Tokoferoller; yağda çözünebilen antioksidanlardır. Bitkisel yağlar içerisinde yerfıstığı yağı tokoferol bakımından oldukça yüksek değerlere sahiptir. Yüksek oleik asit içeren yağların, yüksek sıcaklıklarda dayanıklılığını artıran en önemli etken madde, içeriğinde bulunan tokoferollerdir. Bu çalışma; Çukurova bölgesinde ana ürün koşullarında yetiştirilen yerfıstığı çeşitlerinin (Brantley, Wilson, NC-7, Batem-5025, Osmaniye 2005, Halisbey, Flower-22, Flower-32, Georgia Green, Flower-36 ve Florispan) tokoferol içeriklerini kromatografik teknik kullanarak belirlemek amacıyla 2013 ve 2014 yıllarında yürütülmüştür. Denemeye alınan yerfıstığı çeşitlerine ait yağlardaki alfa tokoferol değerlerinin 19,6-3,3 mg/100g, beta tokoferol değerlerinin 0,6-0,2 mg/100g, gama tokoferol değerlerinin 12,6-6,8mg/100g ve delta tokoferol değerlerinin ise 1,3-0,7 mg/100g arasında değişim gösterdiği belirlenmiştir. Yapılan değerlendirmeler sonuncu, tokoferol içerikleri açısından yerfıstığı çeşitler arasında geniş bir varyasyonun olduğu saptanmıştır.
Tocopherols are oil-soluble antioxidants and the
peanut oil contains high amount of tocopherol within the vegetable oils. This study was conducted to determine
the tocopherol composition by chromatographic analysis of some peanuts varieties grown in Cukurova region in main
crop growing conditions in 2013 and 2014. The Brantley, Wilson, NC-7,
Batem-5025, Osmaniye 2005, Halisbey, Flower-22, Flower-32, Georgia Green,
Flower-36 and Florispan varieties were used as a plant material in this
research. Alfa, beta, gamma and delta tocopherol contents of the peanut
cultivars varied between 19.6-3.3 mg/100 g, 0.6-0.2 mg/100
g, 12.6-6.8 mg/100 g and 1.3-0.7 mg/100 g, respectively. The results showed
that there was a large variation for the tocopherol content between the peanut
cultivars.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Structural Biology |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 31 Issue: 2 |