İş sağlığı ve güvenliği (İSG), çalışma hayatının en önemli faktörlerinden birisi olup, temel amacı; tüm sektörlerde çalışanların bedensel-ruhsal-sosyal anlamda tam iyilik hallerinin sağlanması, geliştirilmesi, en üst düzeye taşınması ve işin çalışana, çalışanın yaptığı işe uyumunun sağlanmasıdır. Mutfaklarda, mutfak çalışanlarını fiziksel, kimyasal, biyolojik, ergonomik, psikososyal faktörler açısından olumsuz etkileyebilecek mekanik ve mekanik olmayan birçok durum bulunmaktadır. Özellikle oteller, restoranlar, ticari mutfaklarda, kafelerde, fast food mağazalarında, yemek şirketleri, catering firmalarının mutfaklarında çalışan kişiler öncelikli olarak zamanla yarıştıkları için hızlı hareket etmek zorundadırlar. İşleri zamanında yetiştirebilmek adına, bazı iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri göz ardı edilmektedir. Restoran mutfaklarında yaşanan iş kazaların temelini çalışanların dikkatsizliği, iş yapım yöntemlerinin uygunsuzluğu ve bilgi eksikliği oluşturmaktadır. Oluşan kazaları en az düzeye düşürebilmek ve yaşanan kazaların tekrarının olmaması için gerekli önlemler alınmalıdır. Önlemlerin alınması ve iş sağlığı ve güvenliği risk faktörlerinin kontrol altına alınabilmesi için işveren de, çalışanlar da sorumluluklarının bilincinde olmalıdır. Bu çalışmada, mutfaklarda iş sağlığı ve güvenliği konusunda alınması gereken sağlık ve güvenlik önlemleri üzerinde durulmaktadır. Çalışmanın amacı; mutfaklarda alınacak iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin işveren, İSG profesyonelleri hem de çalışanlar için rehber olabileceği düşünülmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2019 |
Submission Date | March 15, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 14 Issue: 53 |
All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)