Research Article

Askeri Uygulamalarda Kullanılan Güç Dönüştürücüleri için Elektromanyetik Girişim Filtresi Tasarımı

Volume: 1 Number: 2 December 28, 2023
EN TR

Askeri Uygulamalarda Kullanılan Güç Dönüştürücüleri için Elektromanyetik Girişim Filtresi Tasarımı

Abstract

Askeri uygulamalarda farklı gerilim ve güç seviyelerine ihtiyaç duyulmaklardır. Bu ihtiyaçlar sistem içerisinde çok sayıda ve farklı topolojide AA/DA ve DA/DA dönüştürücü kullanımı gerektirmektedir. Askeri amaçlı hava/kara araçlarında kullanılan güç dönüştürücülerinin genellikle küçük hacim ve düşük ağırlık gibi özelliklere sahip olması büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle güç elektroniği dönüştürücülerinin anahtarlama frekansları gittikçe yükselmektedir. Dönüştürücülerin anahtarlama frekanslarının yükselmesi elektromanyetik gürültü seviyesinin artmasına sebep olmaktadır. Gürültü seviyesinin yükselmesi aynı kaynaktan beslenen veya yakınındaki cihazların çalışmasını olumsuz etkilemektedir bu nedenle “MIL-STD-461” askeri standardı oluşturulmuştur. Herhangi bir askeri kara/hava aracı için yapılacak dönüştürücünün ilgili standarda uyması gerekmektedir. Bu çalışmada askeri bir birim için tasarlanan AA/DA dönüştürücü “MIL-STD-461F” CE102 gereksinimi karşılayabilmesi için bir filtre tasarımı ve gerçeklenmesi anlatılmıştır. Yapılan testler sonucunda tasarlanan filtrenin standartlarda belirtilen şartları karşıladığı görülmüştür.

Keywords

References

  1. Tihanyi, L. (1995). Electromagnetic Compatibility in Power Electronics Piscataway. NJ: IEEE Press.
  2. Ott, H.W. (1998). Noise Reduction Techniques in Electronic Systems, Wiley, Second Edition. New York, ABD.
  3. Çadırcı, I., Saka, B. & Eriştiren, Y. (2005). Practical EMI-Filterdesign Procedure for High-Power High-Frequency SMPS According to MIL-STD 461. IEE Proc.Electr.Power Appl.,152(4), 775-782.
  4. Zhang, H., Yang, L., Wang, S. & Puukko, J. (2017). Common-Mode EMI Noise Modeling and Reduction with Balance Technique for Three-level Neutral Point Clamped Topology. IEEE Transactions on Industrial Electronics, 64, 7563-7573.
  5. Nawawi, A., Tong, C.F., Sakanova, A. & Liu, Y. (2017). Design and Demonstration of High Power Density Inverter for Aircraft Applications. IEEE Transactions on Industry Applications. 53, 1168-1176.
  6. Lai, J. S., Huang, X., Chen, S. & Nehl, T. (2002). EMI Characterization and Simulation with Parasitic Models for a Low-Voltage High Current AC Motor Drive. Conference Record of the 2002 IEEE Industry Applications Conference, 13-18 October 2002, Pittsburgh, ABD.
  7. Schanen, J.L., Jourdan, L. & Roudet, J. (2002). Layout Optimization to Reduce EMI of a Switched Mode Power Supply. 2002 IEEE 33rd Annual IEEE Power Electronics Specialists Conference, 23-27 June 2002, Cairns, QLD, Australia.
  8. Chen, C. (2000). Novel EMC Debugging Methodologies for High-power Inverters. IEEE International Symposium on Electromagnetic Compatibility, 21-25 August 2000, Washington, DC, USA.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Electrical Circuits and Systems

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 28, 2023

Submission Date

October 26, 2023

Acceptance Date

December 6, 2023

Published in Issue

Year 2023 Volume: 1 Number: 2

APA
Özdemir, M., & Altın, N. (2023). Askeri Uygulamalarda Kullanılan Güç Dönüştürücüleri için Elektromanyetik Girişim Filtresi Tasarımı. Artvin Çoruh Üniversitesi Mühendislik Ve Fen Bilimleri Dergisi, 1(2), 89-103. https://izlik.org/JA99LZ72HX
AMA
1.Özdemir M, Altın N. Askeri Uygulamalarda Kullanılan Güç Dönüştürücüleri için Elektromanyetik Girişim Filtresi Tasarımı. ACUJES. 2023;1(2):89-103. https://izlik.org/JA99LZ72HX
Chicago
Özdemir, Mehmet, and Necmi Altın. 2023. “Askeri Uygulamalarda Kullanılan Güç Dönüştürücüleri Için Elektromanyetik Girişim Filtresi Tasarımı”. Artvin Çoruh Üniversitesi Mühendislik Ve Fen Bilimleri Dergisi 1 (2): 89-103. https://izlik.org/JA99LZ72HX.
EndNote
Özdemir M, Altın N (December 1, 2023) Askeri Uygulamalarda Kullanılan Güç Dönüştürücüleri için Elektromanyetik Girişim Filtresi Tasarımı. Artvin Çoruh Üniversitesi Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi 1 2 89–103.
IEEE
[1]M. Özdemir and N. Altın, “Askeri Uygulamalarda Kullanılan Güç Dönüştürücüleri için Elektromanyetik Girişim Filtresi Tasarımı”, ACUJES, vol. 1, no. 2, pp. 89–103, Dec. 2023, [Online]. Available: https://izlik.org/JA99LZ72HX
ISNAD
Özdemir, Mehmet - Altın, Necmi. “Askeri Uygulamalarda Kullanılan Güç Dönüştürücüleri Için Elektromanyetik Girişim Filtresi Tasarımı”. Artvin Çoruh Üniversitesi Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi 1/2 (December 1, 2023): 89-103. https://izlik.org/JA99LZ72HX.
JAMA
1.Özdemir M, Altın N. Askeri Uygulamalarda Kullanılan Güç Dönüştürücüleri için Elektromanyetik Girişim Filtresi Tasarımı. ACUJES. 2023;1:89–103.
MLA
Özdemir, Mehmet, and Necmi Altın. “Askeri Uygulamalarda Kullanılan Güç Dönüştürücüleri Için Elektromanyetik Girişim Filtresi Tasarımı”. Artvin Çoruh Üniversitesi Mühendislik Ve Fen Bilimleri Dergisi, vol. 1, no. 2, Dec. 2023, pp. 89-103, https://izlik.org/JA99LZ72HX.
Vancouver
1.Mehmet Özdemir, Necmi Altın. Askeri Uygulamalarda Kullanılan Güç Dönüştürücüleri için Elektromanyetik Girişim Filtresi Tasarımı. ACUJES [Internet]. 2023 Dec. 1;1(2):89-103. Available from: https://izlik.org/JA99LZ72HX

88x31.png

Artvin Coruh University Journal of Engineering and Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.