Karadeniz Bölgesi nektarın bol
olduğu dönemlerde yağışlı ve oldukça nemlidir. Nektar sezonu bitmesine rağmen
kovan içerisindeki arılar balın nemini istenen değere düşürememektedir. Buda
balda bozulmalara sebep olmakta ve balın ekonomik değerini düşürmektedir. Ayrıca
yağış sezonunun uzun olması dolayısıyla arılar değerli balı tüketmekte ve
bölgenin kovan başına bal verimini düşürmektedir. Yapılan bu çalışmada kovan
içerisindeki nemi yüksek çerçeve balların neminin arı modellenerek mekanik
olarak düşürülmesi amaçlanmıştır.
Petekli balların üzerinden hava
hızı; 1 m/s - 5 m/s aralığından geçirilmiş olup, hava sıcaklığı; 35oC,
40 oC ’de deneyler yapılmış ve çerçeve arasındaki boşluk ayarlanarak
hava akışı sağlanmıştır.
Balların erken hasat gününe bağlı
olarak nem değerleri arttığı görülmüştür. Deneyler sonucunda maksimum nem alma
süresi 700 dakika olarak ölçülmüştür.
Subjects | Food Engineering |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 9 Issue: 1 |