BibTex RIS Kaynak Göster

Applications which decrease soil ph on yield and fruit properties in Citrus sinensis L. (cv. valencia) grown in lime-alkaline soil

Yıl 2009, Cilt: 46 Sayı: 3, 181 - 189, 01.09.2009

Öz

Kaynakça

  • Aka, M.A. 2008. Genç Satsuma Ağaçlarına Uygulanan Farklı Seviyedeki Kükürdün Verim ve Bazı Besin Elementlerinin Alınımı Üzerine Etkisi. E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak A.B.D. (Doktora). Bornova-İzmir
  • Anonim. 1951. Soil Survey Staff, Soil Survey Manual Agricultural Research Administration United States Department of Agriculture, Handbook, 18:340-377.
  • Anonim. 2006. It’s Different to lower soil pH, Environmental Horticulture Issues, Orange Country/University of Florida IFAS Extension, 18(4):1.
  • Can, H.Z. 1999. Satsuma Mandarininde (Citrus unshiu Marc.) Tuzluluğun Verim ve Kalite Öğelerine Etkileri Üzerinde Araştırmalar, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi. Bornova-İzmir
  • Çengel, M. ve N. Okur. 1999. Ege Bölgesindeki bazı kaplıcalardan elde edilen S-bakterilerinin, iz elementlere bağlı olarak elementer kükürdün oksidasyonu, pH ve H2SO4 oluşumu üzerine etkileri, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 36 (1-2-3):73-80.
  • Dawood, S.A. 2001. Effect of sulfur source, rates and methods of application on growth, yield, fruit quality, leaf mineral content and some soil properties of ‘valencia’ orange orchards. Egyptian Journal of Agricultural Research. 79 (3): 1041-1058.
  • DMİ. 2009. Devlet meteoroloji işleri. http://www.dmi.gov.tr. Erişim: Nisan 2009.
  • Erdal, İ., F. Gülser, Ş. Tüfekçi, M. Sağlam ve S. Karaca. 2000. Kükürtlü gübrelemenin kireçli bir toprakta mısır bitkisi (zea mays l.) gelişimi ve bitki fosfor alınımına etkisi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 2000-2002, 7 (1): 37 - 42.
  • FAO. 2005.http:www.fao.org. Erişim:Kasım 2008
  • Germida, J.J., and H.H. Janzen. 1993. Factors affecting the oxidation of elemental sulphur in soils, Fertiliser Research 35: 101-114.
  • Gülser, F., Ş. Tüfenkçi, İ. Erdal. 2001. Farklı kükürt uygulama şekilleri ve fosfor gübrelemesinin mısır bitkisinin (zea mays l.) bakır, mangan ve demir içeriğine etkisi, Tarım Bilimleri Dergisi 7 (2): 75-77.
  • He, Z.L., A.K. Alva, D.V. Calvert, Y.C. Li and D.J. Banks. 1998. Effects of nitrogen fertilization of grapefruit trees on soil acidification and nutrient availability in a Riviera fine sand, Plant-and-Soil, 206 (1): 11-19.
  • Hakerlerler, H., B. Yağmur, H. Özaktan, İ. Yaşa, A. Gürel, R. Kılınç, D. Anaç, E. İrget, T. Bora, Ö. Sökmen, İ. Güleç, E. Aslan, S. Bayram, M. Tutam, K. Öner, Ü. Erdal ve S. Karabat. 2006. Ege Bölgesi Pamuk Tarımı Yapılan Topraklara Değişik Seviyelerde Uygulanan Elementel Kükürdün Pamuk Bitkisinin Verim ve Kalitesi Üzerine Etkisi. TÜBİTAK TOGTAG-2919, Bornova- İzmir.
  • Havlin, J.L., J.D. Beaton, S.L. Tisdale and W.L. Nelson. 2002. Toprak Verimliliği ve Gübreler, (Çev. N. Güzel, K.Y. Gülüt, G. Büyük), Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Genel Yayın No:246, Ders Kitapları Yayın No:A-80. s.313.
  • Intrigliolo, F., Fisichella, G., Tropea, M., Sambuco, G. And Giuffrida, A. 1993. Influence of nitrogen nutrition on nutritional status and yield of 'Navelina' orange. International Colloquium for the Optimization of Plant Nutrition, 31 August-8 September 1992, Lisbon, Portugal. PS 439-444.
  • Jackson, M.L. 1967. Soil chemical analysis, Prentice Hall of India, Private Ltd. New Delhi.
  • Mohmand, A.J., H. Inayatullah, M.S. Khattak and M. Rafiq. 1994. Gypsum improves fruit set and fruit quality in Lisbon lemon (Citrus limon L.) growing on alkaline soil. Sarhad Journal of Agriculture, 10(4): 407-410.
  • Nazif, W., S. Perveen, and I. Saleem. 2006. Status of Micronutrients in Soils of District Bhimber (Azad Jammu And Kashmir) Journal of Agricultural and Biological Science, 1(2):35-40.
  • Pearson, D., and A.A. Churchill. 1970. The Chemical Analysis of Foods. Gloucester Place, London 104:233
  • Pınar, S. 1994. Alkali Reaksiyonlu Topraklarda Kükürt Uygulamalarının pH ve Bazı Bitki Besin Elementlerinin Alınımı Üzerine Etkileri, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, yüksek lisans tezi, s. 25-26, Bornova.
  • SAS Institute. 1989. Inc.SAS/STAT user’s guide:Version 6.0 Ed.,SAS Institute Inc., Cary, NC.
  • Soliman, M. F., S. F. Kostandi and M.L., Beusichem-Van. 1992. Influence of Sulphur and Nitrojen Fertilizer on the Uptake of Iron, Manganese and Zinc by Corn Plants Grown in Calcareous Soil Comm. Soil Sci. Plant Anal. 23:1289-1300.
  • Tuzcu, Ö., M. Kaplankıran, S. Düzenoğlu, T. Yeşiloğlu. 1994. Bazı turunçgil anaçlarının adana koşullarında ve gençlik dönemindeki valencia portakalının meyve verim ve kalitesine etkileri, Turkısh Journal of Agriculture and Forestry, 18: 257-264.
  • Tuzcu, Ö., B. Yıldırım, S. Düzenoğlu, ve İ. Bahçeci. 1999. Değişik turunçgil anaçlarının valensiya ve yafa portakal çeşitlerinin meyve verim ve kalitesi üzerine etkileri, Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 23(1):125-135.
  • Yener, H. 1997. Gediz Ovası Alluvial Topraklarında Kükürt Uygulamasının Bitkilerde Gelişme, Besin Maddesi Alınımına ve Verime Etkisi. E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, (Doktora tezi), Bornova.

