Bu çalışmada, sarı prenses çiklitlerinde (Labidochromis caeruleus) Schizochytrium sp. takviyesinin (SCH) büyüme ve deri renklenmesi üzerindeki etkileri araştırıldı. Balıklar (başlangıç ortalama ağırlığı 1.93 ± 0.23 g) 60 gün boyunca kontrol grubu olarak ticari balık yemi (C) ve %0.5 (SCH05) ve %1 (SCH1) SCH takviyeli ticari balık yemi ile beslendi. SCH05 ve SCH1 grupları, C grubuna kıyasla en yüksek son ağırlık (FW), ağırlık kazanımı (WG) ve spesifik büyüme oranı (SGR) değerlerini ve benzer şekilde olumlu yem değerlendirme oranı (FCR) seviyelerini gösterdi. SCH1 grubu, parlaklık (L*) ve hue değerleri açısından C ve SCH05 gruplarından istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar gösterdi (p<0.05). SCH05 ve SCH1 gruplarındaki kırmızılık (a*) değeri, C grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı bir fark gösterdi. Ancak, tüm gruplar arasında sarılık (b*) ve kroma (Ch) değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı. Sonuç olarak, SCH mikroalginin diyet takviyesi olarak dahil edilmesi, büyüme performansını belirgin şekilde teşvik etti ve sarı prenses çiklit balığınının pazarlanabilir boyuta daha hızlı ulaşmasını sağladı. Ayrıca, deri renklenmesinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış sağlamamasına rağmen, yemlere %0.5 SCH eklenmesi balıkların estetik çekiciliğini ve piyasa değerini artırabilecek umut verici bir avantaj sunmaktadır.
In this study, the effects of Schizochytrium sp. supplementation (SCH) to feed on growth and skin coloration in electric yellow cichlid (Labidochromis caeruleus) were investigated. Fish (1.93 ± 0.23 g initial weight) were fed with commercial fish feed as the control group (C) and commercial fish feed supplemented with 0.5% (SCH05) and 1% (SCH1) SCH for 60 days. The SCH05 and SCH1 groups displayed the highest final weight (FW), weight gain (WG), and specific growth rate (SGR) values, with similarly favorable feed conversion ratio (FCR) levels compared to the C group (p<0.05). The SCH1 group exhibited statistically significant differences from the C and SCH05 groups concerning lightness (L*) and hue values (p<0.05). The redness (a*) values in the SCH05 and SCH1 groups showed a statistically significant difference compared to the C group (p<0.05). However, there were no statistically significant differences in the yellowness (b*) and Ch values among all groups. To conclude, the inclusion of SCH microalga as a dietary supplement markedly promoted growth performance and facilitated the attainment of marketable size in electric yellow cichlids. Additionally, although the enhancement in skin coloration resulting from the addition of 0.5% SCH to the feed did not reach a significant difference, it hints at a promising advantage that could enhance the aesthetic allure and market value of the fish.
This study was conducted with the approval of Animal Experiments Local Ethics Committee of Van Yuzuncu Yıl University (protocol no: 2023/14-12).
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Aquaculture and Fisheries (Other) |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Early Pub Date | March 18, 2025 |
Publication Date | March 1, 2025 |
Submission Date | June 3, 2024 |
Acceptance Date | October 1, 2024 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 21 Issue: 1 |