Biyofilm, bakterilerin uygun besiortamları varlığında oluşturdukları yapılardır. Biyofilm yapısı ile bakteriler kendilerini ozon, ısı, ışık, klor gibi kimyasal maddelerden korumaktadır. Balık önemli bir gıda maddesidir ve bakterilerin kolayca üreyebildiği bir ortamdır. Bu nedenle biyofilm oluşumu için de uygundur. Balık ve balık tezgahlarında biyofilm oluşumu insan sağlığını tehdit eden bir durumdur. Bu çalışmada balık ve balık tezgahlarında gelişebilen bakteriler ile biyofilm oluşturma kabiliyetleri ve doğal ürünlerin (kaya tuzu, limon suyu, sirke) etkisi araştırılmıştır. Çalışmada balık ve balık tezgahlarından 47 bakteri izolatı elde edilmiş ve moleküler tanılamaları yapılmıştır. Tanılanan bakterilerin biyofilm oluşturma kabiliyetleri kalitatif ve kantitatif analizler ile saptanmıştır. Analiz sonucunda 36 bakteri türünün biyofilm oluşturduğu belirlenmiştir. Ayrıca biyofilm oluşumuna karşı kullanılan doğal ürünler içerisinde sirke ve limon suyunun etkili olduğu görülmüştür. Buna rağmen biyofilm oluşturan bakterilere karşı kaya tuzu etkili bulunmamıştır.
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
FEF- 16008
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimine teşekkür ederiz.
Biofilms are structures formed by bacteria in the presence of convenient media. Bacteria protect themselves from chemicals such as ozone, heat, light and chlorine with biofilm structure. Fish is an important food item and it is an environment where bacteria can easily reproduce. Therefore, it is also appropriate for biofilm formation. Biofilm formation in fish and fish stalls is a threat to human health. In this study, bacteria that can grow on fish and fish stalls and their ability to form biofilms and the effect of natural products (rock salt, lemon juice, vinegar) were investigated. In the study, 47 bacterial isolates were obtained from fish and fish stalls and their molecular identifications were made. The biofilm forming abilities of the identified bacteria were determined by qualitative and quantitative analyzes. As a result of the analysis, it was determined that 36 bacterial species formed biofilm. It has been observed that vinegar and lemon juice are effective. However, rock salt was not found to be effective against biofilm forming bacteria.
Quorium sensing adherence natural products antibacterial effect
FEF- 16008
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Yapısal Biyoloji |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Proje Numarası | FEF- 16008 |
Erken Görünüm Tarihi | 1 Mart 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 19 Sayı: 1 |