T.J. 1999. Wine, beer and spirits and the risk of myocardial infarction: a systematic review, Biomed and Pharmacother , 53: 417-423.
  • Cui, J.,Juhasz, B., Tosaki, A., Maulik, N., and Das, D.K. 2002. Cardioprotection with grapes. Journal of Cardiovascular Pharmacology, 40: 762-769.
  • Denzer, H., 1991, Resistenz von rebsorten gegen Plasmopara viticola, Justus- Liebig Universität Giessen, Germany, Inaugural-Dissertation, 133 p.
  • Dourtoglou, V.G., Makris, D.P., Bois-Dounas, F. and Zonas, C. 1999. Trans- resveratrol concentration in wines produced in Greece. Journal of Food Composition and Analysis, 12: 227-233.
  • Faustino, R.S., Sobrattee, S., Edel, A.L. and Pierce, G.N. 2003. Comparative analysis of selected Chilean, Canadian and American Merlot red wines. Molecular and Cellular Biochemistry, 249:11-19.
  • Gürbüz, O., Göçmen, D., Dağdelen, F., Gürsoy, M., Aydın, S., Şahin, İ., Büyükuysal, L., Usta, M. 2007. Determination of flavan-3-ols and trans-resveratrol in grapes and wine using HPLC with fluorescence detection. Food Chemistry, 100:518-525.
  • Jeandet, P., Bessis, R., Sbaghi, M., Meunier, P., and Trollat, P. 1995. Resveratrol content of wines of different ages: relationship with fungal disease pressure in the vineyard. Am. J. Enol. Vitic.,46(1):1-3.
  • İkizler, M., Dernek, S., Erkasap, N., Kaygısız, Z., Sevin, B., Kural, T. 2003. İzole rat kalplerine uygulanan reperfüzyon hasarında resveratrolün hemodinamik etkileri. Türk Göğüs Kalp Damar Cer Derg., 11: 91-95.
  • Kaul, N., Siveski-Illiskovic, N., Hill, M., Slezak, J., Singal, P.K. 1993. Free radicals and the hearth. J.Pharmacol. Toxicol. Methods, 30:55-67.
  • Lin, E. 2000. Red Wine: “French Paradox”. Northwestern Wellness News, II, I: 1-4.
  • Olson, O.R., Naugle, J.E., Zhang, X., Bomser, J.A., Meszaros, J.G. 2005. Inhibition of cardiac fibroblast poliferation and myofibroblast differentiation by resveratrol. Am.J.Physio.l Heart Circ.,3: 288-290.
  • Pervaiz, S., 2001, Resveratrol- From the Bottle to the Bedside? Leukemia and Lxmphoma, 40 (5-6), 491-498.
  • Savouret, J.F. and Quesne, M. 2002. Resveratrol and cancer: a review. Biomed Pharmacother, 56: 84-87.
  • Siemann, E.H., and Creasy, L.L. 1992. Concentration of the phytoalexin resveratrol in wine. American Journal of Enology and Viticulture, 43: 49-52.
  • Villano, D., Fernandez-Pachon, S., Troncoso, A.M., Garcia-Parrilla, M.C. 2005. Comparison of antioxidant activity of wine phenolic compounds and metabolites in vitro. Analytica Chimica Acta.,538:391-398.
Toplam 17 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Belkıs Adigüzel Çaylak Bu kişi benim

Nedim Çetinkaya Bu kişi benim

Ufuk Yücel Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2008
Gönderilme Tarihi 25 Kasım 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2008 Cilt: 45 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Çaylak, B. A., Çetinkaya, N., & Yücel, U. (2008). Bağcılık-Bitki Koruma Uygulamaları ve Farklı Bölge Kökenli Cabernet Sauvignon, Merlot Üzüm Çeşitlerinden Üretilen Şarapların Resveratrol Düzeyleri Üzerinde Araştırmalar. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 45(3), 175-184.

      27559           trdizin ile ilgili görsel sonucu                 27560                    Clarivate Analysis ile ilgili görsel sonucu            CABI logo                      NAL Catalog (AGRICOLA), ile ilgili görsel sonucu             EBSCO Information Services 

                                                       Creative Commons Lisansı This website is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License.