Objective
Hypercalcemia is one of the most common clinical problems. In more than %90 of cases of hypercalcemia, underlying causes are primary hyperparathyroidism and malignant neoplasms.
Materials and Methods
In this study, 100 cases that detected hypercalcemia while being monitored because of various reasons from January 2012 to July 2015 by internal medicine clinic were evaluated retrospectively. 21 men and 79 women diagnosed with hypercalcemia were included in the study. Demographic data, hypercalcemia levels, symptoms, factors in the etiology of the patients were examined.
Results
The mean level of calcium was 11,73 mg/dL and the highest serum calcium level was detected as 18,2 mg/dL. When considered in terms of the etiology of hypercalcemia, parathyroid adenoma was detected in 70 patients. After other causes were excluded, two patients with family history were diagnosed with familial hypocalciuric hypercalcemia. Two of the patients were diagnosed with breast carcinoma and two of them lung carcinoma and they were kept under control. Multiple
myeloma was detected in two patients. Sarcoidosis was found in one patient and hypervitaminosis D in six patients. One patient was diagnosed with pheochromocytoma and one patient with thyrotoxicosis. As an etiology, in nine patients, usage of hydrochlorothiazid and in one patient usage of preparations containing calcium were detected. No known cause could be found in three patients.
Discussion
Hypercalcemia is one of the most common electrolyte disorders. In our study, as the most common cause of hypercalcemia, parathyroid adenoma was detected consistent with the literature. Malignancy which is one of the common cause of hypercalcemia in the literature has been identified at a reduced rate in our study. This result can be associated with the the absence of the oncology department at our hospital and the patients’less admission to hospital. In evaluation of the etiology of hypercalcemia, approach to the patient on the basis of detailed physical examination and history is important.
Amaç
Hiperkalsemi sık rastlanan klinik sorunlardan biridir. Vakaların %90’dan fazlasında altta yatan neden primer hiperparatiroidizm ve malignitedir.
Gereç ve Yöntem
Bu çalışmada, Ocak 2012 – Temmuz 2015 tarihleri arasında İç Hastalıkları kliniği tarafından çeşitli nedenlerle izleniriken hiperkalsemi tespit edilen 100 olgu retrospektif olarak değerlendirildi. Çalışmaya hiperkalsemi tespit edilen 21 erkek ve 79 kadın dahil edildi. Hastaların demografik
Bu çalışmada, Ocak 2012 – Temmuz 2015 tarihleri arasında İç Hastalıkları kliniği tarafından çeşitli nedenlerle izleniriken hiperkalsemi tespit edilen 100 olgu retrospektif olarak değerlendirildi. Çalışmaya hiperkalsemi tespit edilen 21 erkek ve 79 kadın dahil edildi. Hastaların demografik
verileri, hiperkalsemi düzeyleri, semptomları, etiyolojideki faktörler incelendi.
Bulgular
Serum kalsiyum ortalaması 11,73 mg/dL ve en yüksek serum kalsiyum düzeyi 18,2 mg/dL saptandı. Hiperkalsemi etiyolojisi açısından değerlendirildiğinde; 70 hastada paratiroid adenomu saptandı. Aile öyküsü de mevcut olan iki hastaya diğer nedenler dışlandıktan sonra familyal hipokalsiürik hiperkalsemi tanısı konuldu. İki hasta meme karsinomu ve iki hasta akciğer karsinomu nedeniyle takipliydi. İki hastada multiple myelom tespit edildi. Bir hastada sarkoidoz ve altı hastada D hipervitaminozu saptandı. Bir hasta feokromasitoma ve bir hasta tirotoksikoz tanısı aldı. Dokuz hastada etiyoloji olarak hidroklorotiyazid ve bir hastada kalsiyum içeren preparat kullanımı tespit edildi. Üç hastada herhangi bir sebep bulunamadı.
Tartışma
Hiperkalsemi sık görülen elektrolit bozukluklarındandır. Çalışmamızda hiperkalseminin en sık nedeni olarak literatürle uyumlu şekilde paratiroid adenomu izlenmiştir. Literatürde sık sebeplerinden biri olan malignite ilişkili hiperkalsemi çalışmamızda düşük oranda tespit edilmiş olup bu durum
hastanemizde onkoloji bölümünün olmamasına ve bu hastaların hastanemize daha az başvurmasına bağlanmıştır. Hiperkalsemi etiyolojisinin değerlendirilmesinde ayrıntılı fizik muayene ve öykü ışığında hastaya yaklaşım önem taşımaktadır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2017 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 1 Issue: 2 |