Okulöncesi Dönem Öğretmenlerinin Çocuk Edebiyatı Yapıtlarını Seçme Ölçütü Olarak Yazınsal Karakterlere Yükledikleri Anlam
Abstract
Okulöncesi dönem öğretmenlerinin çocuklarla gerçekleştirdikleri kitap okuma odaklı etkinliklerde, ortama taşıdıkları kitapları seçerken hangi ölçütlere göre hareket ettiği önemlidir. Bu bağlamda dış yapı gibi biçimsel özelliklerin yanında iç yapı özelliklerinden olan; konu, ileti, biçem, kurgu ve karakterler gibi yazınsal öğeler metin değerlendirmelerinde göz önünde bulundurulmalıdır. Yapılan araştırmada öğretmenlerin kitap seçimlerinde özellikle karakterler bağlamında nelere dikkat ettiği üzerinde durulmuştur. Araştırma case study (durum çalışması) deseninde nitel bir çalışmadır. Veriler betimsel kodlama yoluyla çözümlenmiş ve önce kategorilere sonra da temalara ulaşılmıştır. Çalışmada önce; “Karakterin türü”, “Gerçek yaşama aktarma”, “Olumlu karakter özellikleri” ve “Son sayfada ne mesaj veriyor?” kategorilerine ve sonrasında bu kategorilerden hareketle; “Karakter Özellikleri” ve “Davranış ve Değer Öğretimi” temalarına ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda öğretmenlerin davranış ve değer öğretimi konusunda özellikle bu amaca hizmet edebilecek olumlu karakter özellikleri taşıyan kahramanlara yöneldikleri anlaşılmıştır.
Keywords
References
- Aslan, C. (2013). Duyarlık ve Düşünceyi Geliştirmede Çocuk/Gençlik Edebiyatı. Çoluk Çocuk Anne Baba Eğitimci Dergisi, 12, 29-32.
- Black, J. B., Turner, T. J., Bower, G. H. (1979). Point of View in Narrative Comprehension, Memory, and Production. Journal of Verbal Learning and Verbal Behavior, 18(2), 187-198.
- Burke, C. L., Copenhaver, J. G. (2004). Animals as People in Children's Literature. Language Arts, 81(3), 205.
- Cresweell, J. W. (2013). Nitel Araştırma Yöntemleri: Beş Yaklaşıma Göre Nitel Araştırma ve Araştırma Deseni. (M. Bütün ve S. Demir, Çev.). Ankara: Siyasal Kitabevi.
- Coplan, A. (2004). Empathic Engagement with Narrative Fictions. The Journal of Aesthetics and Art Criticism, 62(2), 141-152.
- Hunt, P. (Ed.). (2002). Understanding Children's Literature. Routledge.
- Karatay, H. (2014). Çocuk Edebiyatı Metinlerinde Bulunması Gereken Özellikler. T. Şimşek (Ed.). Kuramdan uygulamaya çocuk edebiyatı el kitabı. (s. 81-127). Ankara: Grafiker Yayınları.
- Kıran, A., Kıran, Z. (2011). Yazınsal Okuma Süreçleri. Ankara: Seçkin.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Authors
Sevilay Bulut
*
0000-0003-2591-5971
Türkiye
Publication Date
July 27, 2018
Submission Date
May 24, 2018
Acceptance Date
June 20, 2018
Published in Issue
Year 2018 Volume: 6 Number: 3
Cited By
Okul Öncesi Öğretmen Adaylarının Resimli Öykü Kitaplarına İlişkin Görüşleri ve Staj Uygulamaları
Pamukkale University Journal of Education
https://doi.org/10.9779/pauefd.466044A Study of Secondary School Students’ Perceptions of Fictional Characters
International Journal of Educational Methodology
https://doi.org/10.12973/ijem.7.3.433Çocuk yazınında karakter geliştirme bağlamında Aytül Akal’ın masal kitapları
RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi
https://doi.org/10.29000/rumelide.948283Investigation of Preschool Teachers’ Attitudes Towards Children’s Literature Abstract
Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
https://doi.org/10.54600/igdirsosbilder.1125204