Toprak pH'sını Düşürücü Kimi Uygulamaların Kireçli-Alkalin Topraklarda Yetiştirilen Valensiya Portakal Çeşidinde Verim ve Meyve Özelliklerine Etkisi

Yıl 2009, Cilt: 46 Sayı: 3, 181 - 189, 01.09.2009

Öz

A raştırmada, Valensiya portakal çeşidinin yetiştirildiği alkali toprakta, toprak pH’sının düşürülmesi amacıyla 2003-2005 döneminde kükürt ve amonyum sülfat uygulamaları yapılmıştır. Bu uygulamaların toprakta pH değişimi, bitki gelişimi ve meyve verim ve özelliklerine etkileri incelenmiştir. Değerlendirmeler sonucunda, elementel kükürt uygulamasının, toprak pH’sının düşürülmesinde etkili bir yöntem olduğu görülmüştür. Toprak tuzluluğu kükürt uygulaması ile artmıştır. İstatistik anlamda önemli olmamakla birlikte kükürt, meyve suyu C vitamini miktarını kontrole göre arttırmıştır

Kaynakça

  • Aka, M.A. 2008. Genç Satsuma Ağaçlarına Uygulanan Farklı Seviyedeki Kükürdün Verim ve Bazı Besin Elementlerinin Alınımı Üzerine Etkisi. E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak A.B.D. (Doktora). Bornova-İzmir
  • Anonim. 1951. Soil Survey Staff, Soil Survey Manual Agricultural Research Administration United States Department of Agriculture, Handbook, 18:340-377.
  • Anonim. 2006. It’s Different to lower soil pH, Environmental Horticulture Issues, Orange Country/University of Florida IFAS Extension, 18(4):1.
  • Can, H.Z. 1999. Satsuma Mandarininde (Citrus unshiu Marc.) Tuzluluğun Verim ve Kalite Öğelerine Etkileri Üzerinde Araştırmalar, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi. Bornova-İzmir
  • Çengel, M. ve N. Okur. 1999. Ege Bölgesindeki bazı kaplıcalardan elde edilen S-bakterilerinin, iz elementlere bağlı olarak elementer kükürdün oksidasyonu, pH ve H2SO4 oluşumu üzerine etkileri, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 36 (1-2-3):73-80.
  • Dawood, S.A. 2001. Effect of sulfur source, rates and methods of application on growth, yield, fruit quality, leaf mineral content and some soil properties of ‘valencia’ orange orchards. Egyptian Journal of Agricultural Research. 79 (3): 1041-1058.
  • DMİ. 2009. Devlet meteoroloji işleri. http://www.dmi.gov.tr. Erişim: Nisan 2009.
  • Erdal, İ., F. Gülser, Ş. Tüfekçi, M. Sağlam ve S. Karaca. 2000. Kükürtlü gübrelemenin kireçli bir toprakta mısır bitkisi (zea mays l.) gelişimi ve bitki fosfor alınımına etkisi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 2000-2002, 7 (1): 37 - 42.
  • FAO. 2005.http:www.fao.org. Erişim:Kasım 2008
  • Germida, J.J., and H.H. Janzen. 1993. Factors affecting the oxidation of elemental sulphur in soils, Fertiliser Research 35: 101-114.
  • Gülser, F., Ş. Tüfenkçi, İ. Erdal. 2001. Farklı kükürt uygulama şekilleri ve fosfor gübrelemesinin mısır bitkisinin (zea mays l.) bakır, mangan ve demir içeriğine etkisi, Tarım Bilimleri Dergisi 7 (2): 75-77.
  • He, Z.L., A.K. Alva, D.V. Calvert, Y.C. Li and D.J. Banks. 1998. Effects of nitrogen fertilization of grapefruit trees on soil acidification and nutrient availability in a Riviera fine sand, Plant-and-Soil, 206 (1): 11-19.
  • Hakerlerler, H., B. Yağmur, H. Özaktan, İ. Yaşa, A. Gürel, R. Kılınç, D. Anaç, E. İrget, T. Bora, Ö. Sökmen, İ. Güleç, E. Aslan, S. Bayram, M. Tutam, K. Öner, Ü. Erdal ve S. Karabat. 2006. Ege Bölgesi Pamuk Tarımı Yapılan Topraklara Değişik Seviyelerde Uygulanan Elementel Kükürdün Pamuk Bitkisinin Verim ve Kalitesi Üzerine Etkisi. TÜBİTAK TOGTAG-2919, Bornova- İzmir.
