Deniz salyangozu kabuklarının verimli bir şekilde parçalanması ve ayrılması, deniz salyangozu eti işlemede temel birim işlemlerdir. Mekanizasyon, deniz salyangozu etinin zamanında işlenmesini sağlamak için her derde deva olmaya devam ediyor. Bu çalışma, deniz salyangozundan et ekstraksiyonu için uygun bir makinenin tasarımını yapmak, geliştirmek ve performansını değerlendirmek için yapılmıştır. Makinenin performansı, çatlama hızı (CS), Çalkalama hızı (AS), ilerleme hızı (FR) ve ısı şartlandırma süresi (HCT) gibi belirli işleme parametrelerine bağlıyken, deniz salyangozu kırma verimliliği (CE), ayırma verimliliği (SE), Verim kapasitesi (TP) ve deniz salyangozu et kaybı (PML) yanıtlardı. Maksimum deniz salyangozu eti %84.05 CE, 130 rpm CS, 0.2 kgs-1 FR ve 6 dakika HCT'de elde edildi. SE için elde edilen sonuç, HCT, CS, AS ve FR sırasıyla 6 dk, 130 rpm, 1,11 m/s ve 0,40 kg/s'ye ayarlandığında %78,79'luk en verimli deniz salyangozu eti ayrımının elde edilebileceğini gösterdi. 26,79 kg/s ile en yüksek TP değeri, makine 130 rpm'lik CS'de, 0,40 kg/s'lik FR'de 6 dakikalık HCT altında 1,23 m/s'lik AS'de çalıştırıldığında elde edildi. Ayrıca, %10,71'lik en düşük PML değeri, makine 120 rpm'lik CS'de, 0,30 kg/s'lik ilerleme hızında 4 dakikalık HCT altında 1,04 m/s'lik AS'de çalıştırıldığında elde edilmiştir. Bu makine parametrelerinin deniz salyangozu eti işleme üzerinde önemli etkileri vardır. Çalışma, deniz salyangozu etinin hasat sonrası işlenmesinin zaman alıcı, ham manuel yönteminin yerini almak için uygun bir seçenek sağlamıştır.
Deniz salyangozu eti Çıkarma Tasarım Gelişme Performans değerlendirme
Efficient cracking and separation of periwinkle shells are essential unit operations in periwinkle meat processing. Mechanization remains the panacea to achieving timely processing of periwinkle meat. This study was carried out to design, develop, and evaluate the performance of a viable machine for the extraction of meat from periwinkle. The performance of the machine was dependent on certain processing parameters, such as cracking speed (CS), Agitating speed (AS), feed rate (FR) and heat conditioning time (HCT), while periwinkle cracking efficiency (CE), separating efficiency (SE), Throughput capacity (TP) and periwinkle meat loss (PML) were the responses. The maximum periwinkle meat CE of 84.05 % was obtained at CS of 130 rpm, FR of 0.2 kgs-1 and HCT of 6 min. The result for SE indicated that most efficient periwinkle meat separation of 78.79% can be achieved when HCT, CS, AS and FR set at 6 min,130 rpm,1.11m/s and 0.40 kg/s respectively. Highest TP value of 26.79 kg/h was obtained when the machine was operated at CS of 130 rpm, AS of 1.23 m/s under the HCT of 6 min at FR of 0.40 kg/s. Also, the lowest PML value of 10.71 % was obtained when the machine was operated at CS of 120 rpm, AS of 1.04 m/s under the HCT of 4 min at feed rate of 0.30 kg/s. These machine parameters have significant effects on the periwinkle meat processing. The study has provided a viable option to replace the time-consuming, crude manual method of periwinkle meat postharvest processing.
Periwinkle meat Extraction Design Development Performance evaluation
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sucul Kültür ve Balıkçılık (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 9 Temmuz 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2024 |
Gönderilme Tarihi | 15 Ocak 2024 |
Kabul Tarihi | 22 Nisan 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |