Günümüzde fonksiyonel besinlere olan ilginin artmasıyla sağlık üzerine yararlı etkiler sağlayan propolis, bal arıları tarafından üretilen reçinemsi bir yapıdır. Bu yapı kovanı dış faktörlere karşı korumaktadır. Propolisin; Alecrim, Akdeniz, Huş Ağacı, Pasifik, Kırmızı, Kavak, Clusia. huş ve kavak ağaçlarının yapılarından oluşan çeşitleri bulunmaktadır. Propolisin yapımında Brezilya ilk sıradadır. Propolis beslenmede doğal koruyucu yapı olarak yer alarak besinlerin raf ömrünü uzatma, mikroorganizmaların çoğalmasını önlemede yer almaktadır. Propolisin içeriğinde; reçineler, organik maddeler, polenler, balzamlar, yağ asitleri gibi maddeler yer almaktadır. İçeriğinde en çok reçineler bulunmaktadır. Propolisin içeriğine bağlı olarak inorganik bileşikler, kumarinler, steroidler, kinonlar ve polifenoller bulunmaktadır. Polifenoller, propolisin tadı, kokusu, renginin belirtilmesinde öne çıkmaktadır. Propolis magnezyum, kalsiyum, bakır, demir minaralleri C, A, E, B1 vitaminleri, amino asitler, yağ asitleri açısından zengin bir besindir. Bireyler için güvenli doz miktarı 70mg/gün’dür. Güvenli aralıklarda propolis tüketiminin toksik etki yaratmayacağı belirtilmiştir. Hamileler ve emziren anneler için güvenilir dozu tam olarak açıklanmamıştır. Propolisin yapısında en çok polifenol grubu olan flavonoidler bulunmaktadır. Bu yapılar propolisin antiinflamatuvar, antifungal, antibakteriyel, antiviral, antimikrobiyel, antiparaziter vb. biyolojik aktivite göstermelerini sağlamaktadır. Propolisin biyolojik aktivitelerinin insan sağlığı üzerinde antikanser, antidiyabetojenik etkileri vardır. Ayrıca nörolojik hastalıklar üzerine, sindirim sistemi hastalıkları, yara iyileşmesinde, dolaşım sistemi hastalıkları, bağışıklık sistemi vb. birçok sağlık sorunları üzerine etkilerinden bahsedilmektedir.
Propolis, which provides beneficial effects on health with the increasing interest in functional foods today, is a resinous structure produced by honey bees. This structure protects the hive against external factors. Propolis; Alecrim, Mediterranean, Birch, Pacific, Red, Poplar, Clusia. There are varieties consisting of the structures of birch and poplar trees. Brazil ranks first in the production of propolis. Propolis takes place as a natural protective structure in nutrition, extending the shelf life of foods and preventing the growth of microorganisms. Propolis contains substances such as resins, organic substances, pollen, balsams, fatty acids. It contains mostly resins. Depending on the content of propolis, there are inorganic compounds, coumarins, steroids, quinones and polyphenols. Polyphenols stand out in the taste, smell and color of propolis. Propolis is rich in magnesium, calcium, copper, iron minerals, vitamins C, A, E, B1, amino acids, fatty acids. The safe dose for individuals is 70mg/day. It has been stated that propolis consumption within safe ranges will not cause toxic effects. The safe dose for pregnant women and nursing mothers has not been fully explained. Propolis contains flavonoids, the most polyphenol group in its structure. These structures enable propolis to show biological activities such as anti-inflammatory, antifungal, antibacterial, antiviral, antimicrobial, antiparasitic, etc. Biological activities of propolis have anticancer, antidiabetogenic effects on human health. In addition, its effects on neurological diseases, digestive system diseases, wound healing, circulatory system diseases, immune system, etc. are mentioned on many health problems.
| Primary Language | Turkish |
|---|---|
| Subjects | Nutritional Science, Food Properties, Nutrition and Dietetics (Other) |
| Journal Section | Other |
| Authors | |
| Submission Date | September 19, 2025 |
| Acceptance Date | September 29, 2025 |
| Publication Date | December 12, 2025 |
| Published in Issue | Year 2025 Volume: 20 Issue: 72 |