BibTex RIS Cite

ANTİK YUNAN VE ROMA’ DA “KAMUOYU” KAVRAMI

Year 2017, Issue: 61, 178 - 192, 01.07.2017

Abstract

Kamuoyu tarihin her döneminde farklı biçimlerde varlığını sürdürmüştür. Bu durumun ciddiye alınacak kadar haklı nedenlerinin bulunmaktadır. Ortak düşüncenin/ kanaatin tanıklık ettiği Antik Yunan sözcük hazinesi, büyük bir zenginlik, bir o kadar da, bizi yanılgıya düşürebilecek anlam kayganlığına sahiptir. Bu yaklaşım içinde Antik Yunanda ortaya çıkmış bir kavram olan doxa/Δόξα/yanlış kanaat; ilk düzeyde, düşüncenin eş anlamı olarak kendini göstermektedir. Roma büyük ölçüde Antik Yunan düşüncesinden etkilenmiştir. Antik Yunan kültüründe doxa, Antik Roma kültüründe Latince karşılığı fama/rumor/söylencenin temsil ettiği, beslenip güç aldığı, gerçek temel bir özellik olarak kendini göstermektedir.

PUBLİC OPİNİON CONCEPT İN ANCİENT GREECE AND ROME

Year 2017, Issue: 61, 178 - 192, 01.07.2017

Abstract

Public opinion continued presence of different forms in each period of history. This situation will be taken seriously There are good reasons. Common thought / opinion in the presence of the ancient Greek vocabulary testified great wealth, at least as a means of sliding that will reduce our errors. . In this approach, one concept that emerged Doxa / Δόξα / false opinion in ancient Greece, in the first level, it stands as a synonym for thought. Roma was largely influenced by the ancient Greek idea. Doxa in ancient Greek culture, the Latin equivalent of ancient Roman culture fama/rumor/myth represented, he introduced power, comes as a real main feature.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA47UU28FZ
Journal Section Journal Information
Authors

Necdet Ekinci This is me

Publication Date July 1, 2017
Submission Date July 1, 2017
Published in Issue Year 2017 Issue: 61

Cite

APA Ekinci, N. (2017). ANTİK YUNAN VE ROMA’ DA “KAMUOYU” KAVRAMI. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi(61), 178-192.