Bu çalışmada, 2013 yılında Erciş üzüm çeşidinden elde edilen şıraların aroma madde bileşimleri belirlenmiştir. Aroma maddelerinin analizi gaz kromatografisinde (GC) gerçekleştirilmiş ve bu maddelerin tanısında gaz kromatografisikütle spektrometresi (GC-MS) kullanılmıştır. Yapılan analizlere göre, 14’ü alkol, 1’i ester, 9’u asit, 10’u aldehit, 2’si keton, 4’ü terpen ve terpenoller olmak üzere toplam 40 adet aroma madde bileşimi belirlenmiştir. Dünyada ve ülkemizde sevilerek tüketilen üzüm, ekonomik açıdan olduğu kadar beslenme ve sağlık açısından da önemli meyve türlerinden birisidir. Üzüm ve üzümden elde edilen ürünler zengin bileşimleriyle sağlıklı ve dengeli beslenmeye katkı sağlamaktadır. Üzümün bileşiminde bulunan başlıca maddeler su, şekerler, organik asitler, fenolik bileşikler, pektik maddeler, aroma maddeleri, azotlu bileşikler, enzimler, vitaminler ve minerallerdir (Kunter ve ark., 2013). Bu bileşiklerden biri olan aroma maddeleri, hem sofralık hem de şaraplık üzüm çeşitlerinde önemli bir kalite ölçütüdür.
In this study, aroma compounds of musts obtained from “Erciş” grape
cultivar grown in 2013 season were identified. Analyses of aroma compounds were
performed by gas chromatography (GC) and gas chromatography-mass spectrometry
(GC-MS) was used for identification of these compounds. According to the
results of analyses, from the total of 40 aroma compounds, fourteen compounds
were identified as alcohol, one ester, nine acids, ten aldehydes, two ketones,
and four terpenes and terpenols.
In this study, aroma compounds of musts obtained from “Erciş” grape cultivar grown in 2013 season were identified. Analyses of aroma compounds were performed by gas chromatography (GC) and gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS) was used for identification of these compounds. According to the results of analyses, from the total of 40 aroma compounds, fourteen compounds were identified as alcohol, one ester, nine acids, ten aldehydes, two ketones, and four terpenes and terpenols.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Structural Biology |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 31 Issue: 2 |