Aim: Prevalence of night eating syndrome (NES) is higher in obese people. The effect of bariatric surgery on preoperative and postoperative eating disorders of obese patients remains controversial. This study aims to determine the preoperative and postoperative NES in patients who underwent bariatric surgery and the impact of surgery on this syndrome.
Methods: The study was conducted on 29 patients who applied for bariatric surgery at a university hospital to treat morbid obesity. The questionnaire used as a data collection tool included the participants' sociodemographic characteristics, anthropometric measurements, and the Night Eating Questionnaire (NEQ) elements. Groups with and without improvement in NES status with bariatric surgery were formed, and the groups were compared according to the other parameters. The relationship between night eating disorder, demographic characteristics, and anthropometric measurements were also evaluated.
Results: Bariatric surgery was promising in the entire group, the mean preoperative body mass index in the entire group was 42.9 ± 5.56 kg/m2, and the mean postoperative 1st-year body mass index was 28.5 ± 5.98 kg/m2. When NEQ was evaluated, it was seen that 27.6% of the patients had NES before the surgery and 10.3% after the surgery. It was found that only smoking had a negative effect on the improvement in NES (p=0.045), while other parameters did not have significant effects (p>0.05).
Conclusion: It has been observed that bariatric surgery positively affects NES. Although smoking negatively affects the improvement in NES, studies with larger samples are needed to evaluate these and other parameters more effectively
Amaç: Obez kişilerde gece yeme sendromu (GYS) prevalansı daha yüksek oranda görülmektedir. Obez hastaların ameliyat öncesi ve sonrası yeme bozuklukları üzerine bariatrik cerrahinin etkisi tartışmalıdır. Bu çalışmanın amacı, obezite cerrahisi geçiren hastalarda ameliyat öncesi ve sonrası GYS görülme oranın ve ameliyatın bu sendroma etkisini belirlemektir.
Yöntemler: Çalışma bir üniversite hastanesine morbid obezite cerrahi tedavisi için başvuran 29 hasta üzerinde yapıldı. Veri toplama aracı olarak kullanılan ankette, katılımcıların sosyodemografik özellikleri, antropometrik ölçümleri ve Gece Yeme Anketi (GYA) unsurlarına yer verilmiştir. Bariatrik cerrahi ile gece yeme sendromu durumunda düzelme olan ve olmayan gruplar oluşturuldu ve gruplar diğer parametrelere göre karşılaştırıldı. Ayrıca gece yeme bozukluğu ile demografik özellikler ve antropometrik ölçümler arasındaki ilişkinin değerlendirildi.
Bulgular: Demografik veriler incelendiğinde bariatrik cerrahinin yeterli kilo kaybını sağladığı görüldü. Preoperatif ortalama vücut kitle indeksi 42.9 ± 5.56 kg/m2 ve 1 yıl sonra ortalama vücut kitle indeksi 28.5 ± 5.98 kg/m2 olarak saptandı. GYA’i değerlendirildiğinde hastaların %27,6'sının ameliyat öncesi, %10,3'ünün ameliyat sonrası GYS yaşadığı görüldü. Sadece sigara içmenin GYS'deki iyileşme üzerinde olumsuz bir etkisi olduğu (p=0.045), diğer parametrelerin ise anlamlı bir etkisi olmadığı (p>0.05) bulundu.
Sonuç: Bariatrik cerrahinin GYS üzerine olumlu etkileri olduğu gözlemlenmiştir. Sigara içmek GYS'deki iyileşmeyi olumsuz etkilese de, bu ve diğer parametrelerin daha etkin değerlendirilmesi için daha büyük örneklemli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Original Research |
Authors | |
Publication Date | March 28, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 |