Bu çalışmada, Kahramanmaraş’taki gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) kuluçkahaneleri
yapısal, biyolojik ve teknik yönlerden araştırılmıştır. Mevcut işletmelerin 4’ünün
küçük (˂2 milyon adet yavru balık/yıl), 5’inin orta (2-10 milyon adet yavru
balık/yıl) ve 1’inin ise büyük (>10 milyon adet yavru balık/yıl) kapasiteli
olduğu belirlenmiştir. Bu işletmelerin ticari yapısı %60 şahıs-aile şirketi ve
%40 şirket-ortaklık şeklindedir. Şahıs-Aile işletmelerinin toplam kapasite
içindeki payı %21,43 (19.360.000 adet yavru balık/yıl)’dir. İşletme yapısı
Şirket-Ortaklık olanların toplam kapasite içindeki payı %78,57 (71.000.000 adet
yavru balık/yıl)’dir. İşletmeler kapasite kullanım oranlarına göre
incelendiğinde; en düşük oranın büyük ölçekli işletmelerde (%60), en yüksek
oranın ise orta ölçekli işletmelerde (%96,88) olduğu görülmüştür. Kahramanmaraş
genelinde bu oran %73,98’dir. Bu
işletmelerde toplam olarak 89 kişi çalışmaktadır. Personelin büyük çoğunluğunu (%94,38)
erkekler oluştururken, kadınların oranı sadece %5,62’dir. Mevcut personelin
%6,74’ü mühendis, %76,40’ı işçi ve %16,86’sı ise aile bireylerinden
oluşmaktadır. Personelin yaş dağılımı 17-75 arasında değişmektedir. Bu
personelin en yüksek oranını %44,94 ile 20-29 yaş arasında olanlar
oluşturmaktadır. Kapasitelerine göre küçük, orta ve büyük ölçekli işletmelerde ortalama işgücü sırasıyla; 3,31, 5,90
ve 21,75 adam-yıl olarak hesaplandı. İl genelinde ise işletme başına düşen
ortalama işgücü 6,45 adam-yıldır. Küçük ölçekli işletmelerin %25’i mevsim dışı
yumurta üretimi yapmaktadır. Orta ve büyük ölçekli işletmelerde bu oran
sırasıyla; %80 ve %100’dür. Mevcut işletmelerin yapısal, biyolojik ve
teknik özelliklerindeki farklılıklar bunların kapasite kullanım oranını ve
üretim verimliliğini doğrudan etkilemektedir.
In this study, the structural, biological and technical
aspects of rainbow trout (Oncorhynchus
mykiss) hatcheries in Kahramanmaras Province, Turkey was investigated.
According to the results; 4 of the existing enterprises were small (˂2 million
fry fish/year), 5 were medium (2-10 million fry fish/year) and 1 was large
(>10 million fry fish/year) sized. The commercial structure of these
companies was 60% person-family business and 40% company-partnership. The share
of person-family enterprises within the total capacity was 21.43% (19,360,000
fry fish/year). The average share of company-partnership enterprises in the
total capacity was determined as 78.57% (71,000,000 fry fish/year). When the
enterprises were examined according to the capacity usage rates, it was seen
that the lowest usage rate was in the large-sized enterprises (60%) and the
highest rate was in the medium-sized enterprises (96.88%). In Kahramanmaras, it
was determined that the average capacity usage rate was 73.98%. A total of 89
people has been working in this enterprises. While the vast majority (94.38%)
of these personnel were males, the proportion of females was only 5.62%. Of the
existing personnel, 6.74% are engineers, 76.40% are workers and 16.86% are family
members.The age distribution of the personnel varies between 17-75 years old.
The highest proportion of this personnel was composed of those between the ages
of 20-29 with 44.94%. According to the capacities, the average labor force in
small, medium and large-sized enterprises was as follows; 3.31, 5.90 and 21.75
man-years. In the province, the average workforce per company was 6.45
man-years. The 25% of small-sized enterprises produce out-of-season egg. This
ratio was 80% and 100% for the medium and large-scale enterprises,
respectively. Differences in the structural, biological and technical
characteristics of existing enterprises directly affect their capacity usage
rate and production efficiency.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Structural Biology |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 15 Issue: 1 |