BibTex RIS Cite

1914 YILINDA OSMANLI JANDARMA TEŞKİLATINDA MUHASEBE UYGULAMALARINA YÖNELİK BİR İNCELEME

Year 2017, Issue: 62, 11 - 33, 01.08.2017

Abstract

1914te Osmanlı İmparatorluğunun jandarma alay, tabur ve bölüklerinde hesap memurlarının seçimi, görevlendirilmeleri ve terfi işlemleri için bir nizamname hazırlanmıştır. Aynı yıl jandarma personelinin maaşları ve maaş kesintilerine yönelik muhasebe işlemlerini düzenleyen bir talimatname yayınlanmıştır. Bu çalışmada ilgili nizamname ve talimatname içerik açısından değerlendirilmiştir. Özellikle talimatnamede bahsedilen muhasebe işlemleri, hesaplar ve belgeler ayrıntılı olarak incelenmiştir. Bu sayede Osmanlı İmparatorluğunun son döneminde Jandarma Teşkilatının muhasebe işlemlerine yönelik bir fikir verilmesi amaçlanmıştır. Osmanlı askeri muhasebe uygulamaları özellikle de Osmanlı Jandarma Teşkilatının muhasebe uygulamaları yeterince incelenmemiştir. Bu sebeple çalışma alanına bir katkı sağlama iddiasındadır.

A REVIEW ON ACCOUNTING PRACTICES OF OTTOMAN GENDARMERIE IN THE YEAR OF 1914

Year 2017, Issue: 62, 11 - 33, 01.08.2017

Abstract

In 1914 a regulation had been prepared for selection, tasking and promotion processes of the accountants in gendarmerie regiments, battalions and troops of Ottoman Empire. In the same year, a by-law regulating the accounting transactions for gendarmerie personnels salaries and payroll deductions, had been published. In this study, related regulation and by-law have being evaluated contextually. Especially accounting practices, accounts and documents having been mentioned in by-law, have been examined in detail. Thus, it is aimed to give an opinion for Gendarmeries accounting transactions in the last period of Ottoman Empire. Ottoman military accounting practices, especially Ottoman Gendarmeries accounting practices, havent been examined sufficiently. Therefore this study asserts to provide a contribution to its field.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA27CE68SS
Journal Section Research Article
Authors

Ömer Yazan This is me

Publication Date August 1, 2017
Submission Date August 1, 2017
Published in Issue Year 2017 Issue: 62

Cite

APA Yazan, Ö. (2017). 1914 YILINDA OSMANLI JANDARMA TEŞKİLATINDA MUHASEBE UYGULAMALARINA YÖNELİK BİR İNCELEME. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi(62), 11-33.