BibTex RIS Cite

KÜLTÜREL MİRAS OLARAK ‘NAHİTİYA’ NİĞDE

Year 2016, Issue: 54, 54 - 81, 01.05.2016

Abstract

Yeryüzünün farklı bölgelerini temsil eden, oldukça geniş bir çeşitliliğe sahip olan kültürel peyzajlar; kültür ve doğal çevre arasındaki etkileşimle zaman içinde değer kazanan, doğal, kültürel, görsel, anlamsal nitelikleriyle ifade edilip, coğrafi olarak sınırlanabilen bir alan olarak tanımlanabilirler. Dünya üzerinde oldukça fazla çeşitliliğe sahip olan kültürel peyzaj alanları, insanoğlunun sosyal gelişiminin, yaratıcılığının ve ruhsal zenginliğinin aynalarıdır. Bunun yanı sıra ortak kimliğimizin parçalarını oluştururlar. Kültürel peyzaj insanoğlunun sosyal gelişimini, yaratıcılığını ve ruhsal zenginliğini yansıtarak, ortak kimliğinin parçalarını oluşturur. İnsan ve çevre arasındaki ilişki çeşitliliğinin devamlılığını sağlayarak yaşayan kültürler ile bunların kaybolmakta olan izlerini korumak amacıyla kültürel peyzaj değerlendirilmeli ve bu vasıta ile gelecek kuşaklara aktarılması için kayıt altına alınmalıdır. Kültürel peyzaj özelliklerinin korunması ve değerlendirilmesi, sahip olunan kültürün geleceğe doğru aktarılmasını sağlayacaktır. Bu çalışmanın amacı; Niğde İlinde tanımlanan kültürel peyzajların kültürel peyzaj kriterlerine ve özgünlük değerlerine göre incelenmesidir. Çalışma materyali olarak Niğde Bölgesinden farklı dönemlere ait Tyana Antik Kenti, Gümüşler Manastırı, Niğde Kalesi Alaaddin Cami seçilmiştir. Bu alanların kültürel peyzaj değerleri ele alınmıştır. Cumhuriyetin ilanından sonra, yapılan kültür, ulaşım ve eğlence yapılarıyla birlikte Niğde çağdaş bir kent görünümü kazanmıştır. Kentin temellerinin o dönemde atılmış olduğu tespit edilmiştir.

'NAHİTA' NİĞDE AS CULTURAL HERITAGE

Year 2016, Issue: 54, 54 - 81, 01.05.2016

Abstract

The cultural landscapes could be defined as a geographically definable area that acquires significance over time by virtue of interrelationship between culture and the natural environment, and which may be described by its natural, cultural, visual, meaning attributes. Cultural landscape areas which have a lot of diversity on Earth, mirrors of humans social development, creativity and spiritual riches. Also they form part of our common identity. Cultural landscape reflects the social development, creativity and spiritual prosperity of human beings and forms the pieces of common identity. It must be evaluated to provide the diversity of relations between humans and environment as well as to keep the living cultures and its vanishing traces. It must also be registered to be inherited to the next generations. The transfer to next generations will be provided by recognizing the cultural landscape as much as it is searched, protecting it as much as it is recognized. Aim of this study is to examine cultural landscapes in Niğde province according to criteria of the cultural landscape and originality values. Tyana Antik Kenti, Gümüşler Manastırı, Niğde Kalesi Alaaddin Cami belong to different periods from Niğde Region were selected as a material. Cultural landscape values of this area were discussed. After the declaration of the republic, Niğde has become modern city with made culture, transportation and entertainment structure. It has been found that the fundamental of the city was created at that time.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA94VF79NA
Journal Section Research Article
Authors

Orhun Soydan This is me

Publication Date May 1, 2016
Submission Date May 1, 2016
Published in Issue Year 2016 Issue: 54

Cite

APA Soydan, O. (2016). KÜLTÜREL MİRAS OLARAK ‘NAHİTİYA’ NİĞDE. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi(54), 54-81.