In this study, it was aimed to determine the activity of digestive enzymes at different time intervals after-feeding throughout the gastrointestinal tract of Black Sea salmon (Salmo labrax). The study was conducted at freshwater recirculating aquaculture systems (RAS). The fish were fed by hand up to satiation for 60 days with diets containing 46.25% protein and 14.90% lipid. The fish gastrointestinal tract including stomach, anterior (with pyloric caeca), middle and posterior sections were taken together at 45th minute, 3rd, 6th, 12th, 24th, 48th, 72nd, and 96th hours post-feeding. The tissues were were stored at -80°C until analyzed. In terms of digestive enzyme activity, at the end of the study, anterior and middle intestine sections had the highest level at 3rd-hour post-feeding. Similarly, pepsin, trypsin, and lipase in the stomach had the highest activity at 3rd-hour post-feeding. However, amylase in the stomach was the highest level at 45th minute and 3rd-hour post-feeding. At 3rd-hours post-feeding, the pepsin in the stomach, the trypsin, and lipase in the anterior section, and the amylase in the middle intestine had the highest levels. Moreover, the correlations between these enzymes were strong in the positive direction. Also, the difference in pepsin, trypsin, amylase, and lipase levels in the samples dissected at different time intervals after feeding was statistically significant. Our results revealed that stomach, anterior, middle, and posterior sections in the gastrointestinal tract of Black Sea salmon had enzyme activity in the different levels, and enzyme activity of these sections changed depending on time post-feeding.
TAGEM
TAGEM/HAYSUD/2017/A11/P-01/3.
This research was carried out within the project named “Investigation of possibilities of using some phytobiotic added feeds in feeding of Black Sea trout "
Bu çalışmada, Karadeniz alabalığının (Salmo labrax) sindirim sistemi boyunca beslenme sonrası farklı zaman aralıklarında sindirim enzimlerinin aktivitesinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma tatlısu ile çalışan kapalı devre araştırma ünitesinde gerçekleştirilmiştir. Balıklar deneme boyunca %46,25 protein ve %14,90 lipit içeren yemlerle 60 gün süresince doyana kadar elle beslenmiştir. Balıkların mide, ön (pilorik kese ile birlikte), orta ve arka bağırsakları içeren sindirim kanalı, yemlemeden sonra 45. dakika, 3., 6., 12., 24., 48., 72. ve 96. saatlerde alınmıştır. Dokular analiz edilene kadar -80°C'de saklanmıştır. Sindirim enzim aktivitesi beslenme sonrası 3. saatte ön ve orta bağırsak bölümlerinde en yüksek seviyeye ulaşmıştır. Benzer şekilde midedeki pepsin, tripsin ve lipaz enzimleri de beslenmeden sonraki 3. saatte en yüksek aktiviteye ulaşmıştır. Bununla birlikte, midede amilaz, beslenme sonrası 45. dakika ve 3. saatte en yüksek düzeyde bulunmuştur. Beslenme sonrası 3. saatte midede pepsin, ön bağırsakta tripsin ve lipaz ve orta kısımda amilaz en yüksek seviyelere ulaşmıştır. Bununla birlikte, bu enzimler arasındaki korelasyonlar pozitif yönde güçlü bulunmuştur. Ayrıca beslenme sonrası farklı zaman aralıklarında alınan örneklerde pepsin, tripsin, amilaz ve lipaz düzeylerindeki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (P<0.05). Sonuçlar, Karadeniz alabalığının sindirim kanalındaki mide, ön, orta ve arka bölümlerinin farklı seviyelerde enzim aktivitesine sahip olduğunu ve bu bölümlerin enzim aktivitesinin besleme sonrası zamana bağlı olarak değiştiğini göstermiştir.
TAGEM/HAYSUD/2017/A11/P-01/3.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Structural Biology |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Project Number | TAGEM/HAYSUD/2017/A11/P-01/3. |
Publication Date | June 1, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 |