THE GRAMMAR-TRANSLATION METHOD AND THE USAGE OF GRAMMAR-TRANSLATION METHOD IN TEACHING OF SANSKRIT

Number: 49 May 1, 2015
  • Yalçın Kayalı
TR EN

DİLBİLGİSİ-ÇEVİRİ YÖNTEMİ VE SANSKRİT DİLİ ÖĞRETİMİNDE DİLBİLGİSİ-ÇEVİRİ YÖNTEMİNİN KULLANIMI

Abstract

Tarih boyunca süre gelen dilin nasıl öğretilebileceği konusundaki çalışmalar, yabancı dil öğretimi hakkındaki görüş, tez ve varsayımları da beraberinde getirmiştir. İşte bu konudaki görüşlerin sonucu olarak Latince, Sümerce ve Sanskrit dili gibi klasik dillerin öğretilmesi amacıyla geliştirilen, dilbilgisi-çeviri yöntemi yabancı dil öğretimi çalışmaları için bir başlangıç olarak addedilir. Kendisinden sonra oluşturulan yöntem ve yaklaşımlara da içeriğindeki eksiklikler sebebiyle yol gösterici olmuştur. Dilbilgisi-çeviri yöntemi ile ilgili olarak bahsi geçen eksikliklerin belki de en önemlisi, konuşma ve dinleme-anlama becerilerini geliştirememesi ile ilgilidir. Bu durum iletişimsel süreçte eksiklikler doğurarak, modern dillerin öğretiminde yetersiz kalmaktadır. Ancak çalışmamıza konu olan Sanskrit dili öğretimindeki örnek ders planından anlaşılacağa üzere, bu yöntem kaynak dilden erek dile çeviri yapılmasını hedefleyen Sanskrit dillinin öğretilmesinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Öyle ki dilbilgisi-çeviri yöntemiyle, Sanskrit dilinin sözcük dağarcığına hâkim ve dilin kurallarını iyice kavramış bireyler yetiştirmesi hedeflenir. Böylelikle kaynak (Sanskrit) dilden hedef (Türkçe) dile çeviri yapabilecek düzeydeki yeterlilik sağlanarak, Sanskrit dilinin yabancı dil olarak öğretimi ile ilgili hedefi de gerçekleştirilmiş olur.

Keywords

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Yalçın Kayalı This is me

Publication Date

May 1, 2015

Submission Date

May 1, 2015

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2015 Number: 49

APA
Kayalı, Y. (2015). DİLBİLGİSİ-ÇEVİRİ YÖNTEMİ VE SANSKRİT DİLİ ÖĞRETİMİNDE DİLBİLGİSİ-ÇEVİRİ YÖNTEMİNİN KULLANIMI. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi, 49, 225-235. https://izlik.org/JA23XX44PR
AMA
1.Kayalı Y. DİLBİLGİSİ-ÇEVİRİ YÖNTEMİ VE SANSKRİT DİLİ ÖĞRETİMİNDE DİLBİLGİSİ-ÇEVİRİ YÖNTEMİNİN KULLANIMI. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi. 2015;(49):225-235. https://izlik.org/JA23XX44PR
Chicago
Kayalı, Yalçın. 2015. “DİLBİLGİSİ-ÇEVİRİ YÖNTEMİ VE SANSKRİT DİLİ ÖĞRETİMİNDE DİLBİLGİSİ-ÇEVİRİ YÖNTEMİNİN KULLANIMI”. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi, nos. 49: 225-35. https://izlik.org/JA23XX44PR.
EndNote
Kayalı Y (May 1, 2015) DİLBİLGİSİ-ÇEVİRİ YÖNTEMİ VE SANSKRİT DİLİ ÖĞRETİMİNDE DİLBİLGİSİ-ÇEVİRİ YÖNTEMİNİN KULLANIMI. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi 49 225–235.
IEEE
[1]Y. Kayalı, “DİLBİLGİSİ-ÇEVİRİ YÖNTEMİ VE SANSKRİT DİLİ ÖĞRETİMİNDE DİLBİLGİSİ-ÇEVİRİ YÖNTEMİNİN KULLANIMI”, Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi, no. 49, pp. 225–235, May 2015, [Online]. Available: https://izlik.org/JA23XX44PR
ISNAD
Kayalı, Yalçın. “DİLBİLGİSİ-ÇEVİRİ YÖNTEMİ VE SANSKRİT DİLİ ÖĞRETİMİNDE DİLBİLGİSİ-ÇEVİRİ YÖNTEMİNİN KULLANIMI”. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi. 49 (May 1, 2015): 225-235. https://izlik.org/JA23XX44PR.
JAMA
1.Kayalı Y. DİLBİLGİSİ-ÇEVİRİ YÖNTEMİ VE SANSKRİT DİLİ ÖĞRETİMİNDE DİLBİLGİSİ-ÇEVİRİ YÖNTEMİNİN KULLANIMI. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi. 2015;:225–235.
MLA
Kayalı, Yalçın. “DİLBİLGİSİ-ÇEVİRİ YÖNTEMİ VE SANSKRİT DİLİ ÖĞRETİMİNDE DİLBİLGİSİ-ÇEVİRİ YÖNTEMİNİN KULLANIMI”. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi, no. 49, May 2015, pp. 225-3, https://izlik.org/JA23XX44PR.
Vancouver
1.Yalçın Kayalı. DİLBİLGİSİ-ÇEVİRİ YÖNTEMİ VE SANSKRİT DİLİ ÖĞRETİMİNDE DİLBİLGİSİ-ÇEVİRİ YÖNTEMİNİN KULLANIMI. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi [Internet]. 2015 May 1;(49):225-3. Available from: https://izlik.org/JA23XX44PR