BibTex RIS Kaynak Göster

An investigation on comparison of Sorghum (Sorghum sp.) species with corn (Zea mays L.) grown under second crop production

Yıl 2009, Cilt: 46 Sayı: 1, 9 - 16, 01.03.2009

Öz

Kaynakça

  • Açıkgöz, N., E. İlker, ve A. Gökçöl. 2004. Biyolojik araştırmaların bilgisayarda değerlendirilmeleri, EÜ TOTEM Yay.No:2, İzmir
  • Alçiçek, A. ve K. Özkan. 1996. Silo yemlerinde destilasyon yöntemi ile süt asiti, asetik asit ve bütirik asit tayini, Ege Üniv.Ziraat Fak. Dergisi, 33(2-3):191-198.
  • Anonim. 2006. Çayır mera yem bitkileri danışma kurulu ön çalışma raporu, 6-7 Nisan 2006, Denizli.
  • Arslangiray, C., V.Tansı ve T.Sağlamtimur. 1991. Çukurova koşullarında II.ürün olarak yetiştirilen mısır (Zea mays L.) ve sorgum (Sorghum sp.) tür ve çeşitlerinin gelişme dönemlerine göre biyolojik üretimlerinin saptanması üzerinde bir araştırma, Türkiye 2.Çayır Mera ve Yembitkiler Kongresi, 28-31 Mayıs 1991, İzmir, s:369-378.
  • Ayhan, V., H.Ozkul, H.Basmacioglu and C.Balabanli. 2003. A research on the ensiling possibilities of johnson grass (Sorghum halepense) forage with broiler litter, Journal of Biological Sciences 3(11):1010-1015.
  • Baytekin, H., V.Tansı, T.Sağlamtimur ve F.Okuyucu. 1991. Türkiye’de sorgum, sudanotu ve sorgum-sudanotu melezi yetiştirme olanakları ve bu konuda yapılan çalışmalar, Türkiye 2.Çayır Mera ve Yembitkiler Kongresi, 28-31 Mayıs 1991, İzmir, s:244-253.
  • Bonomi, A., A.Sabbioni, P.Superchi and P.Blanco. 1991. Chemical composition and digestibility in vivo of maize forage at high sowing density, Herbage Abstract, 61(3):812.
  • Bulgurlu, Ş. ve M.Ergül, 1978, Yemlerin Fiziksel, Kimyasal ve Biyolojik Analiz Metodları, Ege Üniv.Ziraat Fak.Yay.No:127, Bornova-İzmir, 58-76s.
  • Çeçen, S., M.Öten ve C.Erdurmuş, 2005. Batı Akdeniz sahil kuşağında sorgum (Sorghum bicolor L.), sudanotu (Sorghum sudanense Staph.) ve mısırın (Zea mays L.) ikinci ürün olarak değerlendirilmesi, Akdeniz Üniv. Zir. Fak. Derg., 18(3):337-341.
  • DLG, 1987, Bewertung von Grünfutter, Silage und Heu, Merkblatt, No:224, DLG-Verlag, Deutschland.
  • Geren, H. 2000. Ana ve ikinci ürün olarak yetiştirilen silajlık mısır (Zea mays L.) çeşitlerinde ekim zamanlarının hasıl verimleri ile silaja ilişkin tarımsal özelliklere etkisi üzerinde araştırmalar, Ege Üniv. Fen Bilimleri Enst. Tarla Bitkileri Anabilim Dalı (Basılmamış Dr.Tezi), 251s
  • Geren, H. ve Y.T.Kavut, 2007. Sorgum ve Sudanotu ile Sorgum-Sudanotu Melezi Tarımı, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Yayın No:130, 2-4 Ekim 2007, Menemen-İzmir, s:22-40.
  • İptaş, S., 1993, Tokat şartlarında birinci ürün silajlık mısır (Zea mays), sorgum (Sorghum vulgare), Sudanotu (Sorghum sudanense) ve Sorgum-Sudanotu melezinin değişik olgunluk devrelerinde yapılan hasatların verim ve silajlık özellikler ile kaliteye etkileri üzerinde araştırmalar, Ege Üniv.Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı (Basılmamış Doktora Tezi), Bornova-İzmir, 133s.
  • İptaş, S. ve R.Avcıoğlu. 1997. Mısır, sorgum, sudanotu ve sorgum-sudanotu melezi bitkilerinde farklı hasat devrelerinin silo yemi niteliğine etkileri, Türkiye 1. Silaj Kongresi, 16-19 Eylül 1997, Bursa, s:42-51.
  • İptaş, S., M. Yılmaz, A.Öz ve R. Avcıoğlu. 1997. Tokat ekolojik şartlarında silajlık mısır, sorgum tür ve melezlerinden yararlanma olanakları, Türkiye 1. Silaj Kongresi, 16-19 Eylül 1997, Bursa, s:97-104.
  • Kılıç, A.. 1986, Silo Yemi (Öğretim, Öğrenim ve Uygulama Önerileri), Ege Üniv. Ziraat Fak.Zootekni Bölümü, Bilgehan Basımevi, Bornova-İzmir, 327s.
  • Tansı, V., A.C.Ülger, T.Sağlamtimur, H.Baytekin, M.Okant ve M.Kılınç. 1991. Güneydoğu Anadolu bölgesinde I. ve II. Ürün olarak yetiştirilebilecek sorgum tür ve çeşitlerinin saptanması üzerinde araştırmalar, Çukurova Üniv.Ziraat Fak. Genel Yay.No:39, GAP Yay.No:66, 44s.
  • Petterson, K., 1988, Ensiling of forages: Factors affecting silage fermentation and quality, Swedish University of Agricultural Sciences, Department of Animal Nutrition and Management, Uppsala, 46p.
  • Rodrigueza, A., S.R.Rust, M.T.Yokoyama and E.O.Riquelme. 1998. Fermentation characteristics of Johnson grass ensiled at two regrowth periods with silage additives, Tropical agriculture 75(4):457-461.
  • Vogel, K.P., F.A.Haskins and H.J.Gorz. 1987. Potential for Hydrocyanic acid poisoning of livestock by Indiangrass, J.of Range Management 40(6):506-509.

