This study was
conducted between November 2016 and December 2017. Within the scope of the
study, a regional fishing method used in bluefish fishing in Yumurtalık Bay was
investigated. For this purpose; the technical specifications of the fishing
gear were determined by making face to face interviews with the fishermen.
Later, by participating in fishing operations by fishermen; observations were
made on operation details, baits used and the target and non-target species.
Based on these observations, the advantages and disadvantages of the method in
economic and ecological sense and possible threats were evaluated. It also
assessed how well the information obtained from the face-to-face interviews
matches the information obtained from the surveys.
Bu çalışma, Kasım
2016 ile Aralık 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Çalışma
kapsamında, Yumurtalık Koyu’nda lüfer avcılığında kullanılan bölgesel bir
avcılık yöntemi incelenmiştir. Bu amaçla; öncelikle balıkçılarla yüz yüze
görüşmeler yapılarak olta takımının teknik özellikleri belirlenmiştir. Daha
sonra, balıkçılar tarafından yapılan avcılık operasyonlarına iştirak edilerek;
operasyon detayları, kullanılan yemler, avlanan hedef ve hedef dışı türlerle
ilgili gözlemler yapılmıştır. Bu gözlemlere dayanarak, yöntemin ekonomik ve
ekolojik anlamda avantaj ve dezavantajları ile olası tehditler
değerlendirilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Structural Biology, Environmental Sciences, Food Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 15 Issue: 1 |