The Monogenean parasite, Dactylogyrus sp., is being considered as one of the most dangerous pathogens in freshwater fish with a high infestation in common carp (Cyprinus carpio). The treatment of parasites including Monogeneans is an important part of fish health maintenance in the overall cycle of aquaculture. Novel applications of natural plant products to eradicate the parasites have taken high attention in aquaculture since they are reported to have less adverse impacts on the environment and fish in comparison to other chemical treatments. In the present study, in vitro antiparasitic effects of the ginger (Zingiber officinale) bulb and pomegranate (Punica granatum) peel against Dactylogyrus sp. were investigated by using in vitro tests. Individuals of the parasite were exposed to different concentrations of ginger (10, 50, 100, and 250 mg/ml) and pomegranate peel (50, 100, 250, and 500 mg/ml) for a specified period. In vitro cumulative mortality values reached 100% in 5 minutes after exposure to ginger at the concentration of 250 mg/ml in 9 minutes after exposure to 100 mg/ml and 50 mg/ml. Cumulative mortality was 58% in 9 minutes after exposure to ginger at the concentration of 10 mg/ml. In in vitro pomegranate tests, cumulative mortality values were assessed 100% in 3 minutes after exposure to pomegranate peel at the concentration of 500 mg/ml and in 6 minutes after exposure to 250 mg/ml and 100 mg/ml. Cumulative mortality was 66% in 6 minutes after exposure to pomegranate peel at the concentration of 50 mg/ml. In vitro results revealed that ginger and pomegranate peel solutions had antiparasitic effects on Dactylogyrus sp. to some degree, depending on solution concentration and exposure time. The efficacy of the ginger and pomegranate peel solutions against Monogeneans should be confirmed in fish through in vivo tests.
Monogenean parazitlerden Dactylogyrus sp., sazanlarda (Cyprinus carpio) yaygın olarak bulunan en tehlikeli patojenlerden biri olarak kabul edilir. Genel olarak, Monogenean parazitlerin tedavisi, su ürünleri yetiştiriciliğinde balık sağlığının muhafazası bakımından önemli bir sorun teşkil eder. Bitkisel ürünlerin paraziter hastalıklarda tedavi edici uygulamaları su ürünleri yetiştiriciliğinde kimyasal tedavilere kıyasla çevre ve balık sağlığı üzerinde daha az olumsuz etkiye göstermesi nedeniyle büyük ilgi görmektedir. Bu çalışmada zencefil (Zingiber officinale) ve nar kabuğunun (Punica granatum) Dactylogyrus sp.’e karşı antiparaziter etkileri incelenmiştir. Dactylogyrus sp. parazitleri, farklı sürelerde, farklı konsantrasyonlarda zencefil (10, 50, 100 ve 250 mg/ml) ve nar kabuğu içeren solusyaonlara (50, 100, 250 ve 500 mg/ml) maruz bırakılmıştır. In vitro testlerde kümulatif mortalite değerleri, zencefilde 100 mg/ml ve 50 mg/ml'ye maruz bırakıldıktan sonra 9 dakika içinde, 250 mg/ml konsantrasyonuna maruz bırakıldıktan sonra ise 5 dakika içinde % 100'e ulaşmıştır. Kümulatif mortalite oranı, zencefilin 9 dakika süreyle 10 mg/ml konsantrasyonuna maruz bırakılan Dactylogyrus sp. için % 58 olarak bulunmuştur. In vitro nar kabuğu testlerinde, kümulatif mortalite değerleri 500 mg /ml konsantrasyonuna maruz kaldıktan sonra 3 dakika içinde ve 250 mg/ml ve 100 mg/ml'ye maruz bırakıldıktan 6 dakika içinde %100’e ulaşmıştır. Nar kabuğu solusyonuna 6 dakika süreyle 50 mg/ml konsantrasyonda maruz bırakılan Dactylogyrus sp.de kümulatif mortalite oranı % 66 olarak saptanmıştır. In vitro testlerle elde edilen sonuçlar, zencefil ve nar kabuğu çözeltilerinin Dactylogyrus sp.’e karşı antiparazitik etkisinin zamana ve konsantrasyona bağlı olduğunu göstermiştir. Ancak, balıklarda zencefil ve nar kabuğu çözeltilerinin Monogenean parazitlere karşı antiparazitik etkisi in vivo testlerle desteklenmelidir.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 17 Issue: 1 |