İkinci Ürün Koşullarında Yetiştirilen Bazı Sorgum (Sorghum sp.) Türlerinin Mısır (Zea mays L.) ile Verim ve Silaj Kalitesi Yönünden Karşılaştırılması Üzerine Bir Araştırma

Yıl 2009, Cilt: 46 Sayı: 1, 9 - 16, 01.03.2009

Öz

B u çalışma, 2006 ve 2007 yıllarında, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü’nün Bornova’daki deneme tarlalarında, ikinci ürün koşullarında yetiştirilen bazı sorgum türlerinin verim ve silaj kalite özellikleri bakımından mısırla karşılaştırmak amacıyla yürütülmüştür. Materyal olarak, mısır, sorgum, sudanotu, sorgum-sudanotu melezi, süpürge darısı ve kanyaş kullanılmıştır. Sonuçlar; kuru madde verimi bakımından mısır ile sorgum-sudanotu melezi arasında farklılık olmadığını, ancak ham protein verimi ve silaj kalitesi yönünden mısırın, diğer sorgum türlerinden daha üstün olduğunu göstermiştir

Kaynakça

  • Açıkgöz, N., E. İlker, ve A. Gökçöl. 2004. Biyolojik araştırmaların bilgisayarda değerlendirilmeleri, EÜ TOTEM Yay.No:2, İzmir
  • Alçiçek, A. ve K. Özkan. 1996. Silo yemlerinde destilasyon yöntemi ile süt asiti, asetik asit ve bütirik asit tayini, Ege Üniv.Ziraat Fak. Dergisi, 33(2-3):191-198.
  • Anonim. 2006. Çayır mera yem bitkileri danışma kurulu ön çalışma raporu, 6-7 Nisan 2006, Denizli.
  • Arslangiray, C., V.Tansı ve T.Sağlamtimur. 1991. Çukurova koşullarında II.ürün olarak yetiştirilen mısır (Zea mays L.) ve sorgum (Sorghum sp.) tür ve çeşitlerinin gelişme dönemlerine göre biyolojik üretimlerinin saptanması üzerinde bir araştırma, Türkiye 2.Çayır Mera ve Yembitkiler Kongresi, 28-31 Mayıs 1991, İzmir, s:369-378.
  • Ayhan, V., H.Ozkul, H.Basmacioglu and C.Balabanli. 2003. A research on the ensiling possibilities of johnson grass (Sorghum halepense) forage with broiler litter, Journal of Biological Sciences 3(11):1010-1015.
  • Baytekin, H., V.Tansı, T.Sağlamtimur ve F.Okuyucu. 1991. Türkiye’de sorgum, sudanotu ve sorgum-sudanotu melezi yetiştirme olanakları ve bu konuda yapılan çalışmalar, Türkiye 2.Çayır Mera ve Yembitkiler Kongresi, 28-31 Mayıs 1991, İzmir, s:244-253.
  • Bonomi, A., A.Sabbioni, P.Superchi and P.Blanco. 1991. Chemical composition and digestibility in vivo of maize forage at high sowing density, Herbage Abstract, 61(3):812.
  • Bulgurlu, Ş. ve M.Ergül, 1978, Yemlerin Fiziksel, Kimyasal ve Biyolojik Analiz Metodları, Ege Üniv.Ziraat Fak.Yay.No:127, Bornova-İzmir, 58-76s.
  • Çeçen, S., M.Öten ve C.Erdurmuş, 2005. Batı Akdeniz sahil kuşağında sorgum (Sorghum bicolor L.), sudanotu (Sorghum sudanense Staph.) ve mısırın (Zea mays L.) ikinci ürün olarak değerlendirilmesi, Akdeniz Üniv. Zir. Fak. Derg., 18(3):337-341.
  • DLG, 1987, Bewertung von Grünfutter, Silage und Heu, Merkblatt, No:224, DLG-Verlag, Deutschland.
  • Geren, H. 2000. Ana ve ikinci ürün olarak yetiştirilen silajlık mısır (Zea mays L.) çeşitlerinde ekim zamanlarının hasıl verimleri ile silaja ilişkin tarımsal özelliklere etkisi üzerinde araştırmalar, Ege Üniv. Fen Bilimleri Enst. Tarla Bitkileri Anabilim Dalı (Basılmamış Dr.Tezi), 251s
