BibTex RIS Cite

ONTOLOJİK TAHLİL METODUYLA AHMET MUHİP DIRANAS'IN ''YAŞARKEN'' ŞİİRİNİN İNCELENMESİ

Year 2014, Issue: 41, 1 - 13, 01.03.2014

Abstract

Edebi metinin taşıdığı estetik ve sanatsal değeri ortaya çıkarabilmek için farklı çözümleme ve okuma yöntemlerine ihtiyaç vardır. Ontolojik tahlil metodu da, edebi eserin heterojen bir yapı taşıyan varlık katmanlarını esas alarak metnin taşıdığı estetik ve sanatsal değeri ortaya çıkarmayı hedefler. Roman İngarden ve Nikolai Hartmannın tabakalar teorilerinden hareketle geliştirilmiş olan bu metotta amaç, sanat eserinin ontik yapısını çözümlemek ve anlaşılır hale getirmektir. Ahmet Muhip Dıranasın Yaşarken başlıklı şiirinin ontolojik tahlil metoduyla incelenmesinin yapıldığı bu yazıda, şiir öncelikle reel varlık-alanı ve irreel varlık-alanına göre ele alınmıştır. Reel varlık-alanında, ritmi meydana getiren ses, vezin ve kafiye yapısı çıkarılırken; irreel varlık-alanında şiir metni anlamsal, nesne/obje, karakter ve alınyazısı tabakalarına göre çözümlenmeye gayret edilmiştir. Çalışmada, ontolojik tahlil için temel başvuru kaynağı olan İsmail Tunalının Sanat Ontolojisi esas alınmakla birlikte, konuyla ilgili diğer kaynaklardan da yararlanılmıştır.

ONTOLOGİCAL ANALYSİS OF ''YAŞARKEN'' POEM

Year 2014, Issue: 41, 1 - 13, 01.03.2014

Abstract

It is needed different methods of analiyses and reading for uncover to lirary, aesthetic and artistic value of the text carries. Ontolojigal analysis method is based on the presence of layer that moves heterogeneous structure. And in this wise, exposes to the aesthetic and artistic value of the text move. this method has been established departing from Roman Ingarden and Nikolai Hartman's layers theory. The aim is to analyze the structure of ancient works of art and make understandable. In this article Ahmet Muhip Dranas's poem "Yaşarken" viewed with this method. And the poem is covered according to real assets and irreal assets. In real assets was remowed sound, meter, and rhyme structure that create rhythm. In real assets poetry text has been solved according to layer semantic, object/obje, character and predestination. In the study based on İsmail Tunalı's Sanat Ontolojisi that is the essential reference for ontological analysis. Also was used on the subject from other sources.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA26EA33HV
Journal Section Research Article
Authors

Gülsemin Hazer This is me

Publication Date March 1, 2014
Submission Date March 1, 2014
Published in Issue Year 2014 Issue: 41

Cite

APA Hazer, G. (2014). ONTOLOJİK TAHLİL METODUYLA AHMET MUHİP DIRANAS’IN ’’YAŞARKEN’’ ŞİİRİNİN İNCELENMESİ. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi(41), 1-13.