Midye (Mytilus Galloprovincialis), tatlı ve tuzlu su ortamını kirleten tüm faktörleri biriktirebilen sucul organizmalardır. Çanakkale Boğazı uzun yıllar boyunca çevre kirliliğine maruz kalsa da, kabuklular için de önemli bir bölgedir. Bu midyelerin sindirim sisteminin önemli bir bezi olan karaciğer parankimindeki histopatolojik etkilerini araştırmayı amaçladık. Çalışmada 24 adet erkek Wistar albino kullanıldı. Birinci grup (kontrol): standart sıçan yemi ile beslendi, ikinci grup (deney 1): hergün 3/4 midye + 1/4 standart sıçan yemi; üçüncü grup (deney 2): 3/4 midye + 1/4 standart sıçan yemi 2 günde bir, dördüncü grup (deney 3): gruplar 3/4 midye + 1/4 standart sıçan yemi ile her üç günde bir oluşturuldu. Deneklerden ve kontrol gruplarından alınan tüm karaciğer doku örnekleri, hematoksilin-eozin ile boyandı ve rutin histopatolojik takipten sonra enflamatuar belirteç TNF-a ve NF-κB ilr boyandı ve ışık mikroskobu görüntü analiz sistemi ile analiz edildi. Mononükleer hücrelerin midyelerle beslenen sıçanların karaciğer parankimindeki hepatositlerde vakuolizasyona bağlı portal alanların iltihaplanması, sinüzoidal dilatasyon, konjesyon ve dejenerasyona neden olduğu gözlenmiştir. Ek olarak, özellikle ikinci sıçan grubunun karaciğer hücrelerinde immünohistokimyasal boyama, TNF-a ve NF-κB şiddetli immünoreaktivitesi gözlendi. Sonuç olarak, çevre kirliliği dikkate alınmadan elde edilen ve pazarlanan midye tüketiminin sindirim sistemi hastalıklarını tetikleyebileceği gösterilmiştir.
Mussels (Mytilus galloprovincialis) are aquatic organisms that can accumulate all the factors that pollute the fresh and saltwater environment. Although the Dardanelles has been exposed to environmental pollution for many years, it is also an important region for crustaceans. We aimed to investigate the histopathological changes in the liver parenchyma which is an important gland of the digestive system by feeding these mussels to rats. Twenty-four male Wistar albino were used in the study. The first group (control): fed with standard rat feed, the second group (experiment 1): 4/5 mussel + 1/5 standard rat feed daily; third group (experiment 2): 4/5 mussel + 1/5 standard rat feed every other day, the fourth group (experiment 3): groups were formed with 4/5 mussel + 1/5 standard rat feed every three days. All liver tissue samples taken from the experimental and control groups were stained with hematoxylin-eosin, and immuohitochemically staining inflammatory marker TNF-α and NF-κB after routine histopathological follow-up and analyzed with a light microscope image analysis system. It was observed that mononuclear cells caused inflammation of portal areas, increased sinusoidal dilatation and congestion and degeneration due to vacuolization in hepatocytes in the liver parenchyma of mussel-fed rats. Besides, immunohistochemical staining, TNF-α, and NF-κB immunoreactivity were observed in the liver cells of especially in the second group of rats. As a result, it has been shown that the consumption of mussels obtained and marketed without considering environmental pollution may trigger important digestive system organs of liver diseases.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 17 Issue: 1 |