BibTex RIS Cite

EKİM DEVRİMİ’NE AÇILAN KAPI: RUS MODERNLEŞMESİ

Year 2014, Issue: 44, 0 - 0, 01.09.2014

Abstract

Rusya, Batıda meydana gelen değişim ve dönüşüm süreci olan moderniteyi kendi dinamikleri dâhilinde değil de elitler elinden yürütülen bir proje olarak yaşamıştır. Avrupanın dışında kalmış ve bu modernleş(tir)me çabasını Avrupalılaşma veya Batılılaşma olarak kavramsallaştırmıştır. Avrupa ile olan ayrışmanın yanı sıra içeride yönetici elitler ve toplumun önemli kesimini oluşturan köylüler (mujik) arasında da büyük bir uçurum göze çarpmaktadır. Bu durum ise modernleşme projesi ile birlikte daha derinleşmektedir. Çalışmada, modernleşme projesi süresince Rus yurttaşları olan köylülerin toplumsal durumunu ortaya koyup, zaman içerisinde özgürlüğe daha yakın konumlarının serfliğe doğru kaymasıyla birlikte toplumun buna verdiği tepkilere değinilecektir. Bu inceleme esnasında modernleşme öncesi ve sonrasında Rus yurttaşlarının toplumsal konumlarına ve isyanlara değinilecektir. Sonuç olarak da; Rus modernleşme projesinin Ekim Devriminin önemli bir mihenk taşı olduğu, tek başına devrime neden olduğu söyleminde kaçınarak bunun yerine nedenlerden önemli bir tanesi olduğu vurgusu dâhilinde, devrime giden yolu açtığı kanısına varılmıştır.

THE GATEWAY TO THE OCTOBER REVOLUTION: RUSSIAN MODERNIZATION

Year 2014, Issue: 44, 0 - 0, 01.09.2014

Abstract

Russia lived modernity which was occurring in the West as change and transformation process, not only within own dynamics but also by the hands of elite as a project. Russia has stayed out of Europe and they conceptualized as Europeanization or Westernization their modernization effort. Russia's historical and sociological context felt itself outside of Europe have two major reasons are: This divergence with Europe as well as inside the ruling elite and the peasants constitute important segments of society (muzhik) are observed a large gap in between. This situation is deeper with modernization project. Russian modernization efforts were including Trimberger top-down revolution classified during Tsarist regime but later with the revolution of October 1905, this classified has shifted to Barrington Moores communism to modern society. During this examination, Russian citizens social positions and rebellion before and after modernization in Russia. As a result, October Revolution is important milestone of Russian modernization Project, avoiding discoursing of alone caused to revolution but emphasis one important reason to revolution, summary this situation has paved the way to revolution.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA87JG23PS
Journal Section Research Article
Authors

Melih Coşgun This is me

Publication Date September 1, 2014
Submission Date September 1, 2014
Published in Issue Year 2014 Issue: 44

Cite

APA Coşgun, M. (2014). EKİM DEVRİMİ’NE AÇILAN KAPI: RUS MODERNLEŞMESİ. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi(44).