Tüketicilerin yaşadıkları olumsuz satın alma deneyimlerine tepkileri: intikam mı, misilleme mi? (Consumer reactions to negative purchase experiences: revenge or retaliation?)
Öz
İntikam algılanan bir haksızlığa karşılık olarak cezaya uğratma veya zarar verme olarak tanımlanabilir. Tüketiciler de benzer şekilde olumsuz bir satın alma deneyimi, memnuniyetsizlik sonucunda kuruma tepki gösterebilmektedir. Peki, bu tepkiler ‘tüketicinin intikamı’ olarak isimlendirilebilir mi? Bu araştırmada öncelikle tüketicilerin bu davranışlarının intikam mı, misilleme mi olduğu tartışılmıştır. Ardından, daha önceden yaşadıkları olumsuz bir satın alma deneyimi sonucunda ilgili kuruma yönelik tepkide bulunmak amacıyla bir araya gelen tüketicilerin oluşturduğu bir internet topluluğunun üyelerine yönelik bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Funches vd. (2009)’nin önerdiği, beş tüketici misilleme davranışı biçiminden (Maliyet/kayıp; Saldırma ve güç; Tüketimi Engelleme; Ses çıkarmak, ayrılmak ve ihanet; Boykot Etmek) oluşan sınıflandırma kullanılmış, araştırma sonucunda katılımcıların beş misilleme davranışı biçimine de başvurdukları gözlemlenmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- AQUINO, Karl, TRIPP, Thomas. M. ve BIES, Robert J. (2006). “Getting Even or Moving On? Power, Procedural Justice, and Types of Offense as Predctors of Revenge, Forgiveness, Reconciliation, and Avoidance in Organizations.” Journal of Applied Psychology. 91(3), 653-668.
- BECHWATI, Nada N., ve MORRIN, Mauereen (2004). “Outraged Consumers: What Lights Their Fire?” Advances in Consumer Research. 31, 573-574.
- BEUGRE, Constant D. (2005). “Reacting Aggressively to Injustive at Work: A Cognitive Stage Model” Journal of Business and Psychology. 20(2), 291-301.
- COTA-MCKINLEY, Amy L, WOODY, William D. ve BELL, Paul A. (2001). “Vengeance: Effects of Gender, Age, and Religious Background” Aggressive Behaviour. 27, 343-350.
- ELSTER, Jon (1990). “Norms of Revenge” Ethics. 100 (4), 862-885.
- FUNCHES, Vanessa, MARKLEY, Melissa ve DAVIS, Lenita (2009). “Reprisal, Retribution and Requital: Investigating Customer Retaliation” Journal of Business Research. 62(2), 231-238.
- GREGOIRE, Yany ve FISCHER, Robert J. (2006). “The Effects of Relationship Quality on Customer Retaliation”. Marketing Letters. 17(1), 31-46.
- HUEFNER, Jonathan C. ve HUNT, Keith H. (2000). “Consumer Retaliation as a Response to Dissatisfaction” Journal of Consumer Satisfaction, Dissatisfaction and Complaining Behaviour. 13, 61-82.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
27 Temmuz 2015
Gönderilme Tarihi
27 Temmuz 2015
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2015 Cilt: 3 Sayı: 2
Cited By
“Şahsiyet” Dizisinin Adalet ve İntikam Kavramları Üzerinden İrdelenmesi
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ AKADEMİK DERGİSİ
https://doi.org/10.18094/josc.974628