Bu çalışma, peynir altı suyu ile fermente edilmiş soya küspesi içeren yemlerle sazan yavru balıklarını beslemenin büyüme performansı, vücut kompozisyonu, hepatosomatic indeks (HSİ) ve visserosomatik indeks (VSİ) üzerindeki etkilerini araştırmak için yapılmıştır. Fermente soya küspesi (FSM) sazan balıklarının (Cyprinus carpio) yemlerinde balık unu proteinini %10 (FSM10), %20 (FSM20), %30 (FSM30), %40 (FSM40) ve %50(FSM50)’si yerine kullanılmıştır. Kontrol yeminde fermente soya küspesi kullanılmamıştır. Yemler izonitrojenik ve izokalorik olarak hazırlanmıştır. Deneme de 18 adet akvaryum kullanılmıştır. Araştırmanın başında, her akvaryuma 30 balık (ortalam ağırlığı 1.66±0.14 g) konulmuş ve deneme 3 tekerrür yürütülmüştür. Denemenin sonunda, FSM20 grubu ile beslenen sazanlarda en yüksek ağırlık, ağırlık artışı ve spesifik büyüme oranı elde edilmiştir. Balık unu proteininin %50’si yerine fermente soya küspesi içeren yemlerle beslenen balıkların büyüme parametreleri ve yem dönüşüm oranları (FCR) kontrol yemiyle beslenen balıklarla benzer bulunmuştur. Tüm grupların vücut kompozisyonları, HIS ve VSI değerleri arasında istatiktiksel olarak önemli bir farklılık bulunmamıştır. Bununla birlikte, yemlerde fermente soya küspesi kullanımı ile bağırsaktaki laktik asit miktarı değişmemiştir. Bu deneme sonuçları, peynir altı suyu ile fermente edilmiş soya küspesinin, sazan yavru yemlerinde balık unu proteininin %50’sine kadar kullanılabileceğini göstermiştir.
This trial was conducted to determine the effects of feeding a diet containing fermented soybean meal with whey on growth performance, body composition, hepatosomatic index (HSI), and viscerosomatic index (VSI) of carp. Fermented soybean meal (FSM) was used to replace fish meal (FM) protein in diets for juvenile carp (Cyprinus carpio) at rates of 10% (FSM10), 20% (FSM20), 30% (FSM30), 40% (FSM40) and 50% (FSM50). The control diet contained no fermented soybean meal. All experimental diets were prepared as isonitrogenous and isocaloric. The feeding trial was conducted in 18 glass aquaria. At the beginning of the experiment, 30 fish (average weight 1.66±0.14 g) were randomly stocked into each aquarium with 3 replications per treatment. At the end of the experiment, the highest final weight, weight gain, and specific growth rate were obtained in carp fed with FSM20 group. However, growth parameters and feed conversion ratio (FCR) of fish fed with diets containing fermented soybean meal up to 50% of fish meal protein were similar to those of the fish fed the control diet. There were no significant differences between body compositions, HSI, and VSI of all groups. Fermentation with whey of soybean meal increased the number of lactic acid bacteria in diet. However, lactic acid bacteria levels in the intestine not changed with the use of fermented soybean meal in the diet. The results of this experiment were showed that fermented soybean meal with whey can be replaced by up to 50% of fish meal protein in diets for juvenile carp.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | September 1, 2019 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 16 Issue: 3 |