BibTex RIS Cite

BİR İLETİŞİM ARACI OLARAK SİNEMA FİLMLERİNDE DİNİ İDEOLOJİNİN KULLANIMI: TAKVA

Year 2013, Issue: 39 - Issue: 39, 1 - 16, 01.12.2013

Abstract

Din tarih boyunca toplumların en çok değer verdikleri konuların başında gelmiştir. Dinin toplum üzerindeki önem ve denetim gücü iktidar sahiplerinin de zaman zaman din unsurunu egemenliklerini meşrulaştırabilecekleri bir araç olarak kullanmalarına neden olabilmektedir. İktidarlar yaşayabilmek için kendi ideolojilerini topluma kanıksatmanın bir gereklilik olduğunu düşünebilmektedir. Bu bağlamda iletişim araçlarından biri olan sinema aracılığıyla toplumsal yaşamda var olan dini inançlar ideolojik çerçevede yeniden üretilerek topluma kanıksatılmaya çalışıldığı söylenebilir. Egemenlerin görüşleri medya araçlarıyla tartışma alanlarına aktarılıp kamuoyunun etkilenmesine çalışılmaktadır. Çalışmada filmlerde dini unsurların ve ideolojinin kullanımı ile iktidar ilişkileri arasında bir bağ olabileceği açıklanmaya çalışılacaktır.

AS A COMMUNICATION TOOL: USAGE OF RELIGIOUS IDEOLOGY IN CINEMA FILMS

Year 2013, Issue: 39 - Issue: 39, 1 - 16, 01.12.2013

Abstract

Religion is one of the leading issues of the societies during the history. Significance and power of sanction of religion over the society might be the mean of legitimating dominance of religion by dominant groups. Dominants, agreed on necessity of legitimating their ideologies to survive. Within this context, it is possible to assume that within the ideological sense religious beliefs in a society is reflected and reconstructed by cinema as a mean of mass communication in order to be inured by dominant power relations. Their perspectives and ideas, is reflected to public opinion via mass media and people are influenced. During the present study, relationship between religious constituents, usage of ideologies and power relations will be explored.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA24PZ48CA
Journal Section Research Article
Authors

Kamil Kanıpek This is me

İsmail Balıkçıoğlu This is me

Publication Date December 1, 2013
Submission Date December 1, 2013
Published in Issue Year 2013 Issue: 39 - Issue: 39

Cite

APA Kanıpek, K., & Balıkçıoğlu, İ. (2013). BİR İLETİŞİM ARACI OLARAK SİNEMA FİLMLERİNDE DİNİ İDEOLOJİNİN KULLANIMI: TAKVA. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi(39), 1-16.