  • Havlin, J.L., J.D. Beaton, S.L. Tisdale and W.L. Nelson. 2002. Toprak Verimliliği ve Gübreler, (Çev. N. Güzel, K.Y. Gülüt, G. Büyük), Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Genel Yayın No:246, Ders Kitapları Yayın No:A-80. s.313.
  • Intrigliolo, F., Fisichella, G., Tropea, M., Sambuco, G. And Giuffrida, A. 1993. Influence of nitrogen nutrition on nutritional status and yield of 'Navelina' orange. International Colloquium for the Optimization of Plant Nutrition, 31 August-8 September 1992, Lisbon, Portugal. PS 439-444.
  • Jackson, M.L. 1967. Soil chemical analysis, Prentice Hall of India, Private Ltd. New Delhi.
  • Mohmand, A.J., H. Inayatullah, M.S. Khattak and M. Rafiq. 1994. Gypsum improves fruit set and fruit quality in Lisbon lemon (Citrus limon L.) growing on alkaline soil. Sarhad Journal of Agriculture, 10(4): 407-410.
  • Nazif, W., S. Perveen, and I. Saleem. 2006. Status of Micronutrients in Soils of District Bhimber (Azad Jammu And Kashmir) Journal of Agricultural and Biological Science, 1(2):35-40.
  • Pearson, D., and A.A. Churchill. 1970. The Chemical Analysis of Foods. Gloucester Place, London 104:233
  • Pınar, S. 1994. Alkali Reaksiyonlu Topraklarda Kükürt Uygulamalarının pH ve Bazı Bitki Besin Elementlerinin Alınımı Üzerine Etkileri, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, yüksek lisans tezi, s. 25-26, Bornova.
  • SAS Institute. 1989. Inc.SAS/STAT user’s guide:Version 6.0 Ed.,SAS Institute Inc., Cary, NC.
  • Soliman, M. F., S. F. Kostandi and M.L., Beusichem-Van. 1992. Influence of Sulphur and Nitrojen Fertilizer on the Uptake of Iron, Manganese and Zinc by Corn Plants Grown in Calcareous Soil Comm. Soil Sci. Plant Anal. 23:1289-1300.
  • Tuzcu, Ö., M. Kaplankıran, S. Düzenoğlu, T. Yeşiloğlu. 1994. Bazı turunçgil anaçlarının adana koşullarında ve gençlik dönemindeki valencia portakalının meyve verim ve kalitesine etkileri, Turkısh Journal of Agriculture and Forestry, 18: 257-264.
  • Tuzcu, Ö., B. Yıldırım, S. Düzenoğlu, ve İ. Bahçeci. 1999. Değişik turunçgil anaçlarının valensiya ve yafa portakal çeşitlerinin meyve verim ve kalitesi üzerine etkileri, Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 23(1):125-135.
  • Yener, H. 1997. Gediz Ovası Alluvial Topraklarında Kükürt Uygulamasının Bitkilerde Gelişme, Besin Maddesi Alınımına ve Verime Etkisi. E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, (Doktora tezi), Bornova.
Toplam 25 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Murat Güneri Bu kişi benim

Adalet Mısırlı Bu kişi benim

İbrahim Yokaş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2009
Gönderilme Tarihi 25 Kasım 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Cilt: 46 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Güneri, M., Mısırlı, A., & Yokaş, İ. (2009). Toprak pH’sını Düşürücü Kimi Uygulamaların Kireçli-Alkalin Topraklarda Yetiştirilen Valensiya Portakal Çeşidinde Verim ve Meyve Özelliklerine Etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 46(3), 181-189.

      27559           trdizin ile ilgili görsel sonucu                 27560                    Clarivate Analysis ile ilgili görsel sonucu            CABI logo                      NAL Catalog (AGRICOLA), ile ilgili görsel sonucu             EBSCO Information Services 

                                                       Creative Commons Lisansı This website is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License.