Review

Egemen ideoloji ve mimarlık: Helenistik ve Roma dönemi mimarisi üzerinde “egemen ideoloji”nin rolü

Volume: 13 Number: 50 June 30, 2018

Egemen ideoloji ve mimarlık: Helenistik ve Roma dönemi mimarisi üzerinde “egemen ideoloji”nin rolü

Abstract

Egemen ideoloji ve mimarlığın süregelen ilişkisinde fizikselleştirilen ideolojilerde yapıların mesajları daha doğrudan ilettikleri açıktır. İdeolojik bir kimlik oluşturma aracı olan mimarlık siyasi erke göre, tarih ve coğrafya ile kurulan duygusal ve politik bağın toplumsal hafızaya aktarımıdır. Erkin mekanizmalarının fizikselleşmesi anlamında olmanın yanı sıra sistemin sürekliliği de hedeflenmektedir. Bu düşünce, mimari ürünlerin kent içindeki konumları, görsellikleri, görkemleri, plan ve cepheleri ile süslemelerindeki detaylara yüklenmiş sembolik anlamlarla can bulur.

Bu incelemede egemen ideolojilerin mimarlık üzerindeki etkilerinin, Helenistik ve Roma dönemleri üzerinden okunması amaçlanmıştır. Bu amaçla totaliter liderlerin güçlerini yansıtmak ve fikirlerini somutlaştıran bir araç olarak mimariyi kullandıkları bu dönemlere ait önemli yapılar olan anıtlar ve kamu yapıları ile kent planları ve meydanlar incelenmiş, siyasetin ve ideolojilerin mimariyi biçimlendirme çabası bu 2 dönem üzerinden ortaya konulmaya çalışılmıştır.

Keywords

References

  1. [1] Bertarione, S., (2015). Augustus’ Power From The Stars and the Foundation of Augusta Praetoria Salassorum, Cambridge University Press, Cambridge, İngiltere.
  2. [2] Bomgardner, D., (2000). The Story of the Roman Amphitheatre, Routledge Press, Oxfordshire, İngiltere.
  3. [3] Favro, D., (1999). The Urban Image of Augustan Rome, University of California Press, Los Angeles, ABD.
  4. [4] İnceoğlu, A., (1996). “Totaliter Mimarlık ve Mekan”, İdeoloji, Erk ve Mimarlık, İzmir, 152-161.
  5. [5] Kayın, E., (1996). “Imperator, Caesar, Divi Filius, Pontifex Maximus, Consul XIII, Imperator XX, Tribunica Potestate XVII, Pater Patriae, Augustus ve Mimarlık”, İdeoloji, Erk ve Mimarlık, İzmir, 174-180.
  6. [6] Martienssen, R., (1956). The Idea of Space in Greek Architecture, Witwatersrand University Press, Johannesburg.
  7. [7] Wycherley, R., (1962). How the Greek Built Cities, Macmillan, London.
  8. [8] Yılmaz, C.A., (2016). Büyük İskender Hindistan’da, Fırat Üniversitesi İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü, Elazığ.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Review

Authors

Veli Rauf Velibeyoğlu * This is me

Publication Date

June 30, 2018

Submission Date

March 25, 2018

Acceptance Date

June 12, 2018

Published in Issue

Year 2018 Volume: 13 Number: 50

APA
Velibeyoğlu, V. R., & Erarslan Göçer, A. (2018). Egemen ideoloji ve mimarlık: Helenistik ve Roma dönemi mimarisi üzerinde “egemen ideoloji”nin rolü. Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu Dergisi, 13(50), 85-102. https://izlik.org/JA98BB52XF
AMA
1.Velibeyoğlu VR, Erarslan Göçer A. Egemen ideoloji ve mimarlık: Helenistik ve Roma dönemi mimarisi üzerinde “egemen ideoloji”nin rolü. ABMYO Dergisi. 2018;13(50):85-102. https://izlik.org/JA98BB52XF
Chicago
Velibeyoğlu, Veli Rauf, and Alev Erarslan Göçer. 2018. “Egemen Ideoloji Ve Mimarlık: Helenistik Ve Roma Dönemi Mimarisi üzerinde ‘egemen Ideoloji’nin Rolü”. Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu Dergisi 13 (50): 85-102. https://izlik.org/JA98BB52XF.
EndNote
Velibeyoğlu VR, Erarslan Göçer A (June 1, 2018) Egemen ideoloji ve mimarlık: Helenistik ve Roma dönemi mimarisi üzerinde “egemen ideoloji”nin rolü. Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu Dergisi 13 50 85–102.
IEEE
[1]V. R. Velibeyoğlu and A. Erarslan Göçer, “Egemen ideoloji ve mimarlık: Helenistik ve Roma dönemi mimarisi üzerinde ‘egemen ideoloji’nin rolü”, ABMYO Dergisi, vol. 13, no. 50, pp. 85–102, June 2018, [Online]. Available: https://izlik.org/JA98BB52XF
ISNAD
Velibeyoğlu, Veli Rauf - Erarslan Göçer, Alev. “Egemen Ideoloji Ve Mimarlık: Helenistik Ve Roma Dönemi Mimarisi üzerinde ‘egemen Ideoloji’nin Rolü”. Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu Dergisi 13/50 (June 1, 2018): 85-102. https://izlik.org/JA98BB52XF.
JAMA
1.Velibeyoğlu VR, Erarslan Göçer A. Egemen ideoloji ve mimarlık: Helenistik ve Roma dönemi mimarisi üzerinde “egemen ideoloji”nin rolü. ABMYO Dergisi. 2018;13:85–102.
MLA
Velibeyoğlu, Veli Rauf, and Alev Erarslan Göçer. “Egemen Ideoloji Ve Mimarlık: Helenistik Ve Roma Dönemi Mimarisi üzerinde ‘egemen Ideoloji’nin Rolü”. Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu Dergisi, vol. 13, no. 50, June 2018, pp. 85-102, https://izlik.org/JA98BB52XF.
Vancouver
1.Veli Rauf Velibeyoğlu, Alev Erarslan Göçer. Egemen ideoloji ve mimarlık: Helenistik ve Roma dönemi mimarisi üzerinde “egemen ideoloji”nin rolü. ABMYO Dergisi [Internet]. 2018 Jun. 1;13(50):85-102. Available from: https://izlik.org/JA98BB52XF



All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)