Yaratıcı Yazma ve Toplumsal Cinsiyet
Abstract
Bu çalışma, yaratıcı yazma sürecinde öğrencilerin toplumsal cinsiyet algılarını ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Bu durum, öğrencilerin yazılarının toplumsal cinsiyet ile olan ilişkisini ortaya çıkartacaktır. Bu amaç doğrultusunda, nitel bir araştırma deseni kullanılarak araştırmacı tarafından verilen karakterler aracılığıyla öğrencilerin yazılarındaki toplumsal cinsiyet algısı incelenmiştir. Araştırmanın katılımcılarını uygun örnekleme yoluyla Amasya ilinde pedagojik formasyon, üniversite, ortaöğretim ve ilköğretim eğitimlerini sürdürmekte olan 57 öğrenci ile 5 yetişkin oluşturmaktadır Araştırmanın farklı yaş ve düzeylerdeki katılımcılarla yürütülmesinin nedeni ise, her yaş ve düzeyde yaratıcı yazma ile ortaya çıkabilecek toplumsal cinsiyet algılarını ortaya çıkartıp karşılaştırma yapabilmektir. Bu çalışmada, tek sorudan oluşan bir anket aracılığıyla katılımcılardan içerisinde prens, prenses, cadı ve ejderhanın olduğu bir masal yazmaları istenmiştir. Daha sonra, katılımcıların prens, prenses, cadı ve ejderhayı nasıl betimlendiğine ilişkin yazdıkları masallara içerik analizi uygulanmıştır. İçerik analizinde ortaya çıkan izlekler (tema) sınıflandırılmış ve daha sonra bu sınıflandırmalar frekans ve yüzdeler aracılığıyla rapor edilmiştir. Sonuç olarak, bu çalışmada, farklı yaş ve cinsiyette bulunan öğrenci ve yetişkinlerin yaratıcı yazılarında verilen karakterlere yönelik yansıttıkları toplumsal cinsiyet anlayışlarının birbirlerine benzer oldukları ortaya çıkartılmıştır.
Keywords
References
- Adıgüzel, Ö. (2010). Eğitimde Yaratıcı drama. Ankara: Naturel Yayıncılık.
- Applebee, A. N. (2001). Alternative models of writing development. Roselmina Indrisano and James R. Squire (Eds.), Perspectives on writing research, theory, and practice. (pp. 90-112). USA: International Reading Association.
- Arthur, B. & Zell, N. A. (1996). Strategy for teaching creative writing skills to emotionally disturbed students, Preventing School Failure, 34(4), 26-31.
- Beasley, C. (2005) Gender and sexuality: critical theories, critical thinkers. London: Sage.
- Bem, S. L. (1981). Gender schema theory: A cognitive account of sex typing. Psychological Review, 88, 354- 364.
- Bem, S. L. (1993). The lenses of gender: Transforming the debate on sexual inequality. New Haven: Yale University Press.
- Bigler, R. S., & Liben, L. S. (2006). A developmental intergroup theory of social stereotypes and prejudice. Kail, R. V. (Ed.), Advances in child development and behavior (Vol. 34) (pp. 39–89). San Diego: Elsevier Academic Press.
- Brookes, I., Marshall, M. (2004). Good writing guide. New York: Harap Publishers.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Authors
Erkan Çer
Türkiye
Publication Date
April 26, 2017
Submission Date
March 13, 2017
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2017 Volume: 5 Number: 2
Cited By
Critical Discourse Analysis of Gender Equality in English Textbooks
Korkut Ata Türkiyat Araştırmaları Dergisi
https://doi.org/10.51531/korkutataturkiyat.1356800