  • Geren, H. ve Y.T.Kavut, 2007. Sorgum ve Sudanotu ile Sorgum-Sudanotu Melezi Tarımı, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Yayın No:130, 2-4 Ekim 2007, Menemen-İzmir, s:22-40.
  • İptaş, S., 1993, Tokat şartlarında birinci ürün silajlık mısır (Zea mays), sorgum (Sorghum vulgare), Sudanotu (Sorghum sudanense) ve Sorgum-Sudanotu melezinin değişik olgunluk devrelerinde yapılan hasatların verim ve silajlık özellikler ile kaliteye etkileri üzerinde araştırmalar, Ege Üniv.Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı (Basılmamış Doktora Tezi), Bornova-İzmir, 133s.
  • İptaş, S. ve R.Avcıoğlu. 1997. Mısır, sorgum, sudanotu ve sorgum-sudanotu melezi bitkilerinde farklı hasat devrelerinin silo yemi niteliğine etkileri, Türkiye 1. Silaj Kongresi, 16-19 Eylül 1997, Bursa, s:42-51.
  • İptaş, S., M. Yılmaz, A.Öz ve R. Avcıoğlu. 1997. Tokat ekolojik şartlarında silajlık mısır, sorgum tür ve melezlerinden yararlanma olanakları, Türkiye 1. Silaj Kongresi, 16-19 Eylül 1997, Bursa, s:97-104.
  • Kılıç, A.. 1986, Silo Yemi (Öğretim, Öğrenim ve Uygulama Önerileri), Ege Üniv. Ziraat Fak.Zootekni Bölümü, Bilgehan Basımevi, Bornova-İzmir, 327s.
  • Tansı, V., A.C.Ülger, T.Sağlamtimur, H.Baytekin, M.Okant ve M.Kılınç. 1991. Güneydoğu Anadolu bölgesinde I. ve II. Ürün olarak yetiştirilebilecek sorgum tür ve çeşitlerinin saptanması üzerinde araştırmalar, Çukurova Üniv.Ziraat Fak. Genel Yay.No:39, GAP Yay.No:66, 44s.
  • Petterson, K., 1988, Ensiling of forages: Factors affecting silage fermentation and quality, Swedish University of Agricultural Sciences, Department of Animal Nutrition and Management, Uppsala, 46p.
  • Rodrigueza, A., S.R.Rust, M.T.Yokoyama and E.O.Riquelme. 1998. Fermentation characteristics of Johnson grass ensiled at two regrowth periods with silage additives, Tropical agriculture 75(4):457-461.
  • Vogel, K.P., F.A.Haskins and H.J.Gorz. 1987. Potential for Hydrocyanic acid poisoning of livestock by Indiangrass, J.of Range Management 40(6):506-509.
Toplam 20 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Hakan Geren Bu kişi benim

Yaşar Tuncer Kavut Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2009
Gönderilme Tarihi 25 Kasım 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Cilt: 46 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Geren, H., & Kavut, Y. T. (2009). İkinci Ürün Koşullarında Yetiştirilen Bazı Sorgum (Sorghum sp.) Türlerinin Mısır (Zea mays L.) ile Verim ve Silaj Kalitesi Yönünden Karşılaştırılması Üzerine Bir Araştırma. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 46(1), 9-16.

      27559           trdizin ile ilgili görsel sonucu                 27560                    Clarivate Analysis ile ilgili görsel sonucu            CABI logo                      NAL Catalog (AGRICOLA), ile ilgili görsel sonucu             EBSCO Information Services 

                                                       Creative Commons Lisansı This website is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License.