Bu çalışmada, Kahramanmaraş’taki gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) kuluçkahaneleri
yapısal, biyolojik ve teknik yönlerden araştırılmıştır. Mevcut işletmelerin 4’ünün
küçük (˂2 milyon adet yavru balık/yıl), 5’inin orta (2-10 milyon adet yavru
balık/yıl) ve 1’inin ise büyük (>10 milyon adet yavru balık/yıl) kapasiteli
olduğu belirlenmiştir. Bu işletmelerin ticari yapısı %60 şahıs-aile şirketi ve
%40 şirket-ortaklık şeklindedir. Şahıs-Aile işletmelerinin toplam kapasite
içindeki payı %21,43 (19.360.000 adet yavru balık/yıl)’dir. İşletme yapısı
Şirket-Ortaklık olanların toplam kapasite içindeki payı %78,57 (71.000.000 adet
yavru balık/yıl)’dir. İşletmeler kapasite kullanım oranlarına göre
incelendiğinde; en düşük oranın büyük ölçekli işletmelerde (%60), en yüksek
oranın ise orta ölçekli işletmelerde (%96,88) olduğu görülmüştür. Kahramanmaraş
genelinde bu oran %73,98’dir. Bu
işletmelerde toplam olarak 89 kişi çalışmaktadır. Personelin büyük çoğunluğunu (%94,38)
erkekler oluştururken, kadınların oranı sadece %5,62’dir. Mevcut personelin
%6,74’ü mühendis, %76,40’ı işçi ve %16,86’sı ise aile bireylerinden
oluşmaktadır. Personelin yaş dağılımı 17-75 arasında değişmektedir. Bu
personelin en yüksek oranını %44,94 ile 20-29 yaş arasında olanlar
oluşturmaktadır. Kapasitelerine göre küçük, orta ve büyük ölçekli işletmelerde ortalama işgücü sırasıyla; 3,31, 5,90
ve 21,75 adam-yıl olarak hesaplandı. İl genelinde ise işletme başına düşen
ortalama işgücü 6,45 adam-yıldır. Küçük ölçekli işletmelerin %25’i mevsim dışı
yumurta üretimi yapmaktadır. Orta ve büyük ölçekli işletmelerde bu oran
sırasıyla; %80 ve %100’dür. Mevcut işletmelerin yapısal, biyolojik ve
teknik özelliklerindeki farklılıklar bunların kapasite kullanım oranını ve
üretim verimliliğini doğrudan etkilemektedir.
Gökkuşağı alabalığı Kahramanmaraş kuluçkahane yapısal-biyolojik-teknik özellikler
In this study, the structural, biological and technical
aspects of rainbow trout (Oncorhynchus
mykiss) hatcheries in Kahramanmaras Province, Turkey was investigated.
According to the results; 4 of the existing enterprises were small (˂2 million
fry fish/year), 5 were medium (2-10 million fry fish/year) and 1 was large
(>10 million fry fish/year) sized. The commercial structure of these
companies was 60% person-family business and 40% company-partnership. The share
of person-family enterprises within the total capacity was 21.43% (19,360,000
fry fish/year). The average share of company-partnership enterprises in the
total capacity was determined as 78.57% (71,000,000 fry fish/year). When the
enterprises were examined according to the capacity usage rates, it was seen
that the lowest usage rate was in the large-sized enterprises (60%) and the
highest rate was in the medium-sized enterprises (96.88%). In Kahramanmaras, it
was determined that the average capacity usage rate was 73.98%. A total of 89
people has been working in this enterprises. While the vast majority (94.38%)
of these personnel were males, the proportion of females was only 5.62%. Of the
existing personnel, 6.74% are engineers, 76.40% are workers and 16.86% are family
members.The age distribution of the personnel varies between 17-75 years old.
The highest proportion of this personnel was composed of those between the ages
of 20-29 with 44.94%. According to the capacities, the average labor force in
small, medium and large-sized enterprises was as follows; 3.31, 5.90 and 21.75
man-years. In the province, the average workforce per company was 6.45
man-years. The 25% of small-sized enterprises produce out-of-season egg. This
ratio was 80% and 100% for the medium and large-scale enterprises,
respectively. Differences in the structural, biological and technical
characteristics of existing enterprises directly affect their capacity usage
rate and production efficiency.
Rainbow trout Kahramanmaras hatchery structural-biological-technical aspects
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Yapısal Biyoloji |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 15 Sayı: 1